Ο Γκάϊτνερ στέλνει στον ...Θεό τις αγορές

Ο Γκάϊτνερ στέλνει στον ...Θεό τις αγορές

Με θετικό πρόσημο έκλεισε τελικά η Wall Street παρά την αρνητική επίδοση των κυριότερων τραπεζικών τίτλων. Το ... παζλ της ημέρας μάλιστα είχε και πλούσια εναλλαγή συναισθημάτων, με τους επενδυτές αρχικώς να «μουδιάζουν» 
από το συνδυασμό αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων και δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ για αυτό που ο ίδιος ονόμασε «νέοι κανόνες για το παιχνίδι». Στη συνέχεια όμως ακριβώς «ελέω

Ο Γκάϊτνερ στέλνει στον ...Θεό τις αγορές

Με θετικό πρόσημο έκλεισε τελικά η Wall Street παρά την αρνητική επίδοση των κυριότερων τραπεζικών τίτλων. Το ... παζλ της ημέρας μάλιστα είχε και πλούσια εναλλαγή συναισθημάτων, με τους επενδυτές αρχικώς να «μουδιάζουν» 
από το συνδυασμό αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων και δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ για αυτό που ο ίδιος ονόμασε «νέοι κανόνες για το παιχνίδι». Στη συνέχεια όμως ακριβώς «ελέω Γκάιτνερ», οι ισορροπίες άλλαξαν! 

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ένα πλαίσιο νέων, σαρωτικών όπως τα χαρακτήρισε, μέτρων για την αυστηρότερη εποπτεία της χρηματαγοράς και του χρηματοπιστωτικού συστήματος γενικότερα. Μέτρα που εστιάζουν στη δημιουργίας μιας ενιαίας ρυθμιστικής αρχής για όλο το σύστημα, προβλέπουν ακόμα πιο «σκληρές» απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας για τις εμπορικές τράπεζες, δίνουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να διακόπτει την λειτουργία μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων, εκχωρούν στο υπουργείο Οικονομικών και στη FED αρμοδιότητες ελέγχου της λειτουργίας των hedge funds και τέλος θέτει φραγμούς στην αλόγιστη εκροή κεφαλαίων από επενδυτικές εταιρίες και αμοιβαία κεφάλαια με άμεση κρατική παρέμβαση!  

Την ίδια στιγμή η ημέρα έκρυβε και μια σειρά εξόχως αρνητικών ανακοινώσεων. Πρώτα από το μέτωπο της αγοράς εργασίας, όπου την εβδομάδα που πέρασε οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1967 (!) και στη συνέχεια από το μέτωπο του ΑΕΠ της χώρας που κατέγραψε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1982. Ακόμα ένα στοιχείο που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος της αμερικανικής οικονομίας.  

Κι όμως, μέσα σε αυτό το κλίμα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς γύρισαν προς τα πάνω. Κι έκλεισαν εκεί, βοηθούμενοι κυρίως από μερικά αναπάντεχα θετικά επιχειρηματικά νέα, κυρίως από τα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά αποτελέσματα μερικών σημαντικών εταιριών του λιανεμπορίου (όπως η Best Buy) αλλά και στο άκουσμα της είδησης πως ο πληγωμένος γίγαντας της General Motors έφτασε σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για νέα μείωση θέσεων εργασίας άρα και κόστους λειτουργίας.  

Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 2,25% στις 7.924,56 μονάδες, ο Nasdaq με εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 3,80% και τέλος ο S&P 500 σημείωσε ξανά ρεκόρ κλείνοντας υψηλότερα κατά κέρδη 2,33%. Ειδικότερα για τον δείκτη της λεγόμενης και «παλιάς, βαριάς βιομηχανίας» τον S&P, οι τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν σηματοδοτήσει ένα ράλι της τάξης του 25%! Kι ο τελευταίος μήνας ήταν μακράν ο αποδοτικότερος για τον S&P από τις αρχές του 1987!!! 

Αντιθέτως, λίγο πιο «θολά» ήταν τα πράγματα στις μεγάλες ευρωαγορές. Εδώ οι εταιρίες λιανικών πωλήσεων ήταν οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της ημέρας. Τελικώς οι δείκτες έκλεισαν ανοδικά σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη και πτωτικά στο Παρίσι. Συγκεκριμένα, ο FTSE ενισχύθηκε κατά 0,50%, ο DAX έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,65%, αλλά στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,44%.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης