Έξι μήνες μετά το πέρας της προθεσμίας θα επιβάλλεται το χαράτσι 10%

Έξι μήνες μετά το πέρας της προθεσμίας θα επιβάλλεται το χαράτσι 10%

Βελτιώθηκε η αρχική πρόβλεψη για το φοροπρόστιμο 10% - Και το 2014 θα ισχύσει ο μειωμένος ΦΠΑ - Αλλάζει η κλίμακα για δανειολήπτες με παιδιά και αναπηρίες - Ελάχιστη δόση 20% αντί 30% για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους


Έξι μήνες μετά το πέρας της προθεσμίας θα επιβάλλεται το χαράτσι 10%

Νέα βελτίωση που διευρύνει το διάστημα μεταξύ λήξης προθεσμίας πληρωμής της δόσης στην εφορία και επιβολής προστίμου 10% στους έξι μήνες από δύο που όριζαν αρχικά οι διατάξεις για το ποινολόγιο κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Πέραν αυτού με διευκρινιστική βελτίωση στις διατάξεις που αφορούν τις διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης, εξηγείται ότι η εξαίρεση των ασφαλιστικών προγραμμάτων από τον υπολογισμό του εισοδήματος για την ένταξη στην ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς δεν αναφέρεται στο εφάπαξ.

Το κράτος σταματά να είναι «μπαταχτσής», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξηγώντας ότι από 1.1.2014 οι τόκοι θα ισχύσουν και για οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες. Ειδικότερα είπε ότι η εφορία θα οφείλει να καταβάλλει επιστροφές φόρου στην ώρα τους καθώς σε περίπτωση καθυστέρησης θα τα επιστρέφει με τόκο και εξήγησε ότι «η σχέση διοίκησης και πολίτη θα είναι αμφίδρομη».

Πέραν αυτού, επισήμανε ότι ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ εστίασης θα παραταθεί και για το 2014 σημειώνοντας: «Κατά το εξάμηνο πιλοτικής εφαρμογής δεν υπήρξε σημαντική μείωση των δημόσιων εσόδων γι αυτό παρατείνεται. Είναι νίκη στο μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού».

Κλείσιμο
Τέλος, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε δεκτές τρεις βουλευτικές τροπολογίες μεταξύ των οποίων και για την εξόφληση δαπανών για καύσιμα για το ΓΕΕΘΑ και για την παράταση της προθεσμίας για την αλλαγή των κανονισμών των συνεταιρισμών.

Βελτιώσεις για ανάπηρους, πολύτεκνους και ελεύθερους επαγγελματίες

Νομοτεχνικές αλλαγές που βελτιώνουν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς κυρίως για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Στην ουσία ο υπουργός υιοθέτησε πολλές από τις προτάσεις που του κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής:

-          Για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους: Θα πληρώνουν ελάχιστη δόση για το δάνειό τους στην τράπεζα όσο το 20% της τελευταίας ενήμερης δόσης που πλήρωναν, αντί 30% που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο. Δηλαδή, αν κάποιος πλήρωνε δόση 1500 ευρώ το μήνα, θα πληρώνει πλέον 300 ευρώ το μήνα και όχι 500 που θα έπρεπε να καταβάλει αν πλήρωνε με βάση το 20%.

-          Για πολύτεκνους, τρίτεκνους και αναπήρους: Για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ θα πληρώνουν ελάχιστη δόση 10% των μηνιαίων αποδοχών τους, αντί του 20% που θα πλήρωναν με την αρχική πρόβλεψη. Ειδικά για αυτούς το πρώτο κλιμάκιο (δόση 10%) ισχύει έως 20.000 ευρώ και όχι έως τις 15.000 που ισχύει για τους υπολοίπους.

-          Αποσαφηνίζεται ότι εισοδηματικό κριτήριο αποτελεί το δηλωθέν και όχι το τεκμαρτό εισόδημα του δανειολήπτη.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι και ο Γιάννης Στουρνάρας θα αποσύρει από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς την παράγραφο 6 του άρθρου 7 που αφορά τα πρόστιμα για ληξιπρόθεσμα χρέη, αίτημα που θέτουν οι περισσότεροι βουλευτές της συμπολίτευσης...

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης