ΟΜΥΛΕ : Κινητοποίηση και επιχειρήματα κατά της σύβασης ΟΛΠ - Cosco

ΟΜΥΛΕ : Κινητοποίηση και επιχειρήματα κατά της σύβασης ΟΛΠ - Cosco

Συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά  και πορεία των εργαζομένων στον ΟΛΠ πραγματοποιεί σήμερα η ΟΜΥΛΕ 

Αιτία είναι το νομοσχέδιο που είναι στη Βουλή και αφορά την κύρωση της σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco και οι επιπλέον  ρυθμίσεις υπέρ της Cosco

Στη συγκέντρωση έχουν κληθεί να μιλήσουν οι βουλευτές όλων των κομμάτων Α και Β Πειραιά, ο νομάρχης, οι δήμαρχοι των παραλιμένιων δήμων και συνδικαλιστικοί φορείς της πόλης.

Σχόλια

ΟΜΥΛΕ : Κινητοποίηση και επιχειρήματα κατά της σύβασης ΟΛΠ - Cosco

Συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά  και πορεία των εργαζομένων στον ΟΛΠ πραγματοποιεί σήμερα η ΟΜΥΛΕ 

Αιτία είναι το νομοσχέδιο που είναι στη Βουλή και αφορά την κύρωση της σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco και οι επιπλέον  ρυθμίσεις υπέρ της Cosco

Στη συγκέντρωση έχουν κληθεί να μιλήσουν οι βουλευτές όλων των κομμάτων Α και Β Πειραιά, ο νομάρχης, οι δήμαρχοι των παραλιμένιων δήμων και συνδικαλιστικοί φορείς της πόλης.

Σχόλια για το νομοσχέδιο

Η ΟΜΥΛΕ σε ανακοίνωσή της αναλύει τις αντιρρήσεις της όσο αφορά τη σύμβαση ΟΛΠ-Cosco. Διαβάζουμε:

«ΣΥΖΗΤΕΊΤΑΙ  στη Βουλή το Νομοσχέδιο κύρωσης της σύμβασης ΟΛΠ - Cosco

Πολλές φορές τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ έχουμε καταγγείλει πρώτον το ξεπούλημα του εμπορικού τμήματος του ΟΛΠ σε ιδιώτες,

τη διαδικασία μέσα από την οποία έγινε αυτό, να ξαναθυμίσω ότι είναι το προίόν διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κινας και Ελλάδας.  Μία συμφωνία επωφελής και χρήσιμη για τους έλληνες εφοπλιστές και την Κίνα, αλλά επιβλαβής για το ελληνικό δημόσιο και τον ελληνικό λαό.

Έχουμε επίσης πολλές φορές αναφερθεί στο κείμενο της σύμβασης. 

Κλείσιμο

Το οποίο μέσα από τις γενικότητες και τις ασάφειες είναι προκλητικά ευνοϊκό για την Cosco

Αυτή την εύνοια το ελληνικό δημόσιο την πληρώνει ιδιαίτερα ακριβά.

Συνοπτικά να θυμίσω ότι πρωτοτυπώντας απέναντι σε άλλα λιμάνια που προχωρούν σε παραχωρήσεις λιμενικών εγκαταστάσεων σε ιδιώτες.  Ο ΟΛΠ δίνει στην Cosco ένα έτοιμο προβλήτα, και επιπλέον έτοιμη πελατεία. 

Αντίθετα ο κανόνας είναι, οι ιδιώτες να τελείωνουν ένα λιμενικό έργο, που τους έχει παραχωρηθεί για πολύ λιγότερα χρόνια, με πολύ αυστηρότερους κανόνες όσον αφορά τα εργασιακά ζητήματα, τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, τη δυνατότητα ελέγχου από την αρχή λιμένος κ.α.  Και να αναζητούν μόνοι τους πελάτες.

Η κυβέρνηση όμως δεν αρκέστηκε σε αυτή την κατά κοινή ομολογία προβληματική για τα συμφέροντα του δημοσίου σύμβαση

Και προχώρησε ένα ακόμη βήμα. Κανονικά θα έπρεπε να περιέχει μόνο το άρθρο 1 που είναι το κείμενο της Σύμβασης ΟΛΠ - Cosco

Ωστόσο περιλαμβάνει τρία ακόμη άρθρα.  Τα άρθρα 2 και 3 θα αναφερθούμε στη συνέχεια αναλυτικότερα αλλάζουν το τοπίο όσον αφορά τη σύμβαση.  Δημιουργούν ένα διαφορετικό περιβάλλον λειτουργίας από εκείνο που περιγράφονταν στην διακήρυξη.  Και αυτό είναι πρόβλημα.  Οι εταιρείες που πήραν το αρχικό κείμενο διακήρυξης αν γνώριζαν τη συνέχεια ίσως τελικά προσέρχονταν και έδιναν κάποιο τίμημα.  Το νέο περιβάλλον λειτουργίας είναι ευνοϊκότερο για την Cosco.  Να σημειωθεί ότι αυτές οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις δεν ισχύουν για τον ΟΛΠ που παρέχει και δημόσια υπηρεσία. 

 Αναλυτικότερα το άρθρο 2 που αφορά διάφορες φορολογικές ρυθμίσεις

  • Στην παράγραφο 1 δίνεται απαλλαγή στην Cosco από το φόρο εισοδήματος επί των δεδουλευμένων τόκων που αποκτά μέχρι την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Προβλήτα ΙΙΙ  (η κατασκευή του θεωρείται από όλους εξαιρετικά αμφίβολη)
  • Στην παράγραφο 5 δίνεται στην Cosco η δυνατότητα συμψηφισμού επ΄άπειρoν των τυχόν συσσωρευμένων ζημιών.  Για τον ΟΛΠ και τις υπόλοιπες ιδιωτικές επιχειρήσεις αυτό το δικαίωμα σταματά στην 5ετία.
  • Στην παράγραφο 4 προβλέπεται η άμεση επιστροφής ΦΠΑ, αν μετά από 60 ημέρες δεν έχει γίνει, το δημόσιο είναι υποχρεωμένο να καταβάλει για κάθε ημέρα καθυστέρησης τόκους υπερημερίας.  Αντίθετα με τη συνήθη πρακτική που είναι η επιστροφή να γίνεται με χρονική υστέρηση 2-3 ετών και άτοκη.
  • Προβλέπεται απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου για συμβάσεις δανείων. Κατά κανόνα οι απλοί εργαζόμενοι πληρώνουν τέλη χαρτοσήμου ακόμη και για χαμηλόποσα δάνεια που παίρνουν από την εταιρεία όπου εργάζονται.
  • Στο άρθρο 7, οι εταιρείες ή κοινοπραξίες που έχουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας, για τα υλικά, εργασίες ή υπηρεσίες που παρέχουν στην Cosco εκτός Ελλάδας δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος εφόσον τον πληρώνουν στη χώρα τους και υπάρχει διμερής σύμβαση με την Ελλάδα.   Προσοχή στα λιμάνια υπάρχει πάντα Ελευθέρα Ζώνη.   Αυτή φορολογικά θεωρείται εκτός Ελλάδας χώρος.  Που σημαίνει ότι η Cosco βαφτίζει και οριοθετεί σαν Ελευθέρα Ζώνη, και το κατοχυρώνει νομοθετικά αυτό δεν είναι δύσκολο όποιο χώρο θέλει, και εκεί μέσα μπορεί να εγκαταστήσει ότι είδους υπηρεσίες θέλει, μέχρι και εργοστάσιο.   Αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα, παλιότερα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης υπήρχε η Ράινερ, που κατασκεύαζε ρούχα για τη Γερμανική αγορά.

Το άρθρο 3 υπάγει τον ΟΛΠ στο ν.δ. 2687/1953 είναι ο νόμος του Μαρκεζίνη περί προστασίας ξένων επενδύσεων.  Η Πεσινέ στηρίχτηκε σε αυτό τον νόμο.

Υπάρχει ένα ζήτημα για αυτο το νόμο αν μπορεί η Cosco να υπαχθεί.  Διότι τα ιδιαίτερα προνόμια τα παραχωρούσε το ελληνικό κράτος σε μία εταιρεία με την οποία έκανε σύμβαση.   Δεν είναι καθόλου βέβαιο αν ο ΟΛΠ μπορεί να υποκαταστήσει το ελληνικό δημόσιο και να προχωρήσει σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις για την Cosco.

Έστω όμως ότι μπορεί και είναι νομικά ισχυρή αυτή η αναφορά.  Τι επιπλέον προνόμια αποκτά η Cosco. 

  • Σύμφωνα με το άρθρο 7 μπορεί να χρησιμοποιήσει αλλοδαπούς για τις ανώτερες θέσεις του τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.  Οπότε αποδεικνύεται παραμύθι η ιστορία ότι θα απασχολήσει Έλληνες.
  • Σύμφωνα με το άρθρο 9 έχει δικαίωμα να κρατά λογιστικά βιβλία και να καταρτίζει ισολογισμούς στο νόμισμα της χώρας από την οποία έχουν εισαχθεί κεφάλαια.  Δηλαδή Κίνα, οπότε οι όποιοι ορκωτοί λογιστές θα περάσουν εξαιρετικά κάθε φορά που θα θέλουν να ελέγξουν οτιδήποτε. 
  • Σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1 τα περιουσιακά στοιχεία της Cosco εξαιρούνται από οποιαδήποτε διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.   Που σημαίνει ότι όσα και να χρωστάει δεν μπορεί ο ΟΛΠ και το Ελληνικό Δημόσιο κατεπέκταση να χρησιμοποιήσουν αυτό το μέτρο ή την απειλή του για να την πείσουν να συμμορφωθεί.  Με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου δεν επιτρέπεται επίταξη περιουσιακών στοιχείων  παρά μόνο για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και εφόσον είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και αυτή διαρκεί.  

Και τότε πάλι την αποζημιώνουμε», καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης