Νέα πτώση τιμών (αλλά όχι κατάρρευση) βλέπουν οι ειδικοί στα ακίνητα
Δυσοίωνες προβλέψεις για τις εξελίξεις στην κτηματαγορά και την πραγματική Οικονομία εκφράζουν ειδικοί που οικονομικοί παράγοντες που δίνουν το παρόν στις συνεδριακές εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στο περιθώριο της έκθεσης Property 2008 που πραγματοποιείται στην Helexpo στο Μαρούσι. Τις απόψεις των ειδικών ενισχύει και η αποκλειστική έρευνα που διενήργησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την πορεία της Κτηματαγοράς και η οποία
Δυσοίωνες προβλέψεις για τις εξελίξεις στην κτηματαγορά και την πραγματική Οικονομία εκφράζουν ειδικοί που οικονομικοί παράγοντες που δίνουν το παρόν στις συνεδριακές εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στο περιθώριο της έκθεσης Property 2008 που πραγματοποιείται στην Helexpo στο Μαρούσι. Τις απόψεις των ειδικών ενισχύει και η αποκλειστική έρευνα που διενήργησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την πορεία της Κτηματαγοράς και η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων.
Τέλος το virtual reality
Αποκαλυπτικός για την κατάσταση που διαμορφώνεται ήταν σε ομιλία του για τις εξελίξεις στην αγορά των στεγαστικών δανείων, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του retail του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κύριος Χαράλαμπος Γιαγκούδης, που εκτιμά ότι «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημά της» και η ανάκαμψη θα πάρει δυο ή και τρία χρόνια.
Ο κύριος Γιαγκούδης τόνισε ότι από τον Αύγουστο «φρέναραν» οι χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων, ως αποτέλεσμα της κρίσης και των επιπτώσεών της στην πραγματική οικονομία (άνοδος επιτοκίων, έλλειψη ρευστότητος, επενδυτική αβεβαιότητα και ανασφάλεια).
«Ας μη φοβόμαστε να πούμε ότι η ύφεση είναι ήδη εδώ», τόνισε. Τα χαμηλά εισοδήματα έχουν ήδη μεγάλο πρόβλημα και οι αιτήσεις από νοικοκυριά για παράταση και περίοδο χάριτος έχουν πολλαπλασιαστεί, πριν καν οι εμπορικές ανακοινώσουν ότι προσφέρουν το σχετικό «σέρβις» στους δανειολήπτες.
Προέβλεψε ότι τα εξαιρετικά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια και η χρηματοδότηση στο 80%-100% της αξίας του ακινήτου ανήκουν πια στο παρελθόν. Τόνισε δε ότι μπαίνει τέλος στην εποχή του υπερδανεισμού: «το μάθημα που πήραμε όλοι από την κρίση είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το virtual reality με τα δανεικά χρήματα. Δεν είναι έτσι η πραγματική ζωή. Τα πράγματα μπαίνουν τώρα στη θέση τους, αλλά δυστυχώς με σημαντικές «παράπλευρες απώλειες».
Κάτω οι τιμές
Σε ανάλογες διαπιστώσεις προέβη και ο επικεφαλής της εταιρίας εκτιμητών ακινήτων «ΑΞΙΕΣ», κύριος Νίκος Χατζητσόλης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας φθάνει στο 30%, οι τιμές έπεσαν ήδη 5% και η τάση είναι να φθάσουν στο 10%. Διέβλεψε όμως ότι δεν θα υπάρξει δραματική η πτώση τιμών, επειδή στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες μικροεργολάβοι κατασκευαστές και η διασπορά του κίνδυνου μεγάλη, ενώ αντίθετα σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι τιμές κατρακύλησαν, υπάρχει συγκέντρωση της κατασκευαστικής δραστηριότητος σε λίγες και μεγάλες εταιρίες οι οποίες, πιεζόμενες, έριξαν τις τιμές. «Στην Ελλάδα η πτώση δεν μπορεί να είναι αντίστοιχη του χρηματιστηρίου, άργησε να έρθει και έχει αργούς ρυθμούς», όπως ανέφερε.
Βαλκάνια
Δυσκολότερα φαίνονται να είναι τα πράγματα στις γειτονικές μας χώρες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Arcon Constructions παρατηρεί ότι το κλείσιμο της στρόφιγγας της χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες που έχουν παρουσία στα Βαλκάνια, πιέζει ασφυκτικά τις κατασκευαστικές που έχουν εκτεθεί στο δανεισμό και ιδιαίτερα εκείνες που έκαναν τελευταίες την εμφάνισή τους στην περιοχή. Αυτό έχει ως συνέπεια να πλήττεται περαιτέρω η ανάπτυξη στις χώρες αυτές.
Ο ίδιος ανέφερε πως, ενώ ως ένα βαθμό η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο της κρίσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν πιστεύει ότι θα υποχωρήσουν επαρκώς όταν ομαλοποιηθούν οι καταστάσεις και διέκρινε ότι ορισμένες τράπεζες επιδιώκουν να «κερδοφορήσουν από την κρίση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr