LIVE

Κορωνοϊός

«Παράθυρο» για διπλάσιες δόσεις στους οφειλέτες με εγκύκλιο Θεοχάρη

«Παράθυρο» για διπλάσιες δόσεις στους οφειλέτες με εγκύκλιο Θεοχάρη

Σε μια εποχή που οι νεόπτωχοι στην χώρα μας αυξήθηκαν κατά 43% μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση του διοικητού της ΤτΕ, είναι φυσικό επακόλουθο να μην μπορούν οι φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στις πολύ περιορισμένες δόσεις

Τον δρόμο για να μπορούν να ζητήσουν έως και διπλάσιες δόσεις από όσες προσφέρει η «πάγια ρύθμιση» χρεών που προσφέρουν οι εφορίες, ανοίγει με εγκύκλιο που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ.Χάρης Θεοχάρης. 

Παρακάμπτοντας τον «μηχανιστικό» τρόπο υπολογισμού των δόσεων που εφαρμόζουν βάσει νόμου οι έφοροι (ν.2648/1998), ο κ.Θεοχάρης "τους λύνει τα χέρια" για να διευκολύνουν περισσότερο τους πολίτες, με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης που χρωστά στο δημόσιο θα καταθέσει και δεύτερη αίτηση ρύθμισης.
 
Σε μια εποχή που οι νεόπτωχοι στην χώρα μας αυξήθηκαν κατά 43% μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση του διοικητού της ΤτΕ, είναι φυσικό επακόλουθο να μην μπορούν οι φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στις πολύ περιορισμένες δόσεις (έως 15 το πολύ συνήθως) που τους δίνει ο έφορος, την πρώτη φορά που ζητούν να πληρώνουν τμηματικά την οφειλή τους. Ο άδικος και παρωχημένος νόμος 2648/1998 δεν τους προσφέρει όμως περιθώρια ευελιξίας για να εγκρίνουν περισσότερες και χαμηλότερες δόσεις, αφού αυτές προκύπτουν σχεδόν αυτόματα βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων, ακόμα και αν ο έφορος ήθελε να βοηθήσει περισσότερο τον πολίτη που έχει απέναντί του.
 
Η εγκύκλιος Θεοχάρη καλεί εμμέσως τους φορολογούμενους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα βάρη της αρχικής ρύθμισης, να σπεύσουν στα εφορίες και να υποβάλουν μία νέα αίτηση, ζητώντας ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση με περισσότερες δόσεις, χωρίς να απαιτείται να ισχυριστούν ότι έχει μεσολαβήσει κάποιο συγκεκριμένο γεγονός (πχ απόλυση, μείωση μισθού, προβλήματα υγείας κλπ) που να ανέτρεψε την οικονομική και κοινωνική κατάστασή τους και, ένεκα τούτου, να δηλώσουν αδυναμία πληρωμής. Αρκεί απλώς η δεύτερη αίτηση, επικαλούμενοι απλώς τις πραγματικές δυσκολίες τους, με την βασική προϋπόθεση όμως ότι δεν θα έχουν φανεί ασυνεπείς στην αρχική ρύθμιση (γιατί τότε «τιμωρούνται» βάσει του νόμου με μείωση των δόσεων) και φυσικά να μην… «ξεσπάσουν» τα νεύρα τους στον εφοριακό υπάλληλο για τις λιγοστές δόσεις και τα μεγάλα ποσά καταβολής που τους διακανονίζει.
 
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος Θεοχάρη τονίζει ότι:
 
- ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων πρώτης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής οφειλών

- για την επανεξέταση αιτήματος διευκόλυνσης, σύμφωνα με το νόμο, απαιτείται να υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία καταβολής του ποσού της μηνιαίας δόσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη διευκόλυνση.

- η εν λόγω οικονομική αδυναμία δεν απαιτείται να είναι «επιγενόμενη», δηλαδή να συνέβη μια μεταγενέστερης της αρχικής αίτησης μεταβολής των οικονομικών δεδομένων. Η απαίτηση αυτή άλλωστε οδηγούσε πολλούς να «κρύβουν» από την εφορία διάφορα προβλήματα που γνώριζαν πως είχαν από την αρχή όταν έμπαιναν σε ρύθμιση, για να τα επικαλεστούν αργότερα ως ….απρόβλεπτη δυσμενή μεταβολή, ένεκα της οποίας ζητούν ακόμα περισσότερες και χαμηλότερες δόσεις.

- αντιθέτως η οικονομική αδυναμία που επικαλείται ο οφειλέτης μπορεί να είναι «διαρκής», να υπήρχε δηλαδή και πριν τη χορήγηση της πρώτης διευκόλυνσης και, παρότι ήταν γνωστή στο οφειλέτη, αυτός να διαπιστώνει πλέον πως δεν θα μπορεί να την τηρήσει.
 
Με άλλα λόγια, αφού πάρει την πρώτη ρύθμιση με ό,τι αυτή του προσφέρει, ο οφειλέτης μπορεί στη συνέχεια να κάνει χρήση της «ελαστικότερης» ερμηνείας που προβλέπει η εγκύκλιος, έστω και αν από την αρχή γνώριζε πως δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της πρώτης. Αυτή η αίτηση δεν μπορεί προφανώς να γίνει ταυτόχρονα με την αρχική αλλά μπορεί να γίνει αφού πρώτα ο οφειλέτης πληρώσει κάποιες πρώτες δόσεις πριν εμφανιστεί εκ νέου στην εφορία του για να ζητήσει επιπλέον δόσεις που, μ αυτόν τον τρόπο, μπορούν να φτάσουν και στο διπλάσιο της αρχικής -συνήθως από 24 έως και 36 δόσεις αφού οι 48 που κατ’άνώτατο όριο προβλέπει ο νόμος δεν «προορίζονται» -βάσει των διατάξεων- για φόρους εισοδήματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης