Οικοδομή: Τέσσερα ακόμη χρόνια κρίσης - 8 στους 10 ζητούν αλλαγή της φορολογίας

Οικοδομή: Τέσσερα ακόμη χρόνια κρίσης - 8 στους 10 ζητούν αλλαγή της φορολογίας

Tέσσερα ακόμη χρόνια κρίσης, κατ’ ελάχιστο έχει μπροστά της η οικοδομή με επτά στους δέκα καταναλωτές και οκτώ στους δέκα βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνται σε επαγγέλματα συναφή με την οικοδομή να εκτιμούν πλέον ότι η απόκτηση η κατοικίας έχει πάψει να είναι ασφαλής επένδυση.

Οικοδομή: Τέσσερα ακόμη χρόνια κρίσης - 8 στους 10 ζητούν αλλαγή της φορολογίας
Η συντριπτική πλειοψηφία- το 90% των επιχειρηματιών- κρίνει ότι η κρίση στην οικοδομή θα παραταθεί για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, την ίδια στιγμή που η αλλεπάλληλη επιβολή, συχνά ευφάνταστων, φόρων οδηγεί ολοένα και περισσότερους να αναθεωρούν την εκτίμηση ότι η αγορά κατοικίας αποτελεί απάγκιο για τις όποιες αποταμιεύσεις.

Μείωση του τζίρου τους κατά μέσο όρο κατά 82% την τριετία 2010-2012, αναφορικά με τη δραστηριότητα τους που σχετίζεται με το ακίνητο, έχουν υποστεί και ο κλάδος των δικηγόρων/ συμβολαιογράφων.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα με θέμα «Το παρόν και το μέλλον των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης από την εταιρία δημοσκοπήσεων Interview, το διάστημα 16 έως 18 Οκτωβρίου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 770 ατόμων και συγκεκριμένα σε 405 επιχειρήσεις-μέλη του επιμελητηρίου (ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ανελκυστήρες, καυστήρες, υδραυλικά-καλοριφέρ, ελαιοχρωματιστές, τοποθέτηση πλακιδίων, κλιματιστικά, ξυλουργικές εργασίες, αποχετευτικά, γυαλί, σιδηροκατασκευές, αλουμινοκατασκευές, κουφώματα, τζάκια κ.ά.), σε 310 καταναλωτές και 55 δικηγόρους και συμβολαιογράφους.

Στην ερώτηση «τι κατά την άποψή σας θα μπορούσε να δώσει εκ νέου ώθηση στην αγορά ακινήτων;» (οι επιλογές ήταν τρεις) το 95% απάντησε η μείωση ή και κατάργηση φόρων που το επιβαρύνουν, το 55% η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, το 25% η ελαχιστοποίηση ή και κατάργηση των εξόδων κατά τη μεταβίβαση και το 90% η μείωση του ΦΠΑ.
Κλείσιμο

 αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές, το 30% την ευκολότερη πρόσβαση στο δανεισμό, το 38% την ελαχιστοποίηση ή και κατάργηση των εξόδων μεταβίβασης, το 26% τη μείωση του ΦΠΑ και το 19% την αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που έχουν σχέση με την οικοδομική δραστηριότητα.

Για το 68% των καταναλωτών η αγορά ακινήτου δεν αποτελεί πλέον την καλύτερη επένδυση, ενώ διαφορετική άποψη έχει το 32%.

Η αρνητική οικονομική συγκυρία έχει οδηγήσει το 76% στην αναβολή ανακαίνισης της κατοικίας του, το 8% στην αναβολή κτισίματος και το 16% στην αγορά ακινήτου.

Μείωση στις τιμές ακινήτων (τόσο προς πώληση όσο και προς ενοικίαση) βλέπει τον τελευταίο χρόνο το 90%, το 8% εκτιμά ότι παρέμειναν ίδιες, ενώ το 2% ότι αυξήθηκαν. Για το επόμενο διάστημα το 65% των ερωτηθέντων αναμένει πτώση τιμών, το 33% σταθεροποίηση και το 2% αύξηση.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης