Reuters: Διαφωνίες στην τρόικα για το ελληνικό χρέος

Reuters: Διαφωνίες στην τρόικα για το ελληνικό χρέος

Το ΔΝΤ πιέζει για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους – Η Γερμανία αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο – Διαφωνίες ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ για το ύψος και τη βιωσιμότητα του χρέους – Την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς, αλλά για το… ΕΣΠΑ

Reuters: Διαφωνίες στην τρόικα για το ελληνικό χρέος
Μπορεί η έγκριση του μεσοπρόθεσμου και των νέων μεταρρυθμίσεων από το ελληνικό κοινοβούλιο να χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από την Ευρώπη, ωστόσο, οι διεθνείς δανειστές εξακολουθούν να διαφωνούν έντονα ακόμη και για το μέγεθός του.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μεταξύ των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και της Επιτροπής υπάρχει μια διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων, δηλαδή περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ
(Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του Reuters).

Μάλιστα οι Βρυξέλλες εμφανίζονται πιο αισιόδοξες στις προβλέψεις τους.

«Το πραγματικό πρόβλημα τώρα είναι στην τρόικα» ανέφερε προσθέτοντας ότι τα μέλη της δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία. «Υπάρχει μεγάλη διαφωνία στα νούμερα» είπε η ίδια πηγή.

Κλείσιμο
Το δημόσιο χρέος εκτιμάται σήμερα στο 175% του ΑΕΠ και προβλέπεται να φτάσει το 190% το 2013. Ο στόχος είναι να πέσει μέχρι το 2020 στο 120%, στο ανώτατο όριο όπου σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.

Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reutersτόνισαν ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχονται ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2020 δεν θα επιτευχθεί αλλά δεν συμφωνούν στους υπολογισμούς τους για το πόσο μεγάλη θα είναι η απόσταση.

Άλλη πηγή που φέρεται να γνωρίζει τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των μελών της τρόικας είπε ότι «υπήρχε διαφωνία για τα νούμερα» καθώς οι προβλέψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ διαφέρουν μεταξύ τους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

«Όλοι συμφώνησαν ότι το χρέος θα είναι πολύ πάνω από το 120% του ΑΕΠ αλλά διαφώνησαν στο πόσο παραπάνω», πρόσθεσε.

Ως μία λύση στο πρόβλημα το ΔΝΤ συνηγορεί υπέρ της απομείωσης του ελληνικού χρέους μέσω της ανάμιξης του δημόσιου τομέα (OSI), όμως τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας ότι δεν είναι νομικά εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο από τις χώρες της ευρωζώνης.

Στις Βρυξέλλες την Τρίτη ο Σαμαράς για το… ΕΣΠΑ

Μία ημέρα μετά το Eurogroup της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί στις Βρυξέλλες διεκδικώντας περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην εκδήλωση της ομάδας Friends of Cohesion.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης