Σπ.Καπράλος : «Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ας ασκήσουν κοινωνική πολιτική, αλλά εκτός ταμπλό»
«Το κράτος θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», τονίζει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Σπύρος Καπράλος. Αναφέρεται στις υποθέσεις του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, οι οποίες αποτέλεσαν για τους ξένους επενδυτές τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και την απαρχή της φυγής από την Ελλάδα.
Αίτια της «μήνης» κατά της κυβέρνησης ήταν η μη υποβολή της δημόσιας πρότασης για τον ΟΤΕ την οποία θ
«Το κράτος θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», τονίζει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Σπύρος Καπράλος. Αναφέρεται στις υποθέσεις του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, οι οποίες αποτέλεσαν για τους ξένους επενδυτές τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και την απαρχή της φυγής από την Ελλάδα.
Αίτια της «μήνης» κατά της κυβέρνησης ήταν η μη υποβολή της δημόσιας πρότασης για τον ΟΤΕ την οποία θεωρεί «ένα σημαντικό πλήγμα για την ελληνική αγορά».
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου προειδοποιεί για τους κινδύνους που δημιουργεί η φοβερή απραξία του Εληνικού Δημοσίου.
Ενα μήνα πριν από την εφαρμογή των μέτρων, κανένας ξένος θεσμικός επενδυτής δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο θα εφαρμοστούν οι φόροι, γεγονός που τους έχει φέρει στα όρια της παραφροσύνης!
Οι ξένοι θεσμικοί παραπονιούνται λ.χ. στην ΕΧΑΕ, αφού δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς γίνεται να φορολογηθούν για κάτι, χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί για τον τελικό νόμο! Είναι χαρακτηριστικό ότι μία υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών πραγματοποιεί ακόμη συναντήσεις με την ΕΧΑΕ, η οποία είναι αναγκασμένη να λειτουργήσει προκειμένου να υπολογιστούν οι φόροι.
Η δυσαρέσκεια των ξένων, ωστόσο, κινδυνεύει να γίνει απαρέσκεια, καθώς εκκρεμεί το σχέδιο διάσωσης των Τραπεζών, γι’ αυτό ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για συρρίκνωση του όγκου συναλλαγών, δεδομένων και των χρόνιων και εγγενών αδυναμιών της ελληνικής αγοράς.
Ο κ. Καπράλος παραδέχεται ότι μας περιμένει μια δύσκολη χρονιά, με κίνδυνο να επιστρέψουν οι συναλλαγές στα επίπεδα του 2003, όταν η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ήταν μόλις 141 εκατ. ευρώ.
Απέναντι, όμως, στην ακινησία του Δημοσίου, η ΕΧΑΕ επιμένει στην εξωστρέφεια με διασυνοριακές συναλλαγές με ξένα χρηματιστήρια, με νέους κοινούς δείκτες με το χρηματιστήριο της Πόλης αλλά και με κάλεσμα προς την ελληνική ναυτιλία.
Θα υποχρεώσουν την όποια κυβέρνηση να κάνει εκπτώσεις
Μιλώντας για τους ξένους και την κυβέρνηση, ο κ. Καπράλος χρησιμοποιεί την κοινή λογική η οποία έχει λησμονηθεί προκειμένου να χαϊδέψουν κάποιοι τα αφτιά του κόσμου:
«Το κράτος θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.
Δεν μπορεί οι κυβερνήσεις -και αναφέρομαι και στα δύο κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ- από τη μία να θέλουν τις εταιρείες υπό κρατικό έλεγχο, και από την άλλη πλευρά να προχωρούν σε πωλήσεις μετοχών.
Εάν θέλουν να ασκήσουν κοινωνική πολιτική, αυτή μπορούν να την κάνουν αλλού και όχι στο Χρηματιστήριο. Ή θα ασκείται κοινωνική πολιτική, είτε ιδιωτικοποιήσεις. Οι εταιρείες είναι εισηγμένες και διαθέτουν μετόχους και ξένους επενδυτές.
Αν συνεχίσουν έτσι όπως συνέβη με τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, τότε την επόμενη φορά οι ξένοι επενδυτές θα υποχρεώσουν την όποια κυβέρνηση να διαθέσει τις μετοχές με σημαντική έκπτωση (discount) έναντι της τιμής τους».
Να γιατί στερούνται φαντασίας οι πολιτικοί!...
Σε ερώτηση για το σχέδιο των τραπεζών, ο κ. Καπράλος υπογραμμίζει ότι οι πολιτικοί «στερούνται φαντασίας», καθώς θα μπορούσαν να παράσχουν ρευστότητα στην αγορά, απαλλάσσοντας από τις φορολογικές εισφορές τις εταιρείες με προσωπικό έως 20 άτομα...
Οι κίνδυνοι, όμως, για την ελληνική αγορά δεν τελειώνουν εδώ.
Ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ προειδοποιεί ότι η φυγή των ξένων επενδυτών από τη μία, και τρεις χρόνιες αδυναμίες από την άλλη δημιουργούν συνθήκες μείωσης της ρευστότητας. Και θυμίζει ότι οι ξένοι επενδυτές φεύγουν για να καλύψουν τη ρευστότητά τους σε άλλες αγορές.
Ταυτόχρονα, όμως, δεν υπάρχει αντίβαρο στις πωλήσεις. Τα ελληνικά Αμοιβαία Κεφάλαια έχουν συρρικνωθεί, οι εταιρείες επενδύσεων απορροφήθηκαν από τις τράπεζες, ενώ η επαγγελματική διαχείριση είναι άγνωστη έννοια στη χώρα μας.
Οι εφοπλιστές και η «Link up» με τα ξένα χρηματιστήρια
Απέναντι στη δυσκολία προσέλκυσης κεφαλαίων, ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ -παρά την κρίση- κάλεσε τους Ελληνες εφοπλιστές να εισαγάγουν τις εταιρείες τους και στην Αθήνα, καθώς ο νέος νόμος επιτρέπει πλέον και την εισαγωγή εταιρειών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εξάλλου, ακόμη οι εισηγμένες στην Αμερική θα έχουν τη δυνατότητα διπλής εισαγωγής προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια με χαμηλό κόστος.
Επίσης, πρόσφατα το Χρηματιστήριο Αθηνών εγκαινίασε κοινό χρηματιστηριακό δείκτη με το τουρκικό χρηματιστήριο της περιοχής, ενώ η ΕΧΑΕ χρησιμοποιεί την Xnet για τη διασύνδεση της Οδού Αθηνών με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια.
Μέσω της εταιρείας «Link up», θα είναι δυνατή η διασύνδεση, αλλά και η εκκαθάριση διασυνοριακών συναλλαγών με τα χρηματιστήρια της Κύπρου, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ηλεκτρονική ενοποίηση των χρηματιστηρίων της περιοχής.
Σε ό,τι αφορά τον ετεροβαρή Γενικό Δείκτη (με μεγαλύτερη στάθμιση των ελληνικών τραπεζών), ο κ. Καπράλος απαντά ότι συμμετέχουν πλέον μόνο πέντε τράπεζες, ενώ δημιουργήθηκε και ο Δείκτης Ρευστότητας (Liquid 40), όπου συμμετέχουν επιλεγμένες εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ετσι δεν θα χάσουν οι επενδυτές τα χρήματά τους από τα «κανόνια»
Πέραν των ξένων αγορών, στην ελληνική αγορά τα «κανόνια» (πτωχεύσεις) ακούγονται συχνότερα. Ερωτώμενος για το θέμα, υποστηρίζει ότι ναι μεν αυξάνεται επικίνδυνα η κατηγορία της επιτήρησης, αλλά η ΕΧΑΕ δεν θέλει να προχωρήσει σε οριστική διαγραφή των εταιρειών, ώστε οι μικρομέτοχοι να έχουν μια ευκαιρία να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Μάλιστα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ζητήσει τη διαγραφή, αίτημα το οποίο δεν είχε γίνει δεκτό.
Η ΕΧΑΕ, όμως, ήταν ιδιαίτερα τυχερή, καθώς εν μέσω της κρίσης δεν προχώρησε σε εξαγορά του σλοβενικού χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ να δεχτεί συγχαρητήρια από τον Σλοβένο συνάδελφό του. Και μέρος της ρευστότητας χρησιμοποιείται για την αγορά ιδίων μετοχών, διότι, όπως καταλήγει ο κ. Καπράλος, «η αγορά τίτλων είναι μια καλή επένδυση».Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr