Πρόβλημα και με τα ενυπόθηκα στεγαστικά στις ΗΠΑ
Η φούσκα της αγοράς ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει τελειώσει. Δεν έχει καν... «σπάσει», αν πιστέψουμε τους ειδικούς αναλυτές, αλλά και τα στοιχεία που μόλις σήμερα το απόγευμα είδαν το φως της δημοσιότητας!
Οι τριγμοί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, με αιχμή την υπόθεση των επισφαλών στεγαστικών δανείων, που αφειδώς χορηγούσαν τα προηγούμενα χρόνια όλες οι τράπεζες και οι χρηματοδοτικές εταιρείες, ωχριούν μπροστά στις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει -στο αμέσως προσεχές διά
Οι τριγμοί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, με αιχμή την υπόθεση των επισφαλών στεγαστικών δανείων, που αφειδώς χορηγούσαν τα προηγούμενα χρόνια όλες οι τράπεζες και οι χρηματοδοτικές εταιρείες, ωχριούν μπροστά στις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει -στο αμέσως προσεχές διάστημα και σε βάθος χρόνου- η απόλυτη αδυναμία ενός μεγάλου αριθμού δανειοληπτών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Κι αυτό γιατί έως τώρα τα «φέσια» των τραπεζών αφορούν σε δάνεια χωρίς υποθήκες ή εμπράγματες εξασφαλίσεις των χορηγηθέντων κεφαλαίων. Με δυο λόγια, όσα... θαλασσοδάνεια δόθηκαν, υπολογίστηκαν, μετρήθηκαν και ακολούθως διαγράφηκαν και πάμε παρακάτω.
Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα. Κι αυτό γιατί μπορεί μεν ένα συντριπτικό ποσοστό στεγαστικών δανείων να είχε δοθεί τα τελευταία χρόνια χωρίς υποθήκες, ανάλογο όμως είναι και το ποσοστό των παλαιότερων –και όχι μόνο– δανείων που είχαν εκταμιευθεί, στη βάση μιας υποθήκης ακινήτου. Κι επειδή η οικονομική ύφεση δεν κοιτάει ανταλλάγματα και εξασφαλίσεις, τα στοιχεία δείχνουν πως πλέον ακόμα και τα ενυπόθηκα δάνεια δεν εξυπηρετούνται ομαλά!
Τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας «RealtyTrac» είναι εξόχως αποκαλυπτικά: ο αριθμός των κατασχέσεων ενυπόθηκων ακινήτων στις ΗΠΑ αυξήθηκε το 2007 κατά 75% σε ετήσια βάση. Ακόμα χειρότερα, η αύξηση στις κατασχέσεις ακινήτων μόνο τον Δεκέμβριο του 2007 ξεπέρασε το 97%, σε σχέση με τις αντίστοιχες αναγκαστικές δημοπρατήσεις του Δεκεμβρίου του 2006!
Συνολικά 405.000 αμερικανικές οικογένειες έχασαν, λόγω κατάσχεσης, το σπίτι τους την περασμένη χρονιά. Κάτι που μεταφράζεται στο συντριπτικό ποσοσό του 1% επί του συνόλου των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων. Πρακτικά, 1 στα 100 σπίτια στις ΗΠΑ «βγήκε» σε αναγκαστικό πλειστηριασμό το 2007 (έναντι ποσοστού 0,58% το 2006).
Η ραγδαία αυτή αύξηση στις κατασχέσεις σημειώθηκε παρά τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια (ακόμα και πριν από την πρόσφατη μείωσή τους), αλλά και παρά τις εντατικές προσπάθειες κρατικών αλλά και τοπικών αρχών να μεσολαβήσουν μεταξύ δανειοληπτών και πιστώτριων τραπεζών, προκειμένου να μη διογκωθεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα όπως αυτό.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Η... επιδημία των κατασχέσεων έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε πολιτείες και περιοχές που μέχρι πρότινος ήταν γνωστές για τον υψηλό -σε σχέση με τον μέσο εθνικό όρο- ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας τους και φυσικά για τους μάλλον εύπορους κατοίκους τους. Οπως για παράδειγμα η Καλιφόρνια, αδιαμφισβήτητη πρωταθλήτρια στις κατασχέσεις ακινήτων το 2007, με 66.000 κατασχέσεις σπιτιών και 250.000 καταγγελίες δανειακών συμβάσεων από τράπεζες και ιδιωτικές πιστώτριες εταιρείες να εκκρεμούν!
Στο Μίσιγκαν 47.000 οικογένειες έχασαν το σπίτι τους πέρυσι. Στη Νεβάδα κατασχέθηκαν συνολικά 100.000 σπίτια, στη Φλόριντα 165.000, στο Οχάιο 89.000 και στο Κολοράντο 39.000.
Το μεγάλο μυστικό, πάντως, είναι αυτό που δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Επιτροπής Αναχρηματοδότησης (National Community Reinvestment Coalition) John Taylor: «Τον περασμένο Δεκέμβρη πιστέψαμε πως το πρόβλημα των στεγαστικών δανείων είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του και τώρα τα νούμερα είναι ανεβασμένα κατά 100%. Επομένως τώρα πια δεν μπορώ να προβλέψω τίποτε...»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr