Ρεστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές
Η πτωτική εικόνα που καταγράφηκε στο ξεκίνημα της εβδομάδας στο σύνολο σχεδόν των μεγάλων διεθνών αγορών είχε μια κάποια λογική.
Το γεγονός πως από τις 9 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή η Wall Street πέτυχε την πιο εντυπωσιακή επίδοσή της από τις αρχές του 2002 (!), τα υψηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκαν οι βασικοί δείκτες, αλλά και κάποιες φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά για «μαγειρέματα» στα αποτελέσματα των περιβόητων stress test των αμερικανικών τραπεζών, απετέλεσαν επαρκείς λό
Η πτωτική εικόνα που καταγράφηκε στο ξεκίνημα της εβδομάδας στο σύνολο σχεδόν των μεγάλων διεθνών αγορών είχε μια κάποια λογική.
Το γεγονός πως από τις 9 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή η Wall Street πέτυχε την πιο εντυπωσιακή επίδοσή της από τις αρχές του 2002 (!), τα υψηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκαν οι βασικοί δείκτες, αλλά και κάποιες φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά για «μαγειρέματα» στα αποτελέσματα των περιβόητων stress test των αμερικανικών τραπεζών, απετέλεσαν επαρκείς λόγους για να εκδηλωθούν έντονες ρευστοποιήσεις οι οποίες φυσικά αποτυπώθηκαν στην τελική εικόνα των δεικτών.
Εντονες ήταν οι ρευστοποιήσεις και στον κλάδο μετάλλων και ενέργειας, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν να μην «πείθονται» πως η ανάκαμψη θα έρθει μέσα στο καλοκαίρι.
Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν και οι ανησυχίες των επενδυτών για τα μακροοικονομικά στοιχεία, ιδίως μετά την επιβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομίας και τον Λευκό Οίκο πως το έλλειμμα του 2009 θα διογκωθεί σε επίπεδο – ρεκόρ (πάνω από 1,8 τρις δολάρια).
Όλοι πάντως ευελπιστούν πως τα επερχόμενα μακροοικονομικά νέα – για την ανεργία και τη βιομηχανική παραγωγή – θα εκπλήξουν ευχάριστα.
Σε κάθε περίπτωση η τελική εικόνα ήταν αρνητική με τον Dow Jones να σημειώνει τελικώς τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειές του εδώ και 3 εβδομάδες και να κλείνει στις 8.418,85 μονάδες μειωμένος σε ποσοστό 1,82%, ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,45% και ο S&P 500 τερμάτισε χαμηλότερα κατά 2,15%.
Ενδεικτικό πάντως των σεναρίων για τη συνέχεια – και της σχετικής αισιοδοξίας που υπάρχει – είναι και το γεγονός πως η Microsoft ανακοίνωσε σήμερα πως προχωρά, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στην έκδοση ομολόγων διάρκειας 5, 10 και 30 ετών προκειμένου να εξασφαλίσει κεφάλαια για το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών της αξίας περί των 40 δισ. δολαρίων!
Με απώλειες τέλος έκλεισαν και τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, πάντα με τους τραπεζικούς τίτλους και τις ενεργειακές μετοχές στο επίκεντρο. Στο Λονδίνο ο FTSE σημείωσε πτώση της τάξης του 0,60%, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,96% και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά -1,93%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr