Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση από τους Γερμανούς, αλλά...

Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση από τους Γερμανούς, αλλά...

Μέχρι τη Δευτέρα η έκθεση της Τρόικας, σύμφωνα με πηγή του Associated Press - Τελική λύση για την Ελλάδα έως τα τέλη του 2012, δηλώνει αξιωματούχος της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires - Πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, λέει ο ίδιος - Fitch: Μειώνεται το ρίσκο για Grexit με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου

Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση από τους Γερμανούς, αλλά...
Tη στήριξη της προς την ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε η Γερμανία για το πολιτικό θάρρος που επέδειξε στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα «πέρασε», η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα αργεί ακόμη, καθώς χρειάζεται να γίνουν αρκετά βήματα, για να τακτοποιηθούν οι όποιες εκκρεμότητες. Σύμφωνα μάλιστα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η τελική λύση για την Ελλάδα θα ληφθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ένα πολύ εντυπωσιακό βήμα ... Ενέκρινε μια πολύ ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, που συμπεριλαμβάνει πολλές και σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει την Ελλάδα να μπει πίσω στο δρόμο της ανταγωνιστικότητας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών», είπε ο  Γερμανός κυβερνητικός επρόσωπος , Στέφεν Ζάιμπερτ, σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

«Έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει... αλλά η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα και θάρρος», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ αναφερόμενος στο νέο πακέτο λιτότητας με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την αποδέσμευση της κρίσιμης δανειακής δόσης ώστε να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία.

Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Associated Press, ανέφερε ότι τη Δευτέρα στο Eurogroup δεν θα υπάρξει απόφαση για τη δόση, ωστόσο θα υπάρξει διεξοδική συζήτηση, με βάση την έκθεση της τρόικα, η οποία θα είναι διαθέσιμη μέχρι τη Δευτέρα.

Ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται να διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «δεν θα πτωχεύσει»


Τελική λύση για την Ελλάδα έως τα τέλη του 2012

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν μέχρι το τέλος του έτους για να λάβουν τις μεγάλες αποφάσεις που θα αφορούν την Ελλάδα, και αυτό περιλαμβάνει και τα επιπλέον κεφάλαια που θα χρειαστούν εφόσον υπάρξει συμφωνία να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους στόχους της, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι κοντά στο να συμφωνήσουν πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύτηκε να αναλάβει, κάτι που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να λάβει η Αθήνα την επόμενη δόση από το πρόγραμμα.

Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρει ότι οι «μεγάλες» αποφάσεις -και αυτό περιλαμβάνει την απόφαση για την παράταση των δύο ετών στο πρόγραμμα, το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό και πώς θα διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο- δεν χρειάζεται να παρθούν τις επόμενες ημέρες.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το ιδεατό θα ήταν να ληφθούν αυτές (οι αποφάσεις) μέχρι το τέλος του έτους», αναφέρει ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα χρειαστεί κάποιο είδος βοήθειας μέχρι τότε.

«Χρειάζονται κάποιο μέρος της βοήθειας την οποία θα μπορούν να βρουν με διάφορους τρόπους… Υπάρχουν πολλές ιδέες που κυκλοφορούν γύρω από αυτό. Από την άποψη αυτή, ένα περιθώριο ελιγμών παραμένει μέχρι το τέλος του έτους».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο και σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη, η Ελλάδα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, που θα της επέτρεπε να σταθεροποιήσει το χρέος της, το 2014. Ωστόσο, αυτή η ημερομηνία ενδέχεται να μεταφερθεί για το 2016.

Fitch: Μειώνεται το ρίσκο για Grexit

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch τονίζει πως η έγκριση των μέτρων λιτότητας από την ελληνική Βουλή μειώνει βραχυπρόθεσμα το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εντούτοις απαιτείται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Όπως σημειώνει ο οίκος το βάρος τώρα πέφτει στον επίσημο τομέα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης