Κομφούζιο με τις δόσεις στα χαράτσια

Κομφούζιο με τις δόσεις στα χαράτσια

Μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ το ειδικό τέλος ακινήτων - Κουβέλης: «Να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν»  - Μηταράκης: «Καταργείται από τις αρχές του 2013 το χαράτσι»

Κομφούζιο με τις δόσεις στα χαράτσια
Να εισπραχθεί «εδώ και τώρα» το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ όπως είχε προγραμματισθεί από πέρυσι και όχι σε δόσεις, φέρεται να απαιτεί η Τρόικα, «ψαλιδίζοντας» τις ελπίδες που είχαν καλλιεργήσει οι πληροφορίες για πρόθεση της κυβέρνησης να προσφέρει περισσότερες δόσεις στους πολίτες.

Με στόχο την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα ύψους άνω των 2,2 δισ. ευρώ στον φετινό Κρατικό Προϋπολογισμό, η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να μην αποκόψει τελικά την είσπραξη του Ειδικού Τέλους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων, καθώς φέρεται να δέχεται πιέσεις και από την Τρόικα πως μόνο έτσι μπορεί στην πράξη να εξασφαλιστεί η έγκαιρη είσπραξη του φόρου.

Σε τέτοια περίπτωση, η αποστολή των ειδοποιητηρίων του ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012 θα γίνει και πάλι μέσω των εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως δεν θα δοθεί τελικά η δυνατότητα αποπληρωμής του Τέλους σε 6 διμηνιαίες δόσεις, αντί σε 5 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Τα πρώτα ειδοποιητήρια για το Τέλος του 2012 εκτιμάται ότι θα αποσταλούν το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου.

Ακόμα και αν δεν ισχύσουν οι 60 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη ή οι 9-10 δόσεις για τους φόρους εισοδήματος ή οι 6 δόσεις «εκτός ΔΕΗ» για το ΕΕΤΗΔΕ, το βέβαιο είναι ότι τα έσοδα που υπολόγιζε στο β΄ εξάμηνο του έτους η κυβέρνηση και η Τρόικα δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχτούν «μαζεμένα», καθώς ήταν εκ προοιμίου γνωστό ότι σε συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης ύφεσης τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν να πληρώσουν έξτρα φόρους 20 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός για φέτος.
Κλείσιμο

Φ. Κουβέλης: Να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν


Δεν πρέπει να κόβεται το ρεύμα τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης αναφερόμενος στην απόφαση για σύνδεση του τέλους ακινήτων με το λογαριασμό της ΔΕΗ μιλώντας στη ΝΕΤ το Σάββατο.

«Αυτό που συζητείται είναι αν αυτό το τέλος θα ενσωματωθεί ή αν θα αποτελεί ξεχωριστό σημείωμα στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Το λέω αυτό με το δεδομένο ότι είναι άλλο πράγμα να μη σου κόβουν το ρεύμα και δεν πρέπει να κόβεται το ρεύμα και δε θα κόβεται το ρεύμα και άλλο πράγμα αυτό το βάρος του ειδικού τέλους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης.

«Γίνεται μια προσπάθεια στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων ν' αντιμετωπίσουμε την κλιμάκωση αυτού του τέλους η οποία θα αντιστοιχείται στην ικανότητα του πολίτη να πληρώσει αυτό το τέλος», πρόσθεσε (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του το πρωί του Σαββάτου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το χαράτσι της ΔΕΗ θα αποτελέσει παρελθόν από την πρώτη ημέρα του νέου έτους.

«Όπως είχαμε πει προεκλογικά, από 1/1/2013 καταργείται το χαράτσι της ΔΕΗ. Για το 2012 δυστυχώς υπάρχει αυτή η μεταβατικότητα. Θα δοθούν περισσότερες δόσεις και η ΔΕΗ θα εφαρμόσει το νόμο και ό,τι ρύθμιση κάνει η κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Ακόμη δεν έχει γίνει νομοθετική παρέμβαση γι' αυτό το χαράτσι του 2012. Αν γίνει ρύθμιση από το κράτος και πρέπει να εξεταστεί ειδική ρύθμιση για κάποιες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες η ΔΕΗ θα εφαρμόσει το νόμο που θα περάσει το κοινοβούλιο».

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του εξέδωσε ανακοίνωση το απόγευμα του Σαββάτου αναφορικά με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για το «χαράτσι», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις περί κατάργησης του χαρατσιού ήταν «ένα ακόμη συνειδητό ψέμα για τον εγκλωβισμό και την παραπλάνηση των ψηφοφόρων»... (Διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ) 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης