Ενέργεια : «Να γίνει διάλογος και για τα πυρηνικά»….

Ενέργεια : «Να γίνει διάλογος και για τα πυρηνικά»….

Το ζήτημα της προοπτικής να χρησιμοποιηθεί η πυρηνική ενέργεια και στην χώρα μας για την παραγωγή ηλεκτρισμού συντηρείται στο προσκήνιο και χτες ήταν η σειρά του γενικού γραμματέα Ανάπτυξης κ. Κώστα Μουσουρούλη να δώσει ένα σχετικό στίγμα.

Μιλώντας στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της εβδομάδας ενέργειας που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ο καθ΄ύλιν αρμόδιος για τα ενεργειακά γενικός γρ

Το ζήτημα της προοπτικής να χρησιμοποιηθεί η πυρηνική ενέργεια και στην χώρα μας για την παραγωγή ηλεκτρισμού συντηρείται στο προσκήνιο και χτες ήταν η σειρά του γενικού γραμματέα Ανάπτυξης κ. Κώστα Μουσουρούλη να δώσει ένα σχετικό στίγμα.

Μιλώντας στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της εβδομάδας ενέργειας που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ο καθ΄ύλιν αρμόδιος για τα ενεργειακά γενικός γραμματέας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αδυναμία του πετρελαίου, φυσικού αερίου αλλά και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) να εξασφαλίσουν στις παρούσες συνθήκες ενεργειακή επάρκεια.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι ανοιχτό σε διάλογο ακόμη και σε θέματα ταμπού.

«Προτεραιότητά μας, συνέχισε, είναι οι επενδύσεις σε ήλιο και άνεμο. ΄Ομως κανείς δεν μπορεί να είναι εναντίον στην διοργάνωση ενός διαλόγου για την πυρηνική ενέργεια, στο πλαίσιο μιας συναινετικής ενεργειακής πολιτικής» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσουρούλης.

Το θέμα παραμένει στην δημοσιότητα σε μία περίοδο κατά την οποία κατασκευάζονται νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Βουλγαρία ενώ έχουν δρομολογηθεί ανάλογα προγράμματα και σε άλλες γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας έχει επισήμως δηλώσει ότι για τουλάχιστον μέχρι το 2020 δεν τίθεται ζήτημα λειτουργίας πυρηνικού εργοστασίου στην χώρα μας.

Αλλά η κυβερνητική πολιτική κινείται, όπως κατ΄επανάληψη έχει δηλωθεί αρμοδίως, στην λογική της προετοιμασίας τόσο του επιστημονικού δυναμικού όσο και της κοινής γνώμης τουλάχιστον για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης ζητημάτων που θα προκύψουν από την λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων σε γειτονικές περιοχές.

Επιχειρηματικά, πάντως, εσχάτως στις … διοικητικές παρυφές της ΔΕΗ κυκλοφορεί μία ιδέα περί ενδεχόμενης συμμετοχής της κρατικής επιχείρησης με μικρό ποσοστό στο σχέδιο της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου της Βουλγαρίας στο Μπέλενε, στο οποίο αρχικά το βουλγαρικό Δημόσιο συμμετέχει με 51% η … παλαιά γνώριμη, από το σχέδιο για εργοστάσιο λιθάνθρακα στην Ελλάδα, της ΔΕΗ γερμανική εταιρεία RWE με το υπόλοιπο ποσοστό.

Φυσικά μιλάμε για μία τεράστια επένδυση (5 δισ. ευρώ εκτιμάται το συνολικό κόστος κατασκευής του εργοστασίου) αλλά ίσως η ΔΕΗ να μπορούσε να εξοικονομήσει τα προς την συμμετοχή της σε περίπτωση λ.χ. που δεν προχωρούσε το ένα ή και τα δύο λιθανθρακικά εργοστάσια που σχεδιάζει στο Αλιβέρι και στην Λάρυμνα, η κατασκευή των οποίων απαιτεί συνολική επένδυση περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

koutsolioutsos-folie

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του, Αικατερίνη, πρόκειται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ύστερα απο πιέσεις των νομικών τους, προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή

8
pier-moscovici

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με την Ιταλία προχωρούν καλά αλλά μένει ακόμη δουλειά να γίνει

trapezi_christmann

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, οι τιμές των προϊόντων στα μεγάλα σουπερμάρκετ το 2018 είναι αμετάβλητες κατά μέσο όρο με το 2017, ενώ βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το 2014 - Μικρή αύξηση στην τιμή της νωπής γαλοπούλας, μείωση στο χοιρινό 

seaways

Έντονη «ακτοπλοϊκή παραφιλολογία» προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες η απόφαση της Fortress Investnment Group να μετατρέψει σε μετοχές της Attica Group που αντιστοιχούν στο 28,6%, το ανταλλάξιμο ομολογιακό δάνειο που είχε χορηγήσει στη Blue Star Ferries.