Τρομάζει τις αγορές η ευρωπαϊκή κρίση χρέους

Τρομάζει τις αγορές η ευρωπαϊκή κρίση χρέους

Η Μοody’s προειδοποιεί για «κίνδυνο χρεοκοπίας» Ισπανία και Ιταλία, σενάρια για υποβάθμιση Γαλλίας και Ολλανδίας – Πιέστηκε και η Wall, ξανά κάτω από τις 13.000 μονάδες ο Dow Jones – «Αντέχει» στα 1,31 το ευρώ

Τρομάζει τις αγορές η ευρωπαϊκή κρίση χρέους
Μετά από μια περιπετειώδη συνεδρίαση, με έντονες διακυμάνσεις και συνεχείς εναλλαγές προσήμων η Wall Street έκλεισε με πτωτικούς τους βασικούς της δείκτες. Ο Dow υποχώρησε 0,53%, στις 12.963 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,59% στις 1.376 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,79%, στις 3.007 μονάδες.


Η Wall είχε να συναποτιμήσει από την μία τα θετικότατα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, αλλά από την άλλη τόσο τα αρνητικά, απογοητευτικά για πολλούς, στοιχεία από την στεγαστική αγορά και την αγορά εργασίας, όσο – και κυρίως – τις διαρκώς εντεινόμενες ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και ιδιαίτερα για το τι θα συμβεί σε Ισπανία και Ιταλία.

Στην Ευρώπη τώρα έχει σημάνει πραγματικός συναγερμός για την κρίση χρέους, παρά τις θετικές πρωινές εξελίξεις από την γαλλική και την ισπανική δημοπρασία.

Κάτι που αποτυπώθηκε και στις τελικές επιδόσεις των σημαντικότερων ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες, με την εξαίρεση του Λονδίνου που πρακτικά έμεινε αμετάβλητο (FTSE 100 στις 5.745 μονάδες και στο -0,01%), υπέστησαν σημαντικές απώλειες. Συγκεκριμένα, στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 6.671 μονάδες και στο -0,90%, στο Παρίσι ο CAC 40 τερμάτισε την ημέρα στις 3.174 μονάδες με απώλειες της τάξης του 2,05%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις 14.287 μονάδες και στο -2,01% και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 βυθίστηκε ξανά στις 6.908 μονάδες με ποσοστιαίες απώλειες 2,42%.
Κλείσιμο

Ο οίκος Μoody's νωρίτερα προειδοποίησε πως Ισπανία και Ιταλία αντιμετωπίζουν "υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας" αν το κόστος δανεισμού παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα.

Μέχρι σήμερα το επίπεδο του 7% ήταν το κρίσιμο όριο για τους αναλυτές όταν πλέον το κόστος δανεισμού γίνονταν απαγορευτικό. Ωστόσο, ο αναλυτής της Moody΄s Analytics προειδοποιεί ότι οι αποδόσεις του 10ετούς ισπανικού πάνω από το 5,7% και του Ιταλικού πάνω από το 5,5% έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα που μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμα λόγω των αποδυναμωμένων δημόσιων οικονομικών των δύο χωρών.

"Κόστος δανεισμού πάνω από το 5,7% θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα χρεοκοπίας" για την Ισπανία, σημειώνει ο Enam Ahmed, οικονομολόγος της Moody΄s Analytics.

Διαβάστε εδώ περισσότερα.

Επιπλέον, σε υψηλό τριών μηνών ενισχύεται την Πέμπτη ο πιστωτικός κίνδυνος της Γαλλίας, ενώ την ίδια στιγμή τα futures των γερμανικών δεκαετών ομολόγων bund υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εν μέσω ανεπιβεβαίωτων φημών από traders γα επικείμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας άπό τη Moody΄s, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Γαλλία δεν έχει ενημερωθεί για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, σχολίασε πάντως αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως νέο», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε «Η κυβέρνηση δεν έχει καμία ενημέρωση από οίκο αξιολόγησης που να αφορά με μια τέτοια εξέλιξη. Η φήμη για την υποβάθμιση είναι αβάσιμη».

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires η παραπάνω φήμη φέρεται να διέρρευσε από σημείωμα των αναλυτών της Citi στο οποίο καταγράφεται η πεποίθηση πως η Moody’s ενδέχεται να θέσει σε υπό αναθεώρηση την άριστη πιστοληπτική διαβάθμιση της Γαλλίας για πιθανή υποβάθμιση μέχρι το φθινόπωρο.

Όλα αυτά όταν ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς την Ολλανδία με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε περίπτωση που η χώρα δεν λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους-το υψηλότερο στην ευρωζώνη- αλλά και λόγω της πολιτικής κατάστασης της χώρας.

Με το ιδιωτικό χρέος στην Ολλανδία να φθάνει από το 190% του ΑΕΠ το 2000 στο 223% το 2011 και με το δημόσιο χρέος στο 64%, τέσσερεις μονάδες πάνω από το όριο που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας, η «καρδιά» της ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλλημα. Να δοκιμάσει το «φάρμακο» που επέβαλε η ίδια στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ακόμα και αν η ανεργία στη χώρα βρίσκεται στο 5,9%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, ο αυξανόμενος αριθμός των προσωρινά απασχολουμένων έχει εκτιναχθεί δημιουργώντας προβληματισμό στις αγορές, ενώ η συμμετοχή του λαϊκίστικου ακροδεξιού κόμματος της χώρας στον κυβερνητικό συνασπισμό δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας.

Ο οίκος Fitch ανέφερε πως στην έκθεσή του τον ερχόμενο Ιούνιο, ακόμα και αν διατηρήσει το τριπλό «Α», ενδέχεται να υποβαθμίσει σε «αρνητική» τη μακροπρόθεσμη προοπτική της Ολλανδίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης