Όταν αυτοί που ξέρουν τα βλέπουν μαύρα…
Θεωρητικά σήμερα η ημέρα ήταν ιδανική για μια αξιοπρεπέστατη πορεία στις διεθνείς χρηματαγορές. Με κεκτημένη ταχύτητα από τις επιδόσεις των περασμένων συνεδριάσεων και με μια σχετική αισιοδοξία των επενδυτών, οι δείκτες έδειξαν πως θα αποζημιώσουν και πάλι όσους επιλέγουν να δραστηριοποιούνται και στα «δύσκολα».
Μετά όμως ήρθαν οι ... δηλώσεις! Και κάποιες ανακοινώσεις και κάποια στοιχεία που επανέφεραν ένα σχετικό πρ
Θεωρητικά σήμερα η ημέρα ήταν ιδανική για μια αξιοπρεπέστατη πορεία στις διεθνείς χρηματαγορές. Με κεκτημένη ταχύτητα από τις επιδόσεις των περασμένων συνεδριάσεων και με μια σχετική αισιοδοξία των επενδυτών, οι δείκτες έδειξαν πως θα αποζημιώσουν και πάλι όσους επιλέγουν να δραστηριοποιούνται και στα «δύσκολα».
Μετά όμως ήρθαν οι ... δηλώσεις! Και κάποιες ανακοινώσεις και κάποια στοιχεία που επανέφεραν ένα σχετικό προβληματισμό.
Έχουμε και λέμε:
«Το 2009 θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Europe 1», δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αφήνοντας όμως παράλληλα μιαν αχτίδα αισιοδοξίας, προβλέποντας - σωστότερα ελπίζοντας - πως ίσως υπάρχει μια πιθανότητα ανάκαμψης εντός του 2010.
Παράλληλα ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε και κάποιες νύξεις για την νομισματική πολιτική της τράπεζας, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που θέλουν τον ίδιο και τους Σοφούς της ΕΚΤ να έχουν δηλώσει πως το τρέχον επίπεδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων είναι το κατώτερο αποδεκτό. Συγκεκριμένα, ο μεσιέ Τρισέ δήλωσε χαρακτηριστικά πως η διοίκηση της ΕΚΤ ποτέ δεν αποφάσισε ότι το 1,5% είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο μπορεί να διαμορφωθεί το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης. Κι ο νοών νοείτο...
Επίσης δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας και να προχωρήσει σε αγορά μεριδίων τραπεζών, χορηγώντας έτσι και με πιο άμεσο τρόπο ρευστότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Οι χρησμοί ενός νομπελίστα…
«Η ευρωπαϊκή οικονομία καταρρέει με ταχύτερους ρυθμούς απ ό,τι η αμερικανική». Πρόβλεψη – σοκ, πρόβλεψη που καλό θα ήταν να την πάρουμε σοβαρά υπόψιν από τη στιγμή που αποδίδεται στον διάσημο νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν.
Ο οποίος τόνισε επιπλέον πως όσοι βαυκαλίζονται να πιστεύουν πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε καλύτερη μοίρα από τις αμερικανικές, θα βρεθούν σύντομα προ δυσάρεστων εκπλήξεων!
Νέες κινήσεις της FED
Την ίδια ώρα η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα φέρεται να εξετάζει την πιθανότητα να αναβάλει την εφαρμογή «σκληρών» κανόνων για την κεφαλαιουχική επάρκεια των τραπεζών. Κι αυτό γιατί η πράξη δείχνει πως οι τράπεζες ακόμα δεν έχουν συνέλθει από το σοκ των τοξικών ομολόγων και χρειάζονται χρόνο για να αναδιαρθρώσουν τη δομή τους.
Βάσει του αρχικού σχεδιασμού της Fed, οι αμερικανικές τράπεζες δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν «σύνθετα» επενδυτικά εργαλεία στα χαρτοφυλάκιά τους. Αρχικά ο «κανόνας» αυτός θα ξεκινούσε να εφαρμόζεται στις 31 Μαρτίου φέτος, αλλά η Fed αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή του για δύο χρόνια.
Υποβαθμίσεων συνέχεια
Κι ενώ όλοι αναμένουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης ή έστω σταθεροποίησης των δυτικών οικονομιών, μαύρα είναι τα μαντάτα για την οικονομία της Κίνας. Την οποία και υποβάθμισε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα του Ρόμπερτ Ζέλικ.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οικονομία της Κίνας θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 6,5% φέτος, έναντι 7% που προβλέπονταν στην αντίστοιχη έκθεση του περασμένου Νοεμβρίου.
Στην έκθεση τονίζεται ότι τα θεμελιώδη δεδομένα της κινεζικής οικονομίας παραμένουν ισχυρά, αλλά προειδοποιεί ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα και περιστολή των δημοσίων δαπανών.
Ταυτόχρονα, άσχημα είναι τα νέα και από την ιαπωνική αγορά, αφού τις πρώτες πρωινές ώρες ο οίκος Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Honda.
Στην αιτιολογική της έκθεση η Moody’s υπογράμμισε ότι «η υποβάθμιση πραγματοποιείται καθώς έχει σημειωθεί κάθετη πτώση στη ζήτηση αυτοκινήτων της Honda, κυρίως στις ανεπτυγμένες αγορές».
Ανεργία στα ύψη στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ακραία είναι πλέον η κατάσταση και στη βρετανική οικονομία. Εκεί όπου η ύφεση και οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης απειλούν να προκαλέσουν ακόμα και κοινωνική κρίση. Κάτι που δεν θα αποφευχθεί εάν δεν βρεθεί σύντομα μια λύση, μια ελπίδα για τα 2,03 εκατομμύρια ανέργων που καταγράφηκαν στη Βρετανία στο τρίμηνο Νοεμβρίου 2008-Ιανουαρίου 2009.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της Βρετανίας, η ανεργία άγγιξε το 6,5%, έναντι 6% που ήταν στο προηγούμενο τρίμηνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr