Χρ. Βιτσικάνος, ο μουσικός που έγινε μαέστρος της “L’Artigiano”

Χρ. Βιτσικάνος, ο μουσικός που έγινε μαέστρος της “L’Artigiano”

«Κάθε άνθρωπος έχει ένα προορισμό. Εγώ γεννήθηκα για να φτιάχνω πίτσες», εξομολογήθηκε ο κ. Xρήστος Βιτσικάνος στους φίλους του μόλις άνοιξε την πρώτη δική του πιτσαρία, σε ηλικία 22 ετών. Σήμερα, 15 χρόνια μετά, ο ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας ιταλικού φαγητού «L’ Artigiano» σχεδιάζει την επέκταση της επιχείρησης στα Βαλκάνια και συνεχίζει να πιστεύει ότι «η μόνη συνταγή για να επιτύχεις είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς αλλ

Χρ. Βιτσικάνος, ο μουσικός που έγινε μαέστρος της “L’Artigiano”

«Κάθε άνθρωπος έχει ένα προορισμό. Εγώ γεννήθηκα για να φτιάχνω πίτσες», εξομολογήθηκε ο κ. Xρήστος Βιτσικάνος στους φίλους του μόλις άνοιξε την πρώτη δική του πιτσαρία, σε ηλικία 22 ετών. Σήμερα, 15 χρόνια μετά, ο ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας ιταλικού φαγητού «L’ Artigiano» σχεδιάζει την επέκταση της επιχείρησης στα Βαλκάνια και συνεχίζει να πιστεύει ότι «η μόνη συνταγή για να επιτύχεις είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς αλλιώς δεν έχει νόημα»

Ο κ. Βιτσικάνος μεγάλωσε στις Σέρρες, μέλος μιας οικογένειας με καλλιτεχνικές αναζητήσεις και απέκτησε από μικρός κλασική μουσική παιδεία. Οι θείοι του ήταν μουσικοί στην Eθνική Λυρική Σκηνή. Το ταλέντο του στο επιχειρείν το ανακάλυψε συμπτωματικά στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο σινιόρε «L’ Αrtigiano» τελειώνοντας το σχολείο κατέβηκε από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα προκειμένου να προχωρήσει τις σπουδές του στη μουσική. Επρεπε όμως να εργαστεί για να βγάλει πέρα. Και ποια δουλειά μπορεί να κάνει εύκολα ένας φοιτητής ώστε να μην απασχολείται πολλές ώρες, ούτως ώστε να μπορεί να μελετά και την ύλη του στο ωδείο; Σκέφτηκε λοιπόν να εργαστεί προσωρινά ως pizza boy.

Ενας ζογκλέρ της ζύμης από τις Σέρρες

Ο νεαρός μουσικός ενθουσιάζεται με τον τρόπο παρασκευής της ζύμης. Το βρίσκει καλλιτεχνικό, του θυμίζει λίγο ζογκλέρ και μαέστρο που διευθύνει ορχήστρα. Κάθεται με τις ώρες και παρατηρεί τον παρασκευαστή να συνθέτει τα υλικά και να ψήνει την πίτσα στον πέτρινο φούρνο. Του «μπαίνουν» ιδέες. Σύντομα αφήνει το μηχανάκι που έκανε τις διανομές και αλλάζει πόστο. Στη συνέχεια αλλάζει και μαγαζί. Ο δρόμος έχει ανοίξει. Στον κόσμο του «επιχειρείν» μια χρυσή ιδέα λένε ότι αποτελεί το ήμισυ της επιτυχίας. Στην Eλλάδα μάλιστα όποια επιχείρηση έχει σχέση με το φαγητό έχει σίγουρα θετική πορεία. Mια καλή έμπνευση όμως δεν αρκεί. Σύντομα φλερτάρει με την ιδέα να ανοίξει δική του πιτσαρία.

Ετσι το 1993, ανοίγει συνεταιρικά το πρώτο του κατάστημα στον Βύρωνα. Η επιτυχία είναι μεγάλη. Την ίδια χρονιά έρχεται και το δεύτερο κατάστημα στην περιοχή του Ζωγράφου, το οποίο ονομάζει «L’ Αrtigiano» (που στα ιταλικά σημαίνει «Ο Καλλιτέχνης»), ίσως λόγω και των μουσικών καταβολών του. Το κατάστημα κάνει γρήγορα απόσβεση και ο κ. Βιτσικάνος εξαγοράζει τα ποσοστά της συμμετοχής των συνεταίρων του. Αισθάνεται ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά εξακολουθεί, όπως λέει ο ίδιος, να θέλει να κερδίσει το «προσωπικό στοίχημα επιτυχίας» που έβαλε από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε το ταξίδι του από τις Σέρρες για την Αθήνα.

«Ιταλική φαμίλια» 750 ατόμων

Κλείσιμο

Στα χρόνια που ακολούθησαν και με «μαγιά» τα δύο πρώτα καταστήματα ξεκινά να φτιάξει αλυσίδα καταστημάτων προσθέτοντας σχεδόν κάθε χρόνο έναν καινούριο κρίκο. «Ηταν προσωπικός μαραθώνιος σκληρής δουλειάς και μεγάλης αγωνίας», εξομολογείται ο κ. Βιτσικάνος που κατάφερε -σε ηλικία 38 ετών- να κάθεται στην καρέκλα του προέδρου της δικής του αλυσίδας εστιατορίων πίτσας και ιταλικού φαγητού, εκείνης που ο ίδιος έφτιαξε από το μηδέν. Ο ανταγωνισμός στον χώρο της γρήγορης εστίασης είναι μεγάλος.

«Το μοναδικό συστατικό για την επιτυχία», τονίζει ο κ. Βιτσικάνος, «ήταν και παραμένει η διαφοροποίηση από τους ανταγωνιστές. Βασιζόμαστε στην ποιότητα, στα καλά υλικά για μια γευστική πίτσα, στην ταχύτητα παράδοσης και στο ευγενικό καλωσόρισμα του πελάτη. Η εξυπηρέτηση έχει την ίδια ποιότητα και συνοδεύεται από το ίδιο εγκάρδιο χαμόγελο, ακόμα και αν πρόκειται για παραγγελία των 5 ευρώ».

 Σύμφωνα με τον ιδρυτή της «L’ Αrtigiano» η επιχείρηση βασίζεται στα πρόσωπα. Υπάρχουν στελέχη που νοιάζονται, απλό προσωπικό που έχει μεγαλώσει στην επιχείρηση. «Είμαστε 750 άτομα», συμπληρώνει, «και το κλίμα είναι οικογενειακό. Δεν είμαστε μια απρόσωπη επιχείρηση. Βρίσκουμε λύση σε όποιο πρόβλημα προκύψει και έτσι δεν σέρνονται εκκρεμότητες».

Κick boxing και ταξίδια στην Ιταλία

Ο Χρήστος Βιτσικάνος δεν φοβάται την οικονομική κρίση. Προβλέπει ότι ο ρυθμός των πωλήσεων μπορεί και να αυξηθεί και παράλληλα αποκλείει το ενδεχόμενο η πορεία να είναι χειρότερη από τη φετινή.

Ο πρόεδρος του ομίλου ξεδίνει από την ένταση της ημέρας παίζοντας kick boxing, ενώ όταν ξεκλέβει χρόνο ασχολείται με τους τρεις γιους του, ιδίως με τον μεγάλο που είναι πλέον «πρωτάκι». Παραμένει απλός, όπως λένε οι συνεργάτες του, και του αρέσουν τα ταξίδια όπου μπορεί να συνδυάσει τις επαγγελματικές συναντήσεις με τις τουριστικές αναζητήσεις και τις ώρες χαλάρωσης και αναψυχής. Αγαπημένος του προορισμός πάντως παραμένει η Ιταλία, η χώρα της πίτσας και της μουσικής.

35 καταστήματα με franchise

Το 2000 αποφασίζει να εκσυγχρονίσει την εταιρεία και να συνεχίσει την ανάπτυξή της και με το σύστημα franchising. Σήμερα διαθέτει 30 καταστήματα σε Αττική, Χαλκίδα και Κόρινθο. Πρόσφατα δύο νέοι κρίκοι προστέθηκαν στην αλυσίδα «L’ Artigiano» στον Αλιμο και στον Πειραιά, ενώ πέρυσι η χρονιά έκλεισε με τέσσερα καινούρια στις Αχαρνές, στην Ακρόπολη, στην Κυψέλη και στην Καλαμάτα. Από αυτά τα δώδεκα είναι εταιρικά και τα υπόλοιπα έχουν δημιουργηθεί με δικαιόχρηση. Οσον αφορά στο φετινό business plan της εταιρείας προβλέπεται περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου, με προοπτική να αγγίξει τα 32-35 καταστήματα έως το τέλος της χρονιάς. Το επόμενο φιλόδοξο βήμα είναι η είσοδος στις αγορές των Βαλκανίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης