Συμφωνία Wind και Vodafone για τη Forthnet

Συμφωνία Wind και Vodafone για τη Forthnet

Ξανά η Forthnet στο επίκεντρο εξαγορών - Τι συμφώνησαν Vodafone και Wind - Νέο τοπίο στην αγορά της σταθερης

Συμφωνία Wind και Vodafone για τη Forthnet
Πιο γρήγορες από το αναμενόμενο θα είναι οι εξελίξεις συγκέντρωσης στη σταθερή τηλεφωνία μετά τη συμφωνία  μεταξύ Vodafone και η Wind να κινηθούν μαζί για να αποκτήσουν τη Forthnet. Αυτή η συνεργασία που ανακοινώθηκε αιφνιδίως σήμερα, ανέτρεψε εντελώς τις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί καθώς η ΕΙΤ (Emirate International Telecommunications), που ελέγχει το 44% της Forthnet, έχει πλέον απέναντί της μία δυνατή συμμαχία που από κοινού ελέγχει το 40% της εταιρείας σταθερής. 

Θυμίζουμε ότι σήμερα η Wind κατέχει 33% στη Forthnet και αντίστοιχα η Vodafone απέκτησε ένα 6,5% στη διάρκεια της αύξησης κεφαλαίου που έκανε η Forthnet τον Ιανουάριο. Τους μήνες που μεσολάβησαν οι δύο ανταγωνιστές συζητούσαν ο καθένας ξεχωριστά με τους Άραβες χωρίς ωστόσο να φτάσουν σε κάποια συμφωνία μαζί τους. Αυτή η αδυναμία προφανώς τους οδήγησε να σκεφθούν ότι από κοινού θα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν τον πολυπόθητο έλεγχο της Forthnet, αφαιρώντας από τους Άραβες τη δυνατότητα πολλών ελιγμών. Η εξέλιξη αυτή, δρομολογεί το σενάριο της επόμενης μέρας μετά την ολοκλήρωση του deal Vodafone-hol για τη συγκέντρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Εξάλλου οι δύο εταιρείες έχουν αντιληφθεί τα οφέλη των συνεργειών καθώς ήδη φτιάχνουν κοινό δίκτυο κεραιών σε όλη την Ελλάδα μέσω της εταιρείας Victus στην οποία κατέχουν από 50%.

Τι συμφώνησαν Vodafone – Wind 

Η συμφωνία τους αφορά σε δικαίωμα προαίρεσης (call option) που παραχώρησε η Wind στη Vodafone που δίνει το δικαίωμα στη δεύτερη να αγοράσει από τη Wind ένα 13,25% από το συνολικό ποσοστό του 33%. Εφόσον το εξασκήσει, Vodafone και Wind θα κατέχουν πλέον από 19,75% η κάθε μία στη Forthnet. Αν και η συμφωνία τους προβλέπει ότι το call option μπορεί να εξασκηθεί σε έναν χρόνο, το μήνυμα προς την ΕΙΤ είναι σαφές. Από το τοπίο δε λείπει όμως ούτε ο ΟΤΕ, καθώς πρόσφατα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ενδιαφέρον του οργανισμού να εξαγοράσει τον βραχίονα της Nova από τη Forthnet προκειμένου να ενισχύσει την ΟΤΕ TV και να κυριαρχήσει στην αγορά της συνδρομητικής τηλεφωνίας.  

Νέο τοπίο στην αγορά της σταθερής 

Το πιεστικό… φλερτ από τους επίδοξους μνηστήρες έχει καταστήσει τη Forthnet πολύφερνη νύφη με προίκα το δίκτυο που διαθέτει ανά την Ελλάδα και βεβαίως τους πελάτες της. Τους τελευταίους μήνες είναι η εταιρεία που έχει ενισχύσει περισσότερο από τους άλλους παρόχους σταθερής τηλεφωνίας τη συνδρομητική της βάση παίρνοντας τη μερίδα του λέοντος από τις νέες συνδέσεις. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014 έκλεισε με 630.000 συνδέσεις LLU, έχοντας το προβάδισμα απέναντι στη HoL που  είχε περίπου 525.000 συνδέσεις, της Wind με 433.000 και της Cyta με 315.000. 

Αν όμως η Vodafone και η Wind κινηθούν από κοινού για την απόκτηση της Forthnet, τότε πραγματικά μπορεί να υπάρξει ντόμινο εξελίξεων και να δούμε πολύ γρήγορα να συγκροτείται το αντίπαλο δέος του ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης