Άλλη μιά αποφράδα ημέρα στην Wall Street

Άλλη μιά αποφράδα ημέρα στην Wall Street

Ποιος αλήθεια θα περίμενε πως η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street θα εξελισσόταν σε μια ευθεία αντιπαράθεση των μετοχών των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών με τον μονίμως σε … κώμα τραπεζικό κλάδο;

Ποιος θα περίμενε πως οι 3 κολοσσοί από το Ντιτρόιτ θα τίναζαν σήμερα την μπάνκα στον αέρα, έστω ενδοσυνεδριακά, καταγράφοντας κέρδη άνω του 20% και του 40% (ναι, συνέβη προς στιγμήν και αυτό με τον τίτλο της General Motor

Άλλη μιά αποφράδα ημέρα στην Wall Street

Ποιος αλήθεια θα περίμενε πως η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street θα εξελισσόταν σε μια ευθεία αντιπαράθεση των μετοχών των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών με τον μονίμως σε … κώμα τραπεζικό κλάδο;

Ποιος θα περίμενε πως οι 3 κολοσσοί από το Ντιτρόιτ θα τίναζαν σήμερα την μπάνκα στον αέρα, έστω ενδοσυνεδριακά, καταγράφοντας κέρδη άνω του 20% και του 40% (ναι, συνέβη προς στιγμήν και αυτό με τον τίτλο της General Motors o οποίος επέστρεψε από τα επίπεδα τιμών του … 1940!) και συμπαρασύροντας, σωστότερα προσπαθώντας να συμπαρασύρουν, σε θετικό έδαφος τον Dow Jones και πως απέναντί τους θα έβρισκαν την καταβαράθρωση των τιμών των τραπεζικών μετοχών;

Με τούτα και με κείνα στη σημερινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς καταγράφηκαν για μια ακόμη φορά  εντονότατες διακυμάνσεις με τους βασικούς δείκτες να περνάνε ενδοσυνεδριακά και στα χαμηλά 6 ετών. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ήταν η αλλαγή των πρωταγωνιστών. Όπου σήμερα – και πάντως μετά από την μάλλον αιφνιδιαστική συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών να εγκρίνουν τελικώς τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας στις 3 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ – οι μετοχές της Ford και της GM αποδύθηκαν σε ένα τρελό ράλι. Φευ μόνο για λίγες ώρες καθώς στη συνέχεια ανακοινώθηκε η αναβολή της λήψης απόφασης για το πακέτο διάσωσης των αυτοκινητοβιομηχανιών από τη Γερουσία και όλα τα κέρδη αίφνης εξανεμίστηκαν.

Εκεί όπου ευθύς εξαρχής τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα και … ζοφερά ήταν στον τραπεζικό κλάδο. Όπου πρωταγωνίστρια ήταν κατά κύριο λόγο η μετοχή της Citigroup που ανακοίνωσε νέες ζημίες και την προσφυγή – εκ νέου – σε τρίτους επενδυτές προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Η μετοχή της τράπεζας απώλεσε έως και το 25% της αξίας της, όσο δηλαδή είχε χάσει από τις αρχές της εβδομάδας. Αργότερα μέσα στην ημέρα μάλιστα ανακοινώθηκε πως ο Σαουδάραβας Πρίγκηπας Alwaleed bin Talal θα αυξήσει το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της Citigroup έναντι συνολικά 150 έως 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ανάλογη καταβαράθρωση της μετοχής της όμως κατέγραψε σήμερα και η Goldman Sachs η οποία όχι μόνο έπεσε σε νέο χαμηλό 10ετίας αλλά έχασε και τα 53 δολάρια, την τιμή εισαγωγής της δηλαδή στο χρηματιστήριο. Τέλος και η JPMorgan ανακοίνωσε την απόλυση τουλάχιστον 3000 εργαζομένων της και το πάγωμα μισθών των στελεχών της.

Σε επίπεδο μακροοικονομικών στοιχείων τα ίδια και χειρότερα. Σήμερα ανακοινώθηκε ο δείκτης ανεργίας και έδειξε το υψηλότερο ποσοστό ανέργων της τελευταίας 16ετίας! Την ίδια ώρα δημοσιεύθηκε και μια πρόβλεψη γνωστών οικονομολόγων οι οποίοι «ποντάρουν» πως η Federal Reserve θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της, όχι όμως σε βάθος χρόνου αλλά άμεσα, ίσως και πριν το τέλος του έτους. Το απροσδόκητο στη συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι πως οι ειδικοί «βλέπουν» τα αμερικανικά επιτόκια στο απόλυτο μηδέν (0) έως το Γενάρη!

Κλείσιμο

Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν η αγορά κινήθηκε με συμπεριφορά … ασανσέρ για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, για να παραδοθεί ολοκληρωτικά όμως την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, όταν ουσιαστικά οι επενδυτές κατανόησαν πως η ελπίδα για κρατική παρέμβαση στις αυτοκινητοβιομηχανίες ναυαγεί. Έτσι, η Wall ολοκλήρωσε την ημέρα με συντριπτικές απώλειες και κατά πολύ χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8000 μονάδων, ήτοι στις 7.552,29 ο Dow Jones που υποχώρησε κατά 5,56% στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003, ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 5,07% στις 1.316,12 μονάδες και ο S&P στη χειρότερη επίδοσή του των τελευταίων 11 ετών έκλεισε στο -6,71% και στις 752,44 μονάδες.

Στα κόκκινα όμως έκλεισαν και οι μεγάλες ευρωαγορές. Κι εδώ οι επενδυτές «βλέπουν» νέα προβλήματα για τον τραπεζικό κλάδο. Σε απόλυτους αριθμούς πάντως ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 επέστρεψε πια στα επίπεδα τιμών του 2003 ενώ ο FTSE 100 έκλεισε στο -3,26%, ο CAC στο  -3,48% και ο DAX στο --3,08%.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης