Λάρι Φινκ : Τους οδήγησε στο κραχ και τώρα πλουτίζει για να τους σώσει!
Σε όλα τα θρίλερ υπάρχουν οι θύτες και τα θύματα. Στο μεγαλύτερο οικονομικό θρίλερ του αιώνα, το πρόσφατο κραχ, υπήρξαν οι θύτες, τα θύματα και οι σωτήρες. Οταν οι ρόλοι αυτοί διαπλέκονται, τότε μιλάμε για σούπερ κέρδη που καθρεφτίζονται στο πρόσωπο του μίστερ Λάρι Φινκ.
Εκτός από αυτούς π
Σε όλα τα θρίλερ υπάρχουν οι θύτες και τα θύματα. Στο μεγαλύτερο οικονομικό θρίλερ του αιώνα, το πρόσφατο κραχ, υπήρξαν οι θύτες, τα θύματα και οι σωτήρες. Οταν οι ρόλοι αυτοί διαπλέκονται, τότε μιλάμε για σούπερ κέρδη που καθρεφτίζονται στο πρόσωπο του μίστερ Λάρι Φινκ.
Εκτός από αυτούς που προσπαθούν να βοηθήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επιβιώσουν της οικονομικής κρίσης, λουσμένοι από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκε, υπάρχουν και άλλα πρόσωπα -επιχειρηματίες και μάνατζερ-, τα οποία δρουν παρασκηνιακά στην αφάνεια.
Ενα από αυτά είναι ο κ. Λάρι Φινκ, επικεφαλής της «BlackRock», μιας εκ των παγκοσμίως μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης επενδύσεων, με παρουσία σε περισσότερες από πενήντα χώρες.
Υπάρχει ωστόσο μια σημαντική διαφορά: ο κ. Φινκ δεν περιμένει να εισπράξει εύσημα για τη δράση του, ούτε τον ενδιαφέρουν οι μετοχές του στο πολιτικό χρηματιστήριο - τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να κερδίζει χρήματα και να γεμίζει τα ταμεία της «BlackRock» με ρευστό, την ώρα που όλοι οι άλλοι χάνουν.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του με το αζημίωτο. Ως εδώ, κανένα πρόβλημα. Το θέμα όμως είναι ότι ο κ. Φινκ υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές στην προώθηση των ενυπόθηκων τίτλων υψηλού ρίσκου που πλημμύρισαν την αγορά τα τελευταία δέκα χρόνια οδηγώντας την οικονομία στο σημερινό της χάλι.
Η AIG, η Lehman Brothers, η Fannie Mae και η Freddie Mac, εκτός από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης, υπήρξαν και πελάτες του, δηλαδή πελάτες της «BlackRock». Κι όμως, τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βλέπουν τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους κάνουν «delete» στη συγκεκριμένη μνήμη και προστρέχουν στην εταιρεία του κ. Φινκ για βοήθεια. Γιατί; Αυτή τη στιγμή μόνο η «BlackRock» φαίνεται σε θέση να τους βοηθήσει να απαλλαγούν από αυτά τα «τοξικά» επενδυτικά προϊόντα, διαθέτοντας την απαραίτητη αξιοπιστία, παρά τη ζημιά που και η ίδια έχει υποστεί.
Ο κ. Φινκ ξεκίνησε την παράδοξη πορεία του στον κόσμο των επιχειρήσεων το 1983 από τη «First Boston», για λογαριασμό της οποίας παραλάμβανε ενυπόθηκα συμβόλαια από πελάτες όπως η Freddie Mac, τα τιτλοποιούσε και τα προωθούσε στην αγορά. Χάρη μάλιστα σε αυτή την εξαιρετικά επικερδής πρακτική αναδείχτηκε σε στέλεχος πρώτου μεγέθους στη «First Boston». Υστερα όμως από κάποιες λάθος επιλογές που οδήγησαν την εταιρεία σε ζημία, η συνεργασία του μίστερ Φινκ με τη «First Boston» τερματίστηκε. Στη συνέχεια βρέθηκε στην «Blackstone Group», όπου παρέμεινε έως το 1993.
Επόμενο επιχειρηματικό βήμα του υπήρξε η ίδρυση της ανεξάρτητης εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων «BlackRock». Τα επόμενα δέκα χρόνια συμμετείχε στη διακίνηση τίτλων ενυπόθηκων δανείων τα οποία απέφεραν κέρδη τρισεκατομμυρίων στην αγορά. Παράλληλα όμως είχε συνείδηση του αυξανόμενου κινδύνου που προέκυπτε από τη μεγάλη απόσταση μεταξύ των αρχικών δανειζόμενων και των επενδυτών που αναλάμβαναν στην πορεία την εξόφλησή τους.
Ετσι όταν έγινε το μεγάλο «μπαμ» στην αγορά, εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των παραπάνω δανείων, η «BlackRock» ήταν έτοιμη. Είχε επικεντρώσει τις επιχειρήσεις της στη διαχείριση κυρίως αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολογιών και συνταξιοδοτικών κεφαλαίων. Παράλληλα από το 2000 είχε δημιουργήσει μια «επίλεκτη μονάδα» που βοηθούσε εταιρείες σε κρίση να αναλύσουν το χαρτοφυλάκιό τους.
Η μονάδα αυτή που δημιούργησε ο κ. Φινκ με την ονομασία «BlackRock Solutions» ήδη από το 2006 έβλεπε ότι οι ενυπόθηκοι τίτλοι που είχαν κατακλύσει την αγορά εξελίσσονταν σε «βόμβες», που κάποια στιγμή θα εκρήγνυνταν και συμβούλευε τους πελάτες της να αρχίσουν να τους ξεφορτώνονται.
Τους επόμενους μήνες ο αριθμός των εταιρειών που στρέφονταν στην «BlackRock Solutions» για να καταρτίσει για λογαριασμό τους ένα σχέδιο ανάλυσης, διαχείρισης και απεμπλοκής από τα «τοξικά» επενδυτικά προϊόντα που είχαν στα χέρια τους αυξήθηκε με τρελούς ρυθμούς. Σήμερα στους υπολογιστές της εταιρείας «τρέχουν» χιλιάδες τέτοια μοντέλα ανάλυσης κινδύνου την ημέρα. Αυτή ακριβώς η αναλυτική ισχύς είναι που κάνει και τις περισσότερες και πιο απελπισμένες εταιρείες να στρέφονται στην «BlackRock».
Ετσι κι αλλιώς, θα εισπράξει…
Οταν είσαι βαριά άρρωστος και δεν πας στον γιατρό θα πεθάνεις. Με την ίδια λογική, ποιος επιχειρηματίας θα προτιμούσε τον οικονομικό του θάνατο απ’ το να καταφύγει σε ειδικό; Ετσι, οι desperated companies κάνουν ουρές ζητώντας τις συμβουλές της «BlackRock».
Οι πολύτιμες υπηρεσίες του κ. Λάρι Φινκ δεν προσφέρονται βέβαια αφιλοκερδώς. Το πρώτο πράγμα που κάνει η «BlackRock» όταν αναλαμβάνει έναν νέο πελάτη είναι να εξασφαλίσει τη δική της αμοιβή, η οποία καθορίζεται από την αρχή της ανάθεσης και δεν εξαρτάται από το αν η εν λόγω εταιρεία τελικά θα επιβιώσει ή όχι. Ετσι, η «BlackRock» δεν βγαίνει χαμένη σε καμία περίπτωση.
Επιπλέον, το πλεονέκτημα που παρουσιάζει η «BlackRock» σε σύγκριση με άλλες εταιρείες που κάνουν την ίδια δουλειά, όπως η Goldman Sachs, είναι ότι δεν αποτελεί επενδυτική τράπεζα και δεν επενδύει για λογαριασμό της, άρα δεν ανταγωνίζεται τους πελάτες της.
Ολα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια ότι ο κ. Φινκ δεν έχει με τη σειρά του να αντιμετωπίσει κάποιες από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής ανέλαβε τον έλεγχο της Merrill Lynch, στην οποία ανήκε το 49% της «BlackRock». Μια τέτοια αλλαγή μάλλον θα τρόμαζε τους περισσότερους, αλλά για τον δαιμόνιο κ. Φινκ φαίνεται να αποτελεί μία ακόμα πρόκληση.
Το who is who
# Το 1988 ο Λάρι Φινκ γίνεται συνέταιρος του Ραλφ Σλοστάιν στο private equity «Blackstone Group».
# Την ίδια χρονιά αποφασίζει να ιδρύσει την «BlackRock» ως μια νέα εταιρεία χρηματοπιστωτικής διαχείρισης μέσα στο πλαίσιο της «Blackstone».
# Το 1992 ο Λάρι Φινκ αποφάσισε να ανεξαρτητοποιήσει την «BlackRock», την οποία και επανίδρυσε ως επενδυτική εταιρεία.
# Το 1995 η «PNC Financial Services Group» εξαγόρασε την «BlackRock» και το 1999 η διαρκώς αναπτυσσόμενη εταιρεία προχώρησε σε δημόσια εγγραφή.
# Το 2005 η «BlackRock» εξαγόρασε την εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων «State Street Research Management».
# Το 2006 η εταιρεία ολοκλήρωσε τη συγχώνευσή της με τη «Merrill Lynch Investments Managers», ενώ το 2007 έκλεισε συμφωνία για την εξαγορά της «Quellos Capital Management»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr