Ενέργεια : «Να γίνει διάλογος και για τα πυρηνικά»….

Ενέργεια : «Να γίνει διάλογος και για τα πυρηνικά»….

Το ζήτημα της προοπτικής να χρησιμοποιηθεί η πυρηνική ενέργεια και στην χώρα μας για την παραγωγή ηλεκτρισμού συντηρείται στο προσκήνιο και χτες ήταν η σειρά του γενικού γραμματέα Ανάπτυξης κ. Κώστα Μουσουρούλη να δώσει ένα σχετικό στίγμα.

Μιλώντας στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της εβδομάδας ενέργειας που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ο καθ΄ύλιν αρμόδιος για τα ενεργειακά γενικός γρ

Το ζήτημα της προοπτικής να χρησιμοποιηθεί η πυρηνική ενέργεια και στην χώρα μας για την παραγωγή ηλεκτρισμού συντηρείται στο προσκήνιο και χτες ήταν η σειρά του γενικού γραμματέα Ανάπτυξης κ. Κώστα Μουσουρούλη να δώσει ένα σχετικό στίγμα.

Μιλώντας στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της εβδομάδας ενέργειας που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ο καθ΄ύλιν αρμόδιος για τα ενεργειακά γενικός γραμματέας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αδυναμία του πετρελαίου, φυσικού αερίου αλλά και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) να εξασφαλίσουν στις παρούσες συνθήκες ενεργειακή επάρκεια.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι ανοιχτό σε διάλογο ακόμη και σε θέματα ταμπού.

«Προτεραιότητά μας, συνέχισε, είναι οι επενδύσεις σε ήλιο και άνεμο. ΄Ομως κανείς δεν μπορεί να είναι εναντίον στην διοργάνωση ενός διαλόγου για την πυρηνική ενέργεια, στο πλαίσιο μιας συναινετικής ενεργειακής πολιτικής» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσουρούλης.

Το θέμα παραμένει στην δημοσιότητα σε μία περίοδο κατά την οποία κατασκευάζονται νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Βουλγαρία ενώ έχουν δρομολογηθεί ανάλογα προγράμματα και σε άλλες γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας έχει επισήμως δηλώσει ότι για τουλάχιστον μέχρι το 2020 δεν τίθεται ζήτημα λειτουργίας πυρηνικού εργοστασίου στην χώρα μας.

Αλλά η κυβερνητική πολιτική κινείται, όπως κατ΄επανάληψη έχει δηλωθεί αρμοδίως, στην λογική της προετοιμασίας τόσο του επιστημονικού δυναμικού όσο και της κοινής γνώμης τουλάχιστον για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης ζητημάτων που θα προκύψουν από την λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων σε γειτονικές περιοχές.

Επιχειρηματικά, πάντως, εσχάτως στις … διοικητικές παρυφές της ΔΕΗ κυκλοφορεί μία ιδέα περί ενδεχόμενης συμμετοχής της κρατικής επιχείρησης με μικρό ποσοστό στο σχέδιο της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου της Βουλγαρίας στο Μπέλενε, στο οποίο αρχικά το βουλγαρικό Δημόσιο συμμετέχει με 51% η … παλαιά γνώριμη, από το σχέδιο για εργοστάσιο λιθάνθρακα στην Ελλάδα, της ΔΕΗ γερμανική εταιρεία RWE με το υπόλοιπο ποσοστό.

Φυσικά μιλάμε για μία τεράστια επένδυση (5 δισ. ευρώ εκτιμάται το συνολικό κόστος κατασκευής του εργοστασίου) αλλά ίσως η ΔΕΗ να μπορούσε να εξοικονομήσει τα προς την συμμετοχή της σε περίπτωση λ.χ. που δεν προχωρούσε το ένα ή και τα δύο λιθανθρακικά εργοστάσια που σχεδιάζει στο Αλιβέρι και στην Λάρυμνα, η κατασκευή των οποίων απαιτεί συνολική επένδυση περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

27b5932c53d95b71e52bfe93027bd588_XL

«Είμαστε σε παράλληλες συζητήσεις με τις μεγάλες πλατφόρμες -Αirbnb, booking, Homeaway κ.α.- ώστε να πάμε σε μία συνεκτική λύση που θα δώσει, αρχικά, το χρόνο προσαρμογής στους χρήστες και στη συνέχεια θα εκβάλλει από το σύστημα όσους δεν τηρούν τους κανόνες. Αυτή είναι η δική μας προσδοκία».

mytilinaios-1-708_0_11

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA) ανακοινώνει τη συμφωνία για εξαγορά του 97,87% των μετοχών της ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ. Α.Ε. (Επεξεργασία Αλουμινίου – Μεταλλοβιομηχανία), που δραστηριοποιείται στην βιομηχανική παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία μετάλλων και ιδιαίτερα των κραμάτων αλουμινίου και προϊόντων τους.

O διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο ειδικός σε θέματα φορολογικού δικαίου Γιώργος Μυλωνογιάννης

Σε εξέλιξη το 5ο Athens Law Forum on Taxation-  Κύριοι ομιλητές  ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ Στυλιανός Πέτσας, ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο ειδικός σε θέματα φορολογικού δικαίου Γιώργος Μυλωνογιάννης