+3,4% το εισόδημα, + 10% οι φόροι στα νοικοκυριά

+3,4% το εισόδημα, + 10% οι φόροι στα νοικοκυριά

«Πιάσανε τόπο» τελικά οι πιέσεις και το ασφυκτικό «μαρκάρισμα» ορισμένων υπουργών στον υπουργό Οικονομίας κύριο Γιώργο Αλογοσκούφη.

Τα εκρηκτικά προβλήματα ορισμένων ευαίσθητων κοινωνικά (και πολιτικά) τομέων υποχρέωσαν το οικονομικό επιτελείο να δώσει «το κάτι παραπάνω» σε τομείς και υπουργεία που το ζητούσαν επιτακτικά.

Μεγάλη κερδισμένη των κονδυλίων για το 2009 αναδεικνύεται η κυρία Φάνη Πετραλιά, καθώς το υπουρ

«Πιάσανε τόπο» τελικά οι πιέσεις και το ασφυκτικό «μαρκάρισμα» ορισμένων υπουργών στον υπουργό Οικονομίας κύριο Γιώργο Αλογοσκούφη.

Τα εκρηκτικά προβλήματα ορισμένων ευαίσθητων κοινωνικά (και πολιτικά) τομέων υποχρέωσαν το οικονομικό επιτελείο να δώσει «το κάτι παραπάνω» σε τομείς και υπουργεία που το ζητούσαν επιτακτικά.

Μεγάλη κερδισμένη των κονδυλίων για το 2009 αναδεικνύεται η κυρία Φάνη Πετραλιά, καθώς το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας θα διαχειριστεί 12,9% περισσότερους πόρους σε σχέση με φέτος.

Μαζί της, «νικητής» αναδεικνύεται και ο κύριος Δημήτρης Αβραμόπουλος αφού το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα εισπράξει 8,7% περισσότερα κονδύλια από φέτος.

Συνολικά τα δύο υπουργεία λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος αφού το 42,3% των κρατικών δαπανών (χωρίς τα τοκοχρεολύσια) για το 2009 θα διατεθούν για την Υγεία και την Κοινωνική πολιτική.

Από το υπόλοιπο 57,7%, το 12,3 θα διατεθεί στην Παιδεία (ο κύριος Στυλιανίδης θα λάβει 6,1% περισσότερους πόρους σε σχέση με το 2008), 10,1% θα διατεθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ η Άμυνα θα απορροφήσει το 9,3%.

Στους «κερδισμένους» συγκαταλέγεται και ο κύριος Απόστολος Κοντός αφού οι πόροι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα σημειώσουν αύξηση κατά 7%.

Νίκη «στα σημεία» πρέπει να θεωρείται και για τον κύριο Γιώργο Σουφλιά -που πίεζε για τις δημόσιες επενδύσεις- η μετακύλιση στο ΠΔΕ 300 εκατ. ευρώ επιπλέον από όσα προέβλεπε το αρχικό προσχέδιο (8,8 δισ. ευρώ αντί 8,5 δισ.).

Ποιος πληρώνει το μάρμαρο

Για να μοιραστούν τα κονδύλια αυτά πάντως «χύθηκε αίμα», αφού τα δημόσια έσοδα «δεν φτάνουν ούτε για στραγάλια», παρά το «χαράτσι» των 7 δισ. ευρώ που θα εισπράξει από επιπλέον φόρους το δημόσιο το 2009.

Συγκεκριμένα, το 2009 το δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει 65,6 δις από φόρους, έναντι 57,3 φέτος. Μαζί με άλλες πηγές, τα συνολικά δημόσια έσοδα θα ανέλθουν σε 69,7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το δημόσιο θα πρέπει το 2009 να πληρώσει 74,8 δισ. ευρώ. Από αυτά ευρώ, τα 41,6 θα πάνε για δημόσια χρέη συν τόκους, τα 25,2 για αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις, ενώ τα υπόλοιπα για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία.

Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»;

  • Κατά πρώτον οι ιδιοκτήτες ακινήτων με φόρους στην περιουσία 1,7 δισ. ευρώ  (+58% σε σχέση με φέτος).
  • Οι γιωταχήδες που θα πληρώσουν για τέλη κυκλοφορίας 1 δισ. ευρώ (+3,9%).
  • Το κύκλωμα των πετρελαιοειδών που, αν καταπολεμηθεί η λαθρεμπορία μέσω της ενοποίησης του ειδικού φόρου στα καύσιμα, θα αποδώσουν στο δημόσιο 4,4 δισ. ευρώ (+19,7%).
  • Οι μικρομεσαίοι, λόγω κατάργησης του αφορολογήτου και της επιβολής τεκμηρίων (+650 εκατ. ευρώ) και μέσω της προκαταβολής φόρου (+560 εκατ. ευρώ).
  • Οι καταναλωτές, μέσω των φόρων κατανάλωσης (2,9 δισ. ευρώ ή +3,4%)
  • Τα νοικοκυριά που θα πληρώσουν 10% μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος παρά τις φοροελαφρύνσεις (12,1 δισ. ευρώ), ενώ το πραγματικό μέσο εισόδημα θα αυξηθεί μόλις 3,4%.

Προϋπόθεση για τα παραπάνω αποτελεί η αποκάλυψη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προσδοκά 10,7% μεγαλύτερα έσοδα από ΦΠΑ (20,8 δισ. ευρώ), χωρίς να αυξηθεί ο συντελεστής 19% και ενώ προβλέπεται αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης μόλις 2,2%.

Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει πολλά και στην είσπραξη παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και έχει εγγράψει έσοδα 3,4 δισ. ευρώ από φόρους περασμένων οικονομικών ετών (ΠΟΕ).

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

2_gr

Είσαι νέος έως 29 ετών, πτυχιούχος, που γνωρίζεις τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα και έχεις μικρή ή καθόλου προϋπηρεσία; Κορυφαία στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, η AVIS και η Microsoft σε προκαλούν να πάρεις τη θέση τους!

mitarakis

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει πως η καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας αποτελούσε βασικό της στόχο, τελικά δεν είχε υπολογίσει τα απαιτούμενα κονδύλια