Η συρρίκνωση του δανεισμού κλιμακώνει την πίεση στην ΕΚΤ για αποφάσεις

Η συρρίκνωση του δανεισμού κλιμακώνει την πίεση στην ΕΚΤ για αποφάσεις

Τα δεδομένα της ΕΚΤ που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα έδειξαν ότι τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκαν κατά 2,1% τον Οκτώβριο φέτος εν σχέσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2012

Η συρρίκνωση του δανεισμού κλιμακώνει την πίεση στην ΕΚΤ για αποφάσεις
Η συρρίκνωση του δανεισμού στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις της ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο, εντείνοντας την πίεση η οποία ασκείται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει περισσότερα για να τονωθεί η ασθενική ανάκαμψη στα κράτη μέλη του ενιαίου νομίσματος.

Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της αναχρηματοδοτικό επιτόκιο στο 0,25% νωρίτερα τον Νοέμβριο, αλλά το γεγονός ότι τα επιτόκια του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ευρωζώνης βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο δεν εξασφαλίζει την κατανομή ρευστότητας με ισόμετρο τρόπο σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

Τα δεδομένα της ΕΚΤ που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα έδειξαν ότι τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκαν κατά 2,1% τον Οκτώβριο φέτος εν σχέσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, ισοφαρίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί στα χρονικά. Μια έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σε δείγμα οικονομολόγων είχε καταδείξει πως αυτοί ανέμεναν μια συρρίκνωση κατά 1,8%.

«Παρά το ότι η ΕΚΤ μόλις μείωσε το αναχρηματοδοτικό της επιτόκιο, η πίεση να κάνει περισσότερα αυξάνεται, ιδιαίτερα εξαιτίας της μείωσης της προσφοράς πιστώσεων», σχολίασε ο Πέτερ Φάντεν Χάουτε, οικονομολόγος της ING.

Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν πιστεύει πως επίκειται άμεσα μια νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά πρόσθεσε πως πιστεύει πως το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα θα έπρεπε να αρχίσει να εξετάζει συγκεκριμένα μέτρα για να τονώσει την αύξηση των πιστώσεων ήδη από την επόμενη σύνοδο του Διοικητικού του Συμβουλίου, την ερχόμενη εβδομάδα.
Κλείσιμο

Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν έναν ακόμη γύρο πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTROs) των τραπεζών, υπό τον όρο όμως τα ποσά αυτά να δανειστούν σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, κατά τρόπο παρόμοιο με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης με αντάλλαγμα δανειακές χορηγήσεις το οποίο εφαρμόζεται στη Βρετανία.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο ωστόσο υποβάθμισε την πιθανότητα να επιλεγεί ένα νέο πακέτο LTROs, δηλώνοντας χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πιέσεις κλίμακας ανάλογης με εκείνη στα τέλη του 2011, όταν η κεντρική τράπεζα τους είχε προσφέρει τέτοια δάνεια (πάνω από 1 τρισεκ. ευρώ, στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012).

«Οι τράπεζες έχουν βελτιώσει τις θέσεις τους όσον αφορά τη ρευστότητα κι η πίεση δεν είναι η ίδια όπως πριν», επισήμανε.

Η προσφορά των LTROs ήταν μια κίνηση που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε πει αργότερα πως συνέβαλε να «αποφευχθεί μια μείζων έλλειψη πιστώσεων» στην ΕΕ.

Όμως καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 0,7%, πολύ κάτω από το ποσοστό-στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2%), στελέχη του ιδρύματος καλούν ανοικτά να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες για να τονωθεί η ανάκαμψη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης