Ελλάδα: Η πιο φτωχή χώρα στην ΕΕ

Έναν στους 4 Έλληνες «αφορά» η φτώχεια - Το εισόδημα των Ελλήνων συρρικνώθηκε περισσότερο απ' οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη την περίοδο 2008-2013 - Οι Έλληνες δουλεύουν πιο πολύ απ' όλους τους άλλους Ευρωπαίους αλλά έχουν και θλιβερή πρωτιά με τους περισσότερους νέους ανέργους

Βυθισμένη στη φτώχεια και την ανέχεια ήταν η χώρα μας το 2013, όπως καταγράφει η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση και την απασχόληση στην ΕΕ.

Οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι Ευρωπαίοι που εργάζονται περισσότερο από όλους τους άλλους στην ΕΕ αλλά πληρώνονται λιγότερο. Σύμφωνα με την έκθεση οι Ελληνες δουλεύουν 43,7 ώρες εβομαδιαίως, αλλά το εισόδημά τους συρρικνώθηκε περισσότερο απ' οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη την περίοδο 2008-2013. Η χώρα μας εμφανίζεται να έχει και μια θλιβερή πρωτιά με τους περισσότερους νέους ανέργους.

Η έκθεση δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι στην Ελλάδα και την Πορτογαλία οι μεταρρυθμίσεις των συστημάτων φορολογίας και κοινωνικών παροχών κατά την περίοδο 2012-2013 οδήγησαν σε μείωση των εισοδημάτων για την πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση, την περίοδο 2011-2013, του ποσοστού του πληθυσμού που κινδυνεύει με φτώχεια. Το 2013 η φτώχεια αφορά το 23,7% του πληθυσμού και αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το 2011. Ακολουθούν η Ρουμανία με αύξηση +1,1% και φτώχεια 21,2% το 2013, η Λετονία με +0,9% και φτώχεια 21,4% και η Ισπανία με +0,7% και φτώχεια 20,9%.

Εξάλλου, την περίοδο 2008-2013 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 14,8% στην Ελλάδα, καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ιρλανδία (-16%), ενώ μεγάλες μειώσεις παρατηρήθηκαν επίσης στην Πορτογαλία με -7,5% και την Ισπανία με -5,2%. Κύριος λόγος αυτών των μειώσεων, όπως εξηγεί η Επιτροπή, ήταν οι μεγάλες αυξήσεις σε φόρους, οι μειώσεις σε συντάξεις και ο περιορισμένος αντίκτυπος των δαπανών για την κοινωνική προστασία.

Από την έκθεση της Επιτροπής προκύπτει ακόμη ότι το 2013 το μοναδιαίο κόστος εργασίας σημείωσε τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Κύπρο (-5,4%) και την Ελλάδα (-4,7%), ενώ οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι Ευρωπαίοι που εργάζονται τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως με 43,7 ώρες. Ακολουθούν οι Πολωνοί με 42,5 ώρες, οι Κύπριοι με 42,4 ώρες, οι Πορτογάλοι με 42,2 ώρες και οι Αυστριακοί με 42,15. Λιγότερο εργάζονται οι Φιλανδοί με 39,7 ώρες την εβδομάδα, οι Ούγγροι με 39,8 ώρες και οι Γάλλοι με 40 ώρες.

Τον Ιανουάριο του 2014 η ανεργία πλήττει 3,1 εκατ. νέους, ηλικίας 15-24 ετών, στην ΕΕ, με μεγάλες διαφορές όμως να παρατηρούνται μεταξύ των κρατών μελών. Σε χώρες οι οποίες δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την επιδείνωση της κατάστασης εργασίας, όπως την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, τα ποσοστά της ανεργίας των νέων ήταν της τάξης του 10%, ενώ στην Ελλάδα και την Ισπανία, όπου η κατάσταση είναι η χειρότερη στην ΕΕ, τα ποσοστά ανεργίας των νέων τριπλασιάστηκαν την περίοδο 2008-2013, αναφέρει η Επιτροπή.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης ο επίτροπος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων Λάζλο Άντορ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ανισότητες έχουν αυξηθεί και υφίσταται κίνδυνος η τρέχουσα εύθραυστη ανάκαμψη να μη βελτιώσει την κατάσταση πολλών ομάδων των πληθυσμού με χαμηλότερα εισοδήματα».

«Η ΕΕ απέχει ακόμα πολύ από το να έχει εξασφαλίσει μια ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς που δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας: Τα κράτη μέλη και η ΕΕ θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω κατά την προσπάθειά μας να βγούμε από την κρίση» σημείωσε ο κοινοτικός επίτροπος και πρόσθεσε: «Ειδικότερα, θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που περιέχονται στη δέσμη μέτρων για τις κοινωνικές επενδύσεις και στη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τις εγγυήσεις για τη νεολαία».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (51)

...

φτωχη χωρα με παμπλουτους πολιτικους

Δαναός Δαρειος

Φτωχη ΕΛΛΑΣ με πλούσιους ελληνες !!!

Γιωργης

για τους βαλτους και τους καθυστερημενους που πηραν τα ηνια της χωρας και κατεστρεψαν τις ζωες μας μαζι με την πατριδα , για τα καθικια που υπερασπιζονται ακομα αυτην την λαιλαπα βριζοντας και συκοφαντοντας οποιον εχει αντιθετη αποψη .... τιποτα ολλο , τα υπολοιπα στις πραξεις

ΕΛΛΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΩΝ

γελοίο άρθρο με γελοίο συμπέρασμα για ένα γελοίο λαό.... Η ελλάδα που ακόμα και το 2013 είχε 20.000€ κατά κεφαλήν αεπ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΜΑΥΡΑ, μέσα δηλαδη στις 30 πλουσιότερες χώρες του οοσα δηλαδη βάσει κατα κεφαλήν αεπ (επλίζω να ξέρετε τι σημαίνει), βγαίνει με μια περίεργη στατιστική αρλούμπα Η ΠΙΟ ΦΤΩΧΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΕ..είναι να γελάει ο κόσμος! Πάντως σίγουρα γελάει ο ελληνάρας του μέχρι πρότινος 50% φοροδιαφυγής, που παρά το 70% ιδιοκατοίκησης, τα εκατομμύρια εξοχικά, τα εκατομμύρια αυτοκίνητα, τα 3 εκατομμύρια συνταξιούχων(!!!!!), τα φροντιστήρια των παιδιών, τα παντος είδος καφε,μπαρακια,ταβερνες που είναι πίτα κάθε μέρα περνιέται για φτωχός(!!!!!). Ε ρε τροικα που θέλουμε

Γεωργία

Μιλάς για το παρελθόν αγαπητέ...

john goos

Αυτά να μου τα πεις από κοντά σε εμένα και σε όλους τους άνεργους. Λαμόγιο του πληκτρολογίου. Σα δε ντρέπεσαι...

Παναγιώτης

@31/03/2014 21:56 Τα έχεις αρκετά μπερδεμένα τα πράγματα, θα σου εξηγούσα και που χάνεις τη μπάλα αλλά κουράστηκα να εξηγώ σήμερα σε "ψαγμένους" σαν εσένα. Απλά θα πρέπει να κάτσεις να ασχοληθείς να μάθεις 5 πράγματα μόνος σου, αν και από την έπαρση με την οποία μιλάς σε εμπιστεύομαι να μην το κάνεις.

Νικος

και τωρα απλα ηρθε ο λογαριασμος σε μια χωρα που σταματησε να παραγει τα παντα και συμβαιναν αυτα που γραφεις ... αλληλουια

Κομνηνος

Στη Γερμανία Νορβηγία Λουξεμβούργο ξέρετε πόσοι ξένοι δουλεύουν;Το πρόβλημα μας είναι οι ΔΙΑΦΟΡΟΙ κλέφτες.Από αυτούς πρέπει να σωθούμε.

@Κομνηνος 31/03/2014 20:13

Για Λουξεμβούργο δεν ξέρω, αλλά στη Γερμανία έχει περίπου 7.000.000 μετανάστες (συμπεριλαμβανομένων 2ης κ 3ης γενιάς) σε πληθυσμό 82.000.000 ενώ η Ελλάδα έχει 1.000.000 (λίγους 2ης γενιάς) σε πληθυσμό 10.000.000 κάνε τη διαίρεση, πολλαπλασίασε με το 100 και θα βρεις τα ποσοστά... (και για να μην κουράζεσαι D 8.5% GR 10%)

.

Εκεί υπάρχουν βιομηχανίες, πετρέλαιο και τραπεζικός τομέας που ανθεί αντίστοιχα...Εδώ τι υπάρχει; Πότε η Ελλάδα σταμάτησε να στέλνει μετανάστες, δημιούργησε δουλειές (και δεν εννοώ να βαράμε σφραγίδες στο δημόσιο) ,άρχισε να παράγει και να εξάγει, επαναπατρίστηκαν οι Έλληνες που είχαν φύγει για να χρειαζόμαστε και μετανάστες να στελεχώσουν τις κενές θέσεις εργασίας; Και αν ναι, τι μετανάστες χρειάζεσαι για να πας μπροστά; Αμόρφωτους, ακατάρτιστους ισλαμιστές που έρχονται απρόσκλητοι ανεξέλεγκτα και ό,τι δηλώσουν είναι; Ας δούμε την αλήθεια επιτέλους!

Υπομονη μεχρι ποτε;

Βιαιη φτωχοποιηση; Και δε πηρατε ακομα τα καλασνικωφ ; Ως ποτε υπομονη; Μηπως ειναι φοβος αραγε;

φφφφφφφφφφφφφφφφ

απλα σας λεω , προτιμώ τους αλητες τις χρυσης αυγης , και θα τους ψηφισω απο ολους εσας. προδοτες , δοσιλογοι , εφιαλτες

ΕΥΛΟΓΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΑΡΞΙΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΑΣΠΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΠΕΡΙ ΞΕΝΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙ ΜΑΣΤΙΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΦΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ? ΕΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ .ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΧΩΡΙΣ Α.Φ.Μ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ Η ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ? ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΟΙΚΟΥΣ ? ΠΩΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΛΕΜΩΝ -ΚΑΤΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ - ΠΟΥ ΔΙΕΣΧΙΣΑΝ ΜΗ ΕΜΠΟΛΕΜΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΜΟΘΡΗΣΚΕΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΕΔΩ ? ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΣΥΛΟ ? ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΜΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΟΙΩΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΟΣ ? ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΒΕΡΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΩΝ ΛΕΧΡΙΤΩΝ ?

ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ

25 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΕΤΗΣΙΩΣ ΦΥΓΑΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ .ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ .ΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ...ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΩΞΕΙ ΑΠΟ...ΧΘΕΣ .ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ .ΘΕΛΟΥΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ .ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΦΕΡΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ...ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ....ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙ .ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΤΟΣΗ ΠΡΕΜΟΥΡΑ ? ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΠΙΕΖΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑ ....ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΣΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΜΦΥΛΙΟ ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΠΛΗΡΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΙΧΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ .ΣΤΙΣ ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΔΙΟΤΙ ΜΕ Ν.Δ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ Χ.Α ΔΕΥΤΕΡΗ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΞΕΦΤΙΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ .-

Κατι ξεχασες...

25 δισ ευρω διαφευγουν αφορολογητα συν οτι φυγαδευεται απο τους Κινεζους που ειναι μανουλες στην φοροδιαφυγη .Η φυγαδευση των ευρω μας απο τους ξενους εποικους ειναι πρωτοφανης .Τελικα ως Εθνος θα παμε απο βλακεια .-

ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Ελλάδα: Η πιο φτωχή χώρα στην ΕΕ.....ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΓΑΠ-ΒΕΝΙΖΕΛΟ-ΣΑΜΑΡΑ-ΚΟΥΒΕΛΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΗΜΕΙΟ.........

ξενιος ζευς

συγχαρητηρια και σε αυτους που μαζεψαν δυο εκατομυρια λαθρους...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης