Κλειστά επαγγέλματα: Προσδοκίες για ανάπτυξη 2,75% από το άνοιγμα

Κλειστά επαγγέλματα: Προσδοκίες για ανάπτυξη 2,75% από το άνοιγμα

«Φυγή προς τα μπρος» με άλμα της Ανάπτυξης έως και 2,75% επιδιώκει το υπουργείο Οικονομίας, που καταθέτει μέσα στο μήνα νομοσχέδιο για το άνοιγμα των θεωρούμενων ως «κλειστών επαγγελμάτων». 

Έκθεση που συντάσσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία –και η οποία θα αποτελέσει μέρος της «αιτιολογικής έκθεσης» που θα συνοδεύσει το νομοσχέδ

Κλειστά επαγγέλματα: Προσδοκίες για ανάπτυξη 2,75% από το άνοιγμα

«Φυγή προς τα μπρος» με άλμα της Ανάπτυξης έως και 2,75% επιδιώκει το υπουργείο Οικονομίας, που καταθέτει μέσα στο μήνα νομοσχέδιο για το άνοιγμα των θεωρούμενων ως «κλειστών επαγγελμάτων». 

Έκθεση που συντάσσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία –και η οποία θα αποτελέσει μέρος της «αιτιολογικής έκθεσης» που θα συνοδεύσει το νομοσχέδιο με την κατάθεσή του στη Βουλή- δείχνουν ότι το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα «δημιουργήσει» επιπλέον εισόδημα 7 δισ. ευρώ στην εθνική μας οικονομία. 

Ειδικά σε καιρούς ύφεσης, επισημαίνουν συνεργάτες του υπουργού Οικονομίας, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει κάθε χρόνο το 2,75% του ΑΕΠ, εξαιτίας της πολιτικής ατολμίας.  

Ποιοι μπαίνουν στο «στόχαστρο» 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης στην παρούσα φάση αυτή είναι να αφήσει στο απυρόβλητο τις υπηρεσίες μεταφορών  (ταξί και  οδικές  μεταφορές),  τους συμβολαιογράφους και τους φαρμακοποιούς.  

Η μελέτη όμως συστήνει την απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ προτείνει την ελεύθερη διακίνηση και δραστηριοποίηση ευρωπαίων επαγγελματιών στη χώρα μας - στο  νομοσχέδιο  θα ορίζονται και επιλεγμένα ΚΕΠ  που θα αποτελέσουν σταθμούς εξυπηρέτησης  «μιας  στάσης»  (one stop shop)   για όσους ευρωπαίους  επαγγελματίες  θελήσουν  να  δραστηριοποιηθούν   στην χώρα μας. 

Κλείσιμο

Η μελέτη υπολογίζει, ως όφελος, ότι θα προκύψει:

  • αύξηση του ΑΕΠ  κατά 2,75% (έως 7  δισ.  ευρώ)  ως επιπλέον  εισόδημα από επιχειρηματικά κέρδη και εισοδήματα εργαζομένων, που θα προκύψουν  από  την  αύξηση  του τζίρου  στην αγορά.
  • μείωση   του κόστους  της γραφειοκρατίας  (διοικητικού  βάρους)  προς τις επιχειρήσεις  κατά  περίπου 2  δισ.  ευρώ ή 0,75%  του ΑΕΠ.
  • την δημιουργία 15.000 νέων θέσεων εργασίας

Στη βάση αυτή, στο στόχαστρο μπαίνουν επαγγέλματα όπως: νομικοί και φοροτεχνικοί σύμβουλοι, κτηματομεσίτες, σύμβουλοι διοίκησης και διαχείρισης επιχειρήσεων, οργανισμοί πιστοποίησης και δοκιμών, σύμβουλοι επαγγελματικής αναζήτησης (μικροί ΟΑΕΔ),  τουριστικές υπηρεσίες, ξεναγοί, και υπηρεσίες υποστήριξης κατ’ οίκον (τύπου «βοήθειας στο σπίτι»).

Ανάλογες εκτιμήσεις -για όφελος έως και 2,5% του ΑΕΠ από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων- έχουν διατυπώσει στο πρόσφατο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ, η Dresdner Bank κ.ά. Ειδικά η Κομισιόν απειλεί τη χώρα μας και με πρόστιμα όσο δεν προχωρά στην άρση κάθε περιορισμού στα επαγγέλματα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης