Την εξειδίκευση των μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους αναμένει η βιομηχανία

Την εξειδίκευση των μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους αναμένει η βιομηχανία

Άγνωστο τι θα συμβεί με τα συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικού με ρήτρα διακοψιμότητας - Ποια μέτρα θα υλοποιηθούν άμεσα, ποια θα πάρουν χρόνο - Πώς θα προέλθει η μείωση του κόστους για τους οικιακούς καταναλωτές

Την εξειδίκευση των μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους αναμένει η βιομηχανία
Πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η δέσμη μέτρων κοστολογείται στα 150 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, αλλά και των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας τηρούν στάση αναμονής για την εξειδίκευση των μέτρων.

Για παράδειγμα, το μέτρο αντιστάθμισης του κόστους για αγορά ρύπων απασχολεί μόνο τις επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με αυτό. Έτσι, αναμένεται η δημοσίευση του σχεδίου υπουργικής απόφασης, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον ακολουθεί αντίστοιχους μηχανισμούς που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.

Όσο για τα συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικού με ρήτρα διακοψιμότητας, άγνωστο είναι ακόμη πώς θα εφαρμοστούν.

Χαρακτηριστικά, όσον αφορά στο μέτρο της διακοψιμότητας, δηλαδή της δυνατότητας σύναψης ειδικών συμβάσεων ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και σε μεγάλους καταναλωτές ρεύματος, βάσει των οποίων θα μπορεί να μειώνεται, μέχρι ένα συμφωνημένο σημείο, η παρεχόμενη ισχύς και σε αντιστάθμισμα θα δίνεται μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, σημειώνεται ότι αυτό δεν αφορά στα ορυχεία της ΔΕΗ.
Κλείσιμο

Το κόστος, δε, που θα επιφέρει το μέτρο, δεν θα το πληρώσουν οι οικιακοί καταναλωτές, αλλά οι ηλεκτροπαραγωγικές επιχειρήσεις -δηλαδή ΔΕΗ, ιδιώτες με φυσικό αέριο και ΑΠΕ.

Άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα είναι τα εξής:

- Εξίσωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) -πρώην τέλος ΑΠΕ-, της Μέσης Τάσης με την Υψηλή Τάση.

- Έναρξη της λειτουργίας της διακοψιμότητας.

- Έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου μέσω συμψηφισμού από τη ΔΕΠΑ.

- Παράταση της ένταξης των «μεγάλων πελατών» φυσικού αερίου στην εν λόγω κατηγορία έως 21 Δεκεμβρίου 2015, ακόμη και αν δεν τηρούν πλέον τα κριτήρια.

- Νέες τιμές προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία με αναδρομικότητα ως προς την έναρξη ισχύος από τον Ιούνιο του 2013.

Σε ό,τι αφορά τη διανομή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ, ως έκπτωση, σε όλους τους πελάτες της, έγινε γνωστό πως αφορά τμήμα της εμπορίας και δεν έχει καθοριστεί το ακριβές ποσό. Από την έκπτωση θα επωφεληθούν και οι οικιακοί καταναλωτές.

Σε αυτούς (σ.σ. τους οικιακούς καταναλωτές), η μείωση θα προέλθει από τις καλύτερες τιμές που θα δίνει η ΔΕΠΑ προς τις εταιρείες φυσικού αερίου, και αυτές με τη σειρά τους στα νοικοκυριά και τις μικρές βιομηχανίες της Αττικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης