Αγορά… δημοσίων προτάσεων η Οδός Αθηνών
Η αγορά διατηρεί τις 1.900 μονάδες, οι προοπτικές για τις τραπεζικές μετοχές δεν είναι και άσχημες παρά την επιβράδυνση, ωστόσο αυτό που λείπει στην ελληνική αγορά είναι μια μεγάλη συμφωνία, το deal, όπως θα έλεγαν τα παιδιά από το Λονδίνο.
Με άλλα λόγια, η αγορά έχει κερδίσει περίπου 30% από τα χαμηλά, αλλά κανείς βασικός μέτοχος δεν τολμά, διότι, όπως θα δούμε, δεν συμφωνεί με τις τιμές.
<Η αγορά διατηρεί τις 1.900 μονάδες, οι προοπτικές για τις τραπεζικές μετοχές δεν είναι και άσχημες παρά την επιβράδυνση, ωστόσο αυτό που λείπει στην ελληνική αγορά είναι μια μεγάλη συμφωνία, το deal, όπως θα έλεγαν τα παιδιά από το Λονδίνο.
Με άλλα λόγια, η αγορά έχει κερδίσει περίπου 30% από τα χαμηλά, αλλά κανείς βασικός μέτοχος δεν τολμά, διότι, όπως θα δούμε, δεν συμφωνεί με τις τιμές.
Την ώρα που στις διεθνείς αγορές ανακοινώνονται συμφωνίες δεκάδων δισ. δολαρίων ή ευρώ (PepsiCo - GlaxoSmithKline - Oracle), το μόνο που έχει να παρουσιάσει η ελληνική αγορά είναι δημόσιες προτάσεις για την απόσυρση μετοχών από το ελληνικό χρηματιστήριο.
Η πρώτη αιτία, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν πραγματοποιήσει μεγάλα deals στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι «οι διαθέσεις των πωλητών. Παραδοσιακά οι Eλληνες ιδιοκτήτες ζητούν περισσότερα απ’ ό,τι αξίζει η εταιρεία και αυτό είναι το πρώτο εμπόδιο για την εξαγορά μιας επιχείρησης. Oταν πρόκειται για συγχώνευση, τότε αρχίζουν οι εγωiσμοί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συμφωνία», αναφέρουν άνθρωποι στο protothema.gr.
Oμως, τα private equity funds του Λονδίνου είναι ακόμη εδώ, διαθέτουν ρευστότητα και, κυρίως, μπορούν να κάνουν συμφωνίες οι οποίες θα τους αποδώσουν μεγαλύτερα κέρδη.
Το κλασικό παράδειγμα που αναφέρουν στελέχη από τα private equities είναι το εξής: εάν το 2004, για μια εξαγορά χρειάζονταν 100 εκατ. ευρώ, τα δανειακά κεφάλαια θα ήταν 50 εκατ. ευρώ και τα ίδια 50 εκατ. ευρώ. Αν η εταιρεία επωλείτο μετά 200 εκατ. ευρώ, τότε η απόδοση για το fund θα ήταν τριπλάσια αφού αφαιρεθούν τα δάνεια.
Σήμερα για την ίδια εταιρεία τα δανειακά κεφάλαια θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερο επίπεδο, δηλαδή 50 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια θα φθάσουν έως και τα 100 εκατ. ευρώ και η απόδοση θα είναι διπλάσια.
Οπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, η αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης οδηγεί αναγκαστικά σε συμφωνίες με μικρότερο τίμημα.
Το τελευταίο όμως, όπως προαναφέρθηκε, δεν μπορεί να βρεθεί στην Οδό Αθηνών, διότι οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να ζητούν υψηλότερες τιμές.
Και είναι απορίας άξιον πώς δεν έγιναν συμφωνίες στην ελληνική αγορά, ούτε στα χαμηλά επίπεδα των 1.469 μονάδων.
Ισως τελικά αυτό να έχει μικρή σημασία, καθώς -με εξαίρεση ορισμένες εταιρείες που έχουν βγει εκτός συνόρων και ορισμένες ημικρατικές- οι υπόλοιπες δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια διεθνή παρουσίαση προς ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Motor Oil
Μια διεθνή παρουσίαση είχαμε χθες από τη Motor Oil, η οποία διακίνησε 1,5 εκατ. τεμάχια, ωστόσο η μετοχή έκλεισε με απώλειες 6,74%, γεγονός που παραπέμπει σε φυγή κάποιων επενδυτών και σε είσοδο νέων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr