«Βασανιστήριο» για να… βγούμε στη σύνταξη!

«Βασανιστήριο» για να… βγούμε στη σύνταξη!

Η αύξηση των γενικών ορίων θα συμπαρασύρει και τα ενδιάμεσα όρια, βάζοντας στο στόχαστρο πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων – Διεργασίες και για ελαστικό ωράριο και αποζημιώσεις

Νέο κεφάλαιο για τη Β. Ιρλανδία
«Βασανιστήριο» για να… βγούμε στη σύνταξη!
Στα εργασιακά δίνεται τις τελευταίες ημέρες μια νέα «μάχη» από την πλευρά της κυβέρνησης, με τους εκπροσώπους των δανειστών να επιμένουν στις αλλαγές στο χρόνο εργασίας των Ελλήνων, όχι όμως σε επίπεδο θεσμοθετημένου 8ώρου, αλλά στο πλαίσιο της διευθέτησης.

Mέτρο – κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα θα αποτελέσει η αποδοχή από τους πολιτικούς αρχηγούς της αύξησης των γενικών ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67, η εφαρμογή του οποίου σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ θα αποφέρει εξοικονόμηση δαπανών 1 δισ. ευρώ. Η αύξηση των γενικών ορίων επόμενο είναι να συμπαρασύρει και τα ενδιάμεσα όρια, βάζοντας στο στόχαστρο πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων (πριν το 1983, 35ετία, μητέρες) που έχουν ακόμα τη δυνατότητα να συνταξιοδοτούνται πριν από τα 65.

Κλείσιμο
Η επώδυνη αύξηση των ορίων από το 2013 όπως απαιτείται, θα αποτελέσει «βασανιστήριο» για τους ηλικιωμένους που θα αναζητούν ματαίως εργασία για να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους. Να σημειώσουμε ότι ο ασφαλιστικός νόμος του 2010 ήδη προβλέπει από το 2021 και μετά την αύξηση των γενικών ορίων πάνω από τα 65 ανάλογα με την επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής.

Το πακέτο του ασφαλιστικού θα περιλαμβάνει και άλλα σκληρά μέτρα. Στις συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας οι αξιωματούχοι της Τρόικας ζητούν να εφαρμοστεί δύο χρόνια νωρίτερα, το 2013 αντί το 2015 ο νόμος που προβλέπει μειώσεις στις συντάξεις εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όσους καταστούν συνταξιούχοι από το 2015 (με τις νέες προτάσεις της Τρόικας από το 2013) προβλέπει τη θέσπιση μια βασικής σύνταξης που ορίσθηκε σε τιμές του 2010 σε 360 ευρώ για 12 μήνες το χρόνο, χωρίς την προσθήκη δώρων και επιδομάτων. Η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται στο σύνολο του ασφαλιστικού βίου, με βάσει ορισμένους συντελεστές με αποτέλεσμα οι μειώσεις κυρίως για τους νέους να φτάσουν και το 30 %- 40% για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2030 σε σχέση με τις σημερινές παροχές.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται επίσης:

- Η νέα περικοπή των συντάξεων 1000 ευρώ και πάνω (αθροιστικά κύρια και επικουρική) από 2% έως 10%

- Μείωση στο εφάπαξ (ήδη καταρτίζεται το νομοσχέδιο) 22% έως 35% ανάλογα με το ταμείο και επιβολή εισφοράς σε όσους έλαβαν ολόκληρο το εφάπαξ από το 1995 και μετά.

- Κατάργηση των επιδομάτων που έχουν αντικαταστήσει την 13η και 14η κύρια σύνταξη, καθώς και εξάλειψη της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.

- Προβλέπεται επίσης επιπρόσθετα πλαφόν στις συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων, αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια για να θεμελιωθεί δικαίωμα ελάχιστης σύνταξης αλλά και ηλικιακό όριο 65 έτη για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ.

Στο καυτό μέτωπο εργασιακού, η μάχη των διαπραγματεύσεων συνεχίζεται με επίκεντρο το ελαστικό ωράριο και τις αποζημιώσεις. Οι αξιωματούχοι της Τρόικας, πάντως διευκρίνισαν – σύμφωνα με το υπουργείο - ότι δεν προτείνουν να θεσμοθετηθεί η 6ήμερη απασχόληση – που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην ΕΕ – αλλά να θεσπιστεί μεγαλύτερη ευελιξία στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας ώστε ο εργοδότης να έχει τη δυνατότητα να απασχολεί τον εργαζόμενο ακόμη και 6 ημέρες την εβδομάδα, με αντιστάθμισμα του χρόνου στην επόμενη, χωρίς να πληρώνει υπερωρίες ή υπερεργασία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης