Κρίση παντού, κρίση διαρκείας…
Η Μαύρη Δευτέρα των εργαζομένων, όπως χαρακτηρίσθηκε η προχθεσινή ημέρα των 70.000 απολύσεων διεθνώς, φαίνεται δυστυχώς πως θα έχει και συνέχεια, καθώς το παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα ταλανίζεται από αλλεπάλληλες αρνητικές ειδήσεις και ανακοινώσεις.
Όπως η πρωινή ανακοίνωση της μεγάλης ιαπωνικής εταιρείας ηλεκτρονικών Panasonic, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη λιγότερα κατά 100 δισεκατομμυρίων γιεν (1,12 εκατομμυρίων δολαρίων) των εκτιμώμενων, λόγω της αύξησης των δαπανών
Η Μαύρη Δευτέρα των εργαζομένων, όπως χαρακτηρίσθηκε η προχθεσινή ημέρα των 70.000 απολύσεων διεθνώς, φαίνεται δυστυχώς πως θα έχει και συνέχεια, καθώς το παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα ταλανίζεται από αλλεπάλληλες αρνητικές ειδήσεις και ανακοινώσεις.
Όπως η πρωινή ανακοίνωση της μεγάλης ιαπωνικής εταιρείας ηλεκτρονικών Panasonic, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη λιγότερα κατά 100 δισεκατομμυρίων γιεν (1,12 εκατομμυρίων δολαρίων) των εκτιμώμενων, λόγω της αύξησης των δαπανών αναδιάρθρωσης, την πτώση των τιμών στα ηλεκτρονικά και την αύξηση της ισοτιμίας του γιεν έναντι του δολαρίου. Η αρχική πρόβλεψη των ιθυνόντων της Ρanasonic έκανε λόγο για καθαρά κέρδη άνω των 310 δισεκατομμυρίων γιεν.
Νέο πακέτο θέλει η Ε.Ε.
Αλλά τα αρνητικά νέα δεν σταματούν εδώ. Οι προβλέψεις των ειδικών – και οι ανακοινώσεις ζοφερών οικονομικών στοιχείων από τις περισσότερες εισηγμένες στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές – αναγκάζουν την Κομισιόν να αναλάβει δράση. Για το σκοπό αυτό έγινε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει προς τους ηγέτες των 27 ένα νέο πακέτο, ύψους 5 δισ. ευρώ, με στόχο την προώθηση της ανάκαμψης της οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου. Από το ποσό αυτό, τα 3,5 δισ. ευρώ προτείνεται να κατευθυνθούν σε ενεργειακά project.
Αναλυτικότερα, από το πακέτο, 1 δισ. ευρώ θα δοθούν για την αναβάθμιση των δικτύων γρήγορου Internet, 1,25 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, 250 εκατ. ευρώ για υπεράκτια αιολικά πάρκα, 250 εκατ. ευρώ για τον αγωγό φυσικού αερίου Ναμπούκο και 100 εκατ. ευρώ για τον ελληνο-ιταλικό αγωγό ITGI.
Έκτακτα μέτρα σε Γερμανία και Βρετανία
Την ίδια ώρα αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχωρούν και κατά μόνας σε έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των οικονομιών τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Γερμανίας, όπου η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την σταδιακή χορήγηση νέων ενέσεων ρευστότητας, ύψους άνω των 50 δις ευρώ, ενώ δημοσιεύματα φέρουν την γερμανική κυβέρνηση να μελετά και το ενδεχόμενο εξαγοράς του 70% της Hypo Real Estate.
Η συγκεκριμένη χρηματοπιστωτική εταιρία έχει ήδη λάβει όχι μία, αλλά 4 ενέσεις ρευστότητας από τα κρατικά ταμεία, πλην όμως αδυνατεί να ορθοποδήσει. Έτσι, η μόνη λύση που διαφαίνεται - προκειμένου να μην καταρρεύσει η μεγαλύτερη εταιρία χορήγησης δανείων στη Γερμανία - είναι η κρατικοποίησή της. Κάτι που εφόσον τελικώς συμβεί θα αποτελεί την η πρώτη εθνικοποίηση στη Γερμανία έπειτα από ... 80 χρόνια! Με προηγούμενη εκείνη της Danat Bank το 1931.
Αλλά και στη Βρετανία τα προβλήματα πληθαίνουν. Το ίδιο και οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπράουν να περισώσει ό,τι μπορεί. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Πίτερ Μάντελσον ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Και, μάλιστα, ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων λιρών με τη μορφή εγγύησης των δανείων και των βεβαιωμένων χρεών των βρετανικών αυτοκινητοβιομηχανιών αλλά και των εγκαταστάσεων συναρμολόγησης οχημάτων εταιριών τρίτων χωρών που λειτουργούν στα βρετανικά νησιά. Λογικό, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος αντιστοιχεί στο 10% των ετήσιων εξαγωγών της Βρετανίας και απασχολεί περίπου 850.000 εργαζόμενους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr