Παρέμβαση ΟΠΕΚ για τη «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου

Παρέμβαση ΟΠΕΚ για τη «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου

Η απίστευτη κατακρήμνιση των τιμών του μαύρου χρυσού που καταγράφεται μεν εδώ και ημέρες αλλά τις τελευταίες ώρες έστειλε για πρώτη φορά εδώ και 24 μήνες το αργό κάτω από τα 55 δολάρια και το μπρεντ κάτω και από τα 50 (!), είχε πολλαπλές επιπτώσεις! Αρχικά προκάλεσε πανικό στις χρηματαγορές των χωρών του Περσικού Κόλπου, όπου το μεν χρηματιστήριο του Κουβέιτ έκλεισε (και δεν προβλέπεται να ξανανοίξει πριν την ερχόμενη Δευτέρα), ενώ α

Η απίστευτη κατακρήμνιση των τιμών του μαύρου χρυσού που καταγράφεται μεν εδώ και ημέρες αλλά τις τελευταίες ώρες έστειλε για πρώτη φορά εδώ και 24 μήνες το αργό κάτω από τα 55 δολάρια και το μπρεντ κάτω και από τα 50 (!), είχε πολλαπλές επιπτώσεις! Αρχικά προκάλεσε πανικό στις χρηματαγορές των χωρών του Περσικού Κόλπου, όπου το μεν χρηματιστήριο του Κουβέιτ έκλεισε (και δεν προβλέπεται να ξανανοίξει πριν την ερχόμενη Δευτέρα), ενώ ανεστάλησαν προσωρινά και οι διαπραγματεύσεις στο Αμπού Ντάμπι, ενώ στη συνέχεια εξανάγκασε τους υπευθύνους του ΟΠΕΚ να αναλάβουν δράση! 

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ ανακοίνωσε νωρίτερα πως ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε νέα έκτακτη σύνοδο στο Κάιρο πριν το τέλος του μήνα, και πάντως πριν και από την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του Δεκεμβρίου, με μοναδικό αντικείμενο την περαιτέρω μείωση της μέσης ημερήσιας παραγωγής προκειμένου να διασφαλιστούν οι τιμές έστω στα τρέχοντα επίπεδα.  

Και μπορεί η λεκτική αυτή παρέμβαση να αρκούσε για να αντιδράσει (+10 δολάρια) η τιμή του αργού και να επιστρέψει πάνω από τα 60 δολάρια, πλην όμως ήρθε στη συνέχεια η πρόβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για περαιτέρω μείωση της ζήτησης για ενεργειακά προϊόντα τόσο φέτος, όσο και το 2009 για να προσθέσει νέους προβληματισμούς στους επενδυτές.  

Οψόμεθα ...

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

1740014

Εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών και ιδίως των εξοντωτικών φόρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση αναφέρουν 73 βουλευτές της ΝΔ που κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή

4