Ασφαλιστικά ταμεία: Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας

Ασφαλιστικά ταμεία: Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε - Πότε θα ενταχθείτε στις 12 ή τις 48 δόσεις

Ασφαλιστικά ταμεία: Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία και η ασφυξία στην αγορά έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία να αναζητούν διακανονισμούς για την εξόφληση των χρεών. Δείτε βήμα προς βήμα την διαδικασία ρύθμισης οφειλών, αλλά και αυτήν που ακολουθείται όταν οι οφειλέτες μπουν στο μικροσκόπιο του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΑΟ), οπότε και απειλούνται με κατασχέσεις.

Η ρύθμιση χρεών γίνεται με δύο τρόπους. Σε 48 δόσεις για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 ή σε 12 δόσεις για οφειλές που έγιναν απαιτητές μετά την 1.1.2013. Δεν αποκλείεται, όμως, η παράλληλη υπαγωγή και στις δύο ρυθμίσεις, υπό προϋποθέσεις.

Το ελάχιστο ποσό καταβολής έχει προσδιοριστεί σε 50 ευρώ τον μήνα για οφειλές έως 5.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά καθορίζεται ανάλογα με την οφειλή και τον τύπο της ρύθμισης που θα επιλεγεί.

Το ανώτατο όριο των 48 δόσεων δεν μπορεί να αυξηθεί. Το θέμα αυτό έχει τεθεί κατ΄επανάληψη στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, με την πρόταση για 72 δόσεις να μην βρίσκει σύμφωνη την τριμερή. Αντιθέτως, όσο πιο αργά υπαχθεί κάποιος στην ρύθμιση Νεα Αρχή, τόσο λιγότερες δόσεις θα εχει στην διάθεση του.

Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση της "Νέας Αρχής" μπορεί να υποβληθεί σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα έως τις 30.6.2017.
Κλείσιμο

Σε κάθε περίπτωση ο υπαγόμενος σε ρύθμιση, δεν μπορεί να δημιουργεί νέες οφειλές και υποχρεούται να καταβάλλει απρόσκοπτα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Ο οφειλέτης διατηρεί τη δυνατότητα να υπαχθεί σε ρύθμιση σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκεται η διαδικασία είσπραξης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.

Ας δούμε αναλυτικά

1. Ποιες ρυθμίσεις οφειλών μπορούν να γίνουν;

Οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι δύο: Η πάγια ρύθμιση χρεών σε 12 δόσεις για τις οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 και η "Νέα Αρχή" με 48 δόσεις για παλαιότερες οφειλές, οι οποίες ωστόσο μειώνονται σταδιακά, ανάλογα με το πότε θα υπαχθεί ο οφειλέτης.

2. Είναι υποχρεωτικό κάποιος να υπαχθεί και στις δύο;

- Οι οφειλέτες που επιθυμούν να υπαχθούν στη «Νέα Αρχή» για παλαιές οφειλές, θα πρέπει εφόσον υφίστανται επιπλέον και ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013, είτε να εξοφλήσουν πριν την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση είτε να τις ρυθμίσουν σε δώδεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Δηλαδή θα πρέπει να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση για τις "φρέσκες" οφειλές (μετά την 1.1.2013) προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να ρυθμίσεις και τις "παλαιές" οφειλές (μέχρι τις 31.12.2012).

Προκειμένου ο οφειλέτης να θεωρηθεί ασφαλιστικά ενήμερος θα πρέπει να καταβάλλει την αντίστοιχη πρώτη δόση τόσο της «Νέας Αρχής» όσο και αυτή της «Πάγιας Ρύθμισης».

3. Ποιοί μπορούν να ενταχθούν -εφόσον το επιθυμούν- στο παράλληλο καθεστώς τμηματικής καταβολής της «Νέας Αρχής» και της «Πάγιας Ρύθμισης»;

Α. Οι εργοδότες - οφειλέτες που δεν έχουν υπαχθεί στο καθεστώς ρύθμισης «Νέα Αρχή».

Β. Οσοι υπέβαλλαν αίτηση προκειμένου να υπαχθούν στη «Νέα Αρχή» και παρήλθε άπρακτη η προθεσμία υπαγωγής σε αυτή.

Διαβάστε περισσότερα εδω: http://www.money-money.gr/news/odigos-pos-rithmizonte-i-ofiles-pros-ta-asfalistika-tamia/592

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης