Τα σενάρια για τη διαγραφή του χρέους

Τα σενάρια για τη διαγραφή του χρέους

Τι είπε ο Τσαρλς Νταλάρα σε Ελληνες επιχειρηματίες στη διάρκεια κλειστού δείπνου της Εθνικής Τράπεζας - Επιμήκυνση της εξόφλησης και σημαντική μείωση των επιτοκίων, οι βασικοί άξονες

Τα σενάρια για τη διαγραφή του χρέους
Το σενάριο της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους μέσω ενός συνδυασμού μέτρων φαίνεται να «κλειδώνει» από τους δανειστές. Κύριοι άξονες της ρύθμισης θα είναι η επιμήκυνση της εξόφλησης σε συνδυασμό με σημαντική μείωση των επιτοκίων.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για μια λύση που μεταθέτει την οριστική επίλυση του προβλήματος στο μέλλον, καθώς δεν είναι δυνατόν για πολιτικούς λόγους να γίνει στην παρούσα φάση «κούρεμα» του λεγόμενου επίσημου τομέα (ΟSI), δηλαδή του χρέους που κρατούν οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρόκειται για μια λύση που θα μειώσει σημαντικά το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, δίνοντας την αναγκαία δημοσιονομική ανάσα για να ξαναβρεί η ελληνική οικονομία τον βηματισμό της.

Το μήνυμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα κατά τη διάρκεια κλειστού δείπνου με επιχειρηματίες, το οποίο πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη. Το δείπνο διοργάνωσε η διοίκηση της Εθνικής και παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Γιώργος Ζαννιάς, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς και ο αναπληρωτής διευθύνων κ. Πέτρος Χριστοδούλου. Ο επικεφαλής του IIF παραβρέθηκε  μαζί με τον βοηθό του κ. Tζέφρι Αντερσον.  

Κλείσιμο
Στο κλειστό δείπνο της Εθνικής από την πλευρά της βιομηχανίας ήταν η κυρία Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου (ΤΙΤΑΝ), ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος (όμιλος Μυτιληναίου) και ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος (όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ). Το «παρών» από την ελληνική ναυτιλία έδωσαν οι κύριοι Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (Costamare), Νίκος Τσάκος (TEN), Συμεών Παληός (Diana Shipping) και Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης (Νiver Lines). Επίσης παραβρέθηκαν και οι επιχειρηματίες κύριοι Σάκης Καλλιτσάντσης, Δημήτρης Κοπελούζος και Θεόδωρος Φέσσας.

Πρώτη επαφή
Παρά το γεγονός ότι ασχολήθηκε αρκετά με την Ελλάδα, ο επικεφαλής του IIF είπε ότι ήταν η πρώτη επαφή που είχε με εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας. Ακουσε προβληματισμένος τους παρισταμένους να επισημαίνουν τις αγκυλώσεις της ελληνικής οικονομίας, να αναφέρουν ότι η ελληνική αγορά είναι ουσιαστικά νεκρή και να υπογραμμίζουν ότι, αν δεν είχαν δραστηριότητες στις ξένες αγορές, θα αντιμετώπιζαν πολύ σοβαρά προβλήματα. Ο κ. Νταλάρα ρώτησε αν η τρόικα έρχεται σε επαφή με τους επιχειρηματίες ή διατηρεί διαύλους επικοινωνίας μόνον με τους κρατικούς αξιωματούχους. Υπογράμμισε ότι πρέπει να διοργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις, ευχαρίστησε την Εθνική για την πρωτοβουλία και πρότεινε να υπάρξει μια ανάλογη επαφή και με μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης