Δεύτερη ημέρα ταλαιπωρίας για τον κλειδάριθμο

Δεύτερη ημέρα ταλαιπωρίας για τον κλειδάριθμο

Το Δημόσιο θα κρατά τα χρήματα από οφειλέτες, αν ζητήσουν πίσω τα λεφτά τους για το παράβολο

Δεύτερη ημέρα ταλαιπωρίας για τον κλειδάριθμο
Να περιορίσει ή και να καταργήσει τα παράβολα, σε φυσική μορφή, επιδιώκει η κυβέρνηση και επιχειρεί να ωθήσει τα 6 εκατομμύρια πολίτες που τις ημέρες αυτές αποκτούν κλειδάριθμο και πιστοποιούνται για να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet, να επιλέγουν πλέον το διαδίκτυο για να προμηθευτούν και το παράβολο που χρειάζονται για τις συναλλαγές τους.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών προνόησε, σε περίπτωση που ο πολίτης ζητήσει επιστροφή των χρημάτων για τα παράβολο που πλήρωσε, εφόσον δεν το χρησιμοποίησε, να μην μπορεί να το εισπράξει εάν έχει οφειλές στο Δημόσιο.

Για τους δικαιούχους επιστροφής παραβόλων, η ΓΓΠΣ στέλνει στοιχεία στις αρμόδιες  Δ.Ο.Υ. φορολογίας των δικαιούχων, προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος για τυχόν οφειλές και  ο συμψηφισμός αυτών και εν συνεχεία η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, αν περισσέψει κάτι, στους τραπεζικούς  λογαριασμούς των δικαιούχων.

Τι είναι το e-Παράβολο

Κλείσιμο
Για πρώτη φορά στο ελληνικό Κράτος, αντί για να χορηγεί τόνους χαρτιού που του κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να τα εκτυπώσει, να τα διακινεί και να τα φυλάσσει, θα ζητά από τους πολίτες, αν και εφόσον έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, να μπαίνουν στην διεύθυνση της ΓΓΠΣ και να αποκτούν έναν μοναδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στο παράβολο που αγοράζουν, πληρώνοντας μέσω ηλεκτρονικής διατραπεζικής, αν θέλουν, το κόστος του. Όταν το e-Παράβολο χρησιμοποιηθεί, ο μοναδικός αριθμός του θα καταργείται.

Συγκεκριμένα ο μοναδικός ψηφιακός κωδικός χορηγείται μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr. Πρόσβαση στην εφαρμογή έχουν πιστοποιημένοι και μη πιστοποιημένοι χρήστες του TAXISnet.

Με χρήση της σχετικής εφαρμογής κάθε ενδιαφερόμενος (φυσικό ή μη φυσικό πρόσωπο) δύναται να ζητήσει τη χορήγηση παραβόλου σε ηλεκτρονική μορφή.

Εφόσον χορηγηθεί το e-Παραβόλο, καταβάλλεται το αντίστοιχο ποσό στον φορέα είσπραξης με  γνωστοποίηση σε αυτόν του μοναδικού ψηφιακού κωδικού. Η καταβολή δύναται να πραγματοποιείται   και με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γ.Γ.Π.Σ.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα, στον πιστοποιημένο χρήστη μέσω της διαδικτυακής πύλης  της Γ.Γ.Π.Σ.  να  ανατρέχει στα παράβολα που έχουν εκδοθεί για λογαριασμό του, να τα εκτυπώνει εκ νέου ή και να ζητά την επιστροφή τους μέσω τραπεζικού λογαριασμού του.

Για την υποβολή αιτήματος για χορήγηση e-Παραβόλου, ο ενδιαφερόμενος συνδέεται στη διαδικτυακή πύλη της Γ.Γ.Π.Σ. και μέσα από την ηλεκτρονική υπηρεσία «e-Παράβολο» συμπληρώνει το Αίτημα Χορήγησης Παραβόλου.

Τα ελάχιστα προς συμπλήρωση πεδία είναι τα παρακάτω:

•           Κατηγορία Παραβόλου

 

•           Τύπος Παραβόλου. Κατά την επιλογή του τύπου παραβόλου, εμφανίζεται αυτόματα και το αντίστοιχο ποσό.

•           ΑΦΜ  ή μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης και τόπος γέννησης.  Ωστόσο στην περίπτωση που δε συμπληρωθεί το πεδίο Α.Φ.Μ. τότε θα επιστρέφεται ηλεκτρονικό μήνυμα ότι «η επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών δεν δύναται να πραγματοποιηθεί».

•           Επώνυμο/Επωνυμία

•           Όνομα  - Πατρώνυμο

•           Λογαριασμός e-mail όπου απαιτείται να είναι γνήσιο για να υπάρξει Επιβεβαίωση Λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

•           Κινητό τηλέφωνο (μη υποχρεωτικό πεδίο)

•           Κωδικός Λογαριασμού Τράπεζας (ΙΒΑΝ) (μη υποχρεωτικό πεδίο)

Η συμπλήρωση του πεδίου αυτού είναι αναγκαία σε περίπτωση που προκύψει επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

•           Πρόσθετα Στοιχεία (μη υποχρεωτικό πεδίο)

Στο πεδίο αυτό ανάλογα με τον τύπο του παραβόλου μπορεί να ζητηθεί να συμπληρωθεί κάποια ειδική πληροφορία (π.χ. ο ΑΜΚΑ για το παράβολο γάμου)

Η Καταληκτική ημερομηνία ορίζεται αυτόματα από το σύστημα και εμφανίζεται στην Αίτηση Παραβόλου. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας ο κωδικός του e-Παραβόλου παύει να ισχύει.

Ωστόσο, η υπηρεσία όπου κατατίθεται το e-Παράβολο, προκειμένου να το αποδεχθεί και να ελέγξει την εγκυρότητά του, πρέπει να έχει από τη Γ.Γ.Π.Σ., κατόπιν σχετικού αιτήματός της, κωδικό πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TaxisNet.

Σε περίπτωση που η υπηρεσία-λήπτης δεν αποδεχτεί για οποιονδήποτε λόγο το παράβολο, ο ενδιαφερόμενος δύναται να το χρησιμοποιήσει στην ίδια υπηρεσία σε μεταγενέστερο χρόνο.

Στον εγγεγραμμένο χρήστη, για τα πληρωμένα και μη δεσμευμένα e-παράβολα του, παρέχεται η δυνατότητα με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας στη διαδικτυακή πύλη της Γ.Γ.Π.Σ.,  να υποβάλει αίτημα ολικής επιστροφής χρημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την έκδοση του e-Παραβόλου δηλώθηκε τραπεζικός λογαριασμός και Α.Φ.Μ..

Εφόσον οι φορείς είσπραξης  καθυστερούν με υπαιτιότητά τους την απόδοση στο Ελληνικό Δημόσιο των ποσών που εισέπραξαν, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης θα καταλογίζει τόκους υπερημερίας επί των ποσών αυτών. Εάν η καθυστέρηση οφείλεται σε υπαιτιότητα της ΔΙΑΣ Α.Ε., το Ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνει ως αποζημίωση ποσό ίσο με τον τόκο υπερημερίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης