Ο αισιόδοξος κύριος Snow και οι «μαύρες σκέψεις»

Ο αισιόδοξος κύριος Snow και οι «μαύρες σκέψεις»

Η όποια ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι “σύντομη και ρηχή”. Τάδε έφη ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ John Snow, νυν επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια του πλανήτη, του Cerberus Capital Management, μιλώντας από το βήμα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ειρωνεία της τύχης; Την ώρα που ο κύριος Snow εξέφραζε μια από τις πλέον αισιόδοξες, τις πλέον ψύχραιμές (;) απόψεις για την τρέχουσα ... παγκοσμιοποιημένη κρίση των χρηματαγορών και την προο

Ο αισιόδοξος κύριος Snow και οι «μαύρες σκέψεις»

Η όποια ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι “σύντομη και ρηχή”. Τάδε έφη ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ John Snow, νυν επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια του πλανήτη, του Cerberus Capital Management, μιλώντας από το βήμα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ειρωνεία της τύχης; Την ώρα που ο κύριος Snow εξέφραζε μια από τις πλέον αισιόδοξες, τις πλέον ψύχραιμές (;) απόψεις για την τρέχουσα ... παγκοσμιοποιημένη κρίση των χρηματαγορών και την προοπτική της διολίσθησης της αμερικανικής οικονομίας σε καθεστώς ύφεσης, η μεγάλη γαλλική τράπεζα Societe Generale ανακοίνωνε τεράστια «τρύπα» (κυρίως λόγω απάτης ενός trader αλλά εν μέρει και λόγω της έκθεσής της στα subprime δάνεια) και η Bank Of America απέλυε το 25% των αναλυτών της! Και τα φέσια των αμερικανικών τραπεζών ξεπερνούσαν το 1 τρις δολάρια!! Και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη των περισσοτέρων επικεφαλής των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών (των 550 μεγαλύτερων του πλανήτη για την ακρίβεια) βρισκόταν στο ναδίρ των τελευταίων 10 ετών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Έχει συμμάχους!

Την ίδια ώρα που ο κύριος Snow έβλεπε το ποτήρι μισογεμάτο, ακόμα ένας παράγοντας της διεθνούς οικονομικής σκηνής συντασσόταν μαζί του. Ο λόγος για τον κύριο Robert Doll, Αντιπρόεδρο της πασίγνωστης αμερικανικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας BlackRock. Τι δήλωνε ο μίστερ Doll; Διέβλεπε ανάκτηση της ψυχραιμίας των αγορών σε βάθος χρόνου, ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επενδυτών, συνέχιση της ανοδικής τάσης των αγορών (της τάσης που είχε καταγραφεί τα προηγούμενα 5 χρόνια) και θετικές αποτιμήσεις των μετοχών στα τέλη του 2008!

Η διελκυνστίνδα των αντικρουόμενων απόψεων ειδικών και μη περί της πορείας της διεθνούς οικονομίας δεν έχει τέλος. Ιδού τι προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο κύριος Angel Gurria, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Κι αυτός από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum στο Νταβός. Ο κύριος Gurria λοιπόν «συμβούλεψε» τους διοικούντες την ΕΚΤ να «λάβουν σοβαρά υπόψη της τους κινδύνους μιας βαθιάς οικονομικής επιβράδυνσης ενόψει των επικείμενων αποφάσεών τους για την επιτοκιακή πολιτική».

Το κλίμα στο Νταβός

Το σίγουρο είναι πως όλοι οι παριστάμενοι στο φετινό Νταβός, όλοι εκείνοι δηλαδή που καθορίζουν τις παγκόσμιες οικονομικές, χρηματιστηριακές και επιχειρηματικές εξελίξεις, θεωρούν ότι στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ και η οικονομία τους έχουν προς το παρόν το ρόλο του πληγωμένου γίγαντα, του πληγωμένου θηρίου. Αν σε κάτι διαφέρουν οι απόψεις τους είναι στο πως αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να αντιδράσει το πληγωμένο θηρίο ...

Και στο ποιοι ενδεχομένως μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του γίγαντα στην περίπτωση που ο υπάρχων ... πρωταγωνιστής χάσει οριστικά την μάχη. Οι περισσότεροι ... αλληθωρίζουν δυστυχώς όχι προς την Ευρώπη, αλλά προς τις μέχρι και σήμερα ακόμα αποκαλούμενες «τριτοκοσμικές οικονομίες». Όχι άδικα. Διότι δεν είναι μόνον η «προφητεία» του George Soros περί τέλους της εποχής κυριαρχίας του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία, η οποία μας προϊδεάζει για τα μελλούμενα.

 

Κλείσιμο

Ίσως λίγοι να έδωσαν σημασία σε ένα απόσπασμα της ομιλίας του κυρίου Kamal Nath, υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ινδίας. Ο οποίος με στοιχεία απέδειξε πως ήδη από πέρυσι (2007) η Κίνα εξοστράκισε τις ΗΠΑ από τη θέση του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Ινδίας. Σκεφτείτε το λίγο: οι δύο μεγαλύτερες – σε απόλυτους αριθμούς – αγορές του πλανήτη αυξάνουν στον μέγιστο βαθμό τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις. Αποτιμώντας προς ώρας τις συναλλαγές τους σε δολάρια. Αλλά έως πότε άραγε;

Ίσως για πολύ λίγο ακόμα: Ο μίστερ Ibrahim Dabdoub, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Κουβέιτ, το είπε ξακάθαρα: «Οι ΗΠΑ πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως σήμερα παρουσιάζουν την εικόνα μιας αναδυόμενης αγοράς. Κι όσο πιο γρήγορα καταλάβουν ότι χωρίς την έξωθεν βοήθεια και συνεργασία δεν θα ξεπεράσουν την κρίση, τόσο πιο καλές υπηρεσίες θα προσφέρουν στη διεθνή οικονομία» ...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης