Ραγίζει το κυβερνητικό new deal για την οικονομία

Ραγίζει το κυβερνητικό new deal για την οικονομία

Σε ενδοκυβερνητικές «καραμπόλες» φαίνεται πως οδηγεί η παρατηρούμενη δυστοκία στην λήψη αποφάσεων για τα ενδεδειγμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας και μείωσης των ελλειμμάτων.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την σύγχυση απόψεων Παπαθανασίου – Πετραλιά για το ύψος των αυξήσεων στις συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα, η υπουργός Απασχόλησης «πετάει το μπαλάκι» στον υπουργό Οικονομίας για να δικαιολογήσει γιατί δεν προωθούνται τα

Ραγίζει το κυβερνητικό new deal για την οικονομία

Σε ενδοκυβερνητικές «καραμπόλες» φαίνεται πως οδηγεί η παρατηρούμενη δυστοκία στην λήψη αποφάσεων για τα ενδεδειγμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας και μείωσης των ελλειμμάτων.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την σύγχυση απόψεων Παπαθανασίου – Πετραλιά για το ύψος των αυξήσεων στις συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα, η υπουργός Απασχόλησης «πετάει το μπαλάκι» στον υπουργό Οικονομίας για να δικαιολογήσει γιατί δεν προωθούνται τα μέτρα για τη στήριξη της οικοδομής, που πλήττεται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

Όπως όλα δείχνουν, εγκαταλείπεται το σχέδιο της κυβέρνησης να αναθέσει στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας το ρόλο …. «μεσίτη ακινήτων», που θα αγοράσει και θα διανείμει στους δικαιούχους του έτοιμα σπίτια, για να μειωθεί το «στοκ» των 100.000 απούλητων κατοικιών και θα δώσει νέα ώθηση στην κατασκευή νέων. Ο λόγος -όπως εξήγησε η κυρία Πετραλιά «δείχνοντας» τον κύριο Παπαθανασίου- είναι η ταμειακή «στενότητα» που αντιμετωπίζει το δημόσιο που δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τέτοιες δράσεις.

Η κυρία Πετραλιά ξεκαθάρισε ότι «οι οικονομικές δυνατότητες του ΟΕΚ, βάσει του προϋπολογισμού του, δεν του επιτρέπουν να κάνει μαζικές αγορές διαμερισμάτων».

Παρά τις σχετικές ερωτήσεις που δέχτηκε, απέφυγε να αφήσει καν ανοικτό το ενδεχόμενο να εξετάσει το οικονομικό επιτελείο την αύξηση της χρηματοδότησης προς τον Οργανισμό, για να συμβάλει στον «απεγκλωβισμό» των κατασκευαστών και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στον κλάδο.

Το «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης φαίνεται έτσι να περιορίζεται σε μέτρα άμεσης απόδοσης και χαμηλού ταμειακού κόστους όπως η μείωση του τέλους μεταβίβασης κατά 50% (από 9% -11% σε περίπου 5%) και η επαναφορά της έκπτωσης των τόκων του στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα (αντί για μείωση 20% από το τελικό ποσό φόρου).

Κλείσιμο

Στην περίπτωση αυτή μάλιστα, το φορολογικό όφελος για όποιον  πήρε στεγαστικό δάνειο 50.000 ευρώ, θα φτάνει τα 1250 ευρώ, αντί τα 530 σήμερα.

Την ίδια ώρα, για να πιέσει τους εργολάβους να ρίξουν τις τιμές, το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες εντάξεις στο σχέδιο πόλεως, να αυξήσει την προσφορά πολεοδομημένης γης και «ελεύθερων» και πιο φθηνών οικοπέδων.

Το υπουργείο Οικονομίας φαίνεται να απορρίπτει πάντως την πρόταση των κατασκευαστών και της Ομοσπονδίας των Ιδιοκτητών για αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανέγερση κατοικιών για μία τριετία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης