Μ. Μπαρνιέ: Διαψεύδει ότι ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ είναι παράνομος

Μ. Μπαρνιέ: Διαψεύδει ότι ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ είναι παράνομος

Η ΕΚΤ πρόκειται να αποκτήσει τη δυνατότητα εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε μία ενδεχόμενη τραπεζική ένωση, ανακοίνωσε σήμερα ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Ε.Ε....

Κρίσιμες αποφάσεις στο άτυπο υπουργικό
Μ. Μπαρνιέ: Διαψεύδει ότι ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ είναι παράνομος
Η ΕΚΤ πρόκειται να αποκτήσει τη δυνατότητα εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε μία ενδεχόμενη τραπεζική ένωση, ανακοίνωσε σήμερα ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Ε.Ε., κ. Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος και διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η προτεινόμενη εποπτική αυτή δομή είναι παράνομη.

Κλείσιμο
Την Τετάρτη η βρετανική εφημερίδα Financial Times ανέφερε σε άρθρο της ότι ένας από τους κυριότερους νομικούς συμβούλους της Ένωσης εξέφρασε γραπτώς τη γνώμη ότι μία νέα τέτοια δομή θα ήταν «παράνομη» και πως οι σκοπούμενες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της μεταβολής της Συνθήκης της Ε.Ε..

Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters εξασφάλισε μία 12σέλιδη γνωμοδότηση ενός κορυφαίου νομικού συμβούλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία τονίζεται πως η δημιουργία εποπτικής αρχής της ΕΚΤ δεν θα παραβίαζε τη νομοθεσία της Ε.Ε., μολονότι στο κείμενο αυτό υπογραμμίζεται ταυτόχρονα μία σειρά από νομικά εμπόδια σε ό,τι αφορά τη θέσπισή της.

«Η πρόταση που έχουμε κάνει είναι νομικά απρόσβλητη» δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών. «Δεν βλέπω να υφίσταται κάποιο πολιτικό εμπόδιο στο να δώσουμε αποφασιστικό λόγο σε χώρες εκτός ευρώ εντός του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού, σε περίπτωση που θέλουν να συμμετάσχουν», τονίζει ο επίτροπος στην ανακοίνωσή του. «Χρειάζεται να εξασφαλίσουμε πως η τελική λύση ευσταθεί τόσο από νομικής, όσο και από πολιτικής, απόψεως».

Οι δηλώσεις του κ. Μπαρνιέ ήλθαν να προστεθούν στη διάψευση που είχαν αντιτάξει στη βρετανική εφημερίδα υψηλόβαθμες ευρωπαϊκές πηγές, λέγοντας πως το άρθρο της είναι προϊόν κακής ερμηνείας και παρωχημένο.

«Τα νομικά ζητήματα για τη δημιουργία μηχανισμού εποπτείας από την ΕΚΤ μπορούν όλα ανεξαιρέτως να λυθούν», δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Τζόναθαν Φολ, γενικός διευθυντής του τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι υπεύθυνο για την τραπεζική ένωση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης