Χαμηλοί τόνοι και μικρές προσδοκίες στο ραντεβού με την τρόικα

Χαμηλοί τόνοι και μικρές προσδοκίες στο ραντεβού με την τρόικα

- Στο τραπέζι μόνο η συμφωνία για την Αμυντική Βιομηχανία, καθώς υπάρχει καθυστέρηση σε φόρο ακινήτων, ασφαλιστικό και πλειστηριασμούς
- Οι ελεγκτές θα συναντηθούν το απόγευμα και με τον Κ. Χατζηδάκη

Low tones and expectations in the meeting with Troika
Κατεβάζει τους τόνους και τις προσδοκίες η κυβέρνηση ενόψει του νέου γύρου συζητήσεων με την Τρόικα που αρχίζει σήμερα μετά την επιστροφή των επικεφαλής στην χώρα μας.

Στις 3 το μεσημέρι θα γίνει η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί και με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Κλείσιμο
Οι προσδοκίες πάντως είναι μειωμένες και περιορίζονται στην συμφωνία για την Αμυντική Βιομηχανία προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση του ενός δισ. ευρώ που καθυστερεί από τον περασμένο Ιούνιο.

Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει όπως άλλωστε και η κα Μέρκελ ότι Ελλάδα δεν θα πρέπει να βαρύνεται με τις δικές της εκκρεμότητες όταν αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. Καθώς όμως μένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες για να κλείσει η ελληνική βουλή και οι κοινοτικές υπηρεσίες για τις διακοπές των Χριστουγέννων είναι απίθανο να κλείσει η διαπραγμάτευση για το σύνολο των θεμάτων που εκκρεμούν. Εκτός αν η κυβέρνηση υποχωρήσει πλήρως στις απαιτήσεις της Τρόικας.

Ενώ όμως η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει την συμφωνία με την Τρόικα δέχεται και την πίεση των βουλευτών της οι οποίοι δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους και εξαρτούν την στάση τους από τις τελικές ρυθμίσεις που θα φέρει η κυβέρνηση. Καθώς πρέπει να συμβιβάσει αντίθετες απαιτήσεις η κυβέρνηση καθυστερεί να φέρει τα κρίσιμα νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ακινήτων δεν κατατέθηκε χθες ενώ έχει μπλοκαριστεί και το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Παράλληλα είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία για τους πλειστηριασμούς αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει στην άρση της προστασίας που ζητά η Τρόικα. Μία σκέψη είναι τα νομοσχέδια να έλθουν την τελευταία εβδομάδα με τη διαδικασία του επείγοντος ενώ οι πλειστηριασμοί να ρυθμιστούν με προεδρικό διάταγμα χωρίς να περάσουν από συζήτηση.

Εν τω μεταξύ το πολιτικό κλίμα βαραίνει από την συζήτηση στην Βουλή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων. Οι βουλευτές της ΝΔ είναι δυσαρεστημένοι καθώς θα αναγκαστούν να στηρίξουν τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο για ένα θέμα που παλαιότερα είχε αναδείξει η γαλάζια ηγεσία. “Ο κ. Βενιζέλος θα μας βουλιάξει μαζί του” λέγεται όλο και πιο συχνά μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ. Δυσαρέσκεια όμως υπάρχει και στην άλλη πλευρά καθώς δεν είναι λίγοι οι “πράσινοι” που θεωρούν ότι “το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να γίνει συνιστώσα της ΝΔ”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης