Καταστροφολογικές προβλέψεις για Ελλάδα

Καταστροφολογικές προβλέψεις για Ελλάδα

Δραχμή, υποτίμηση και άλλα τινά στο Συνέδριο του Economist

Καταστροφολογικές προβλέψεις για Ελλάδα
“Drei professoren Vaterland Verloren”! Τρεις καθηγητές και η Πατρίδα καταστράφηκε είχε πει ο Γερμανός πολιτικός Οττο Μπισμαρκ.

Στην περίπτωση της χώρας μας φθάνει ένας Κύπριος Καθηγητής βραβευμένος με Νόμπελ ο κ.  Χριστόφορος Πισσαρίδης οποίος σε συνέδριο του Economist στην Λευκωσία εκτίμησε ότι η επιστροφή στην δραχμή σημαίνει υποτίμηση 60%. Στο ίδιο συνέδριο μια αναλύτρια του Rubini εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα εξέλθει του ευρώ το 2013,  ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μηταράκης  τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.   
      
Κλείσιμο
  Αναλυτικά ο κ. Πισσαρίδης χαρακτήρισε ως «μεγάλη ανακούφιση» χαρακτήρισε την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από την Ελλάδα προσθέτοντας ότι η εναλλακτική εκδοχή θα ήταν η έξοδος της χώρας από το ευρώ, κατά τη γνώμη του, με πολύ χειρότερες συνέπειες έναντι των επιπλέον μέτρων λιτότητας που συνοδεύουν το νέο «πακέτο».
Περιγράφοντας τις πιθανές επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, προέβλεψε ότι η επιστροφή στη δραχμή θα σήμαινε αυτόματα μία νομισματική υποτίμηση της τάξης περίπου του 60%, με αντίστοιχες συνέπειες στις εισαγωγές, από τις οποίες η Ελλάδα εξαρτάται σε ιδιαίτερο βαθμό.

 «Με την έγκριση της δανειακής σύμβασης, η Αθήνα έκανε το βήμα που της αναλογούσε. Τώρα απομένει να εκπληρώσει και η Ευρώπη τις δικές της δεσμεύσεις». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα έκανε λόγο για θεσμικά κενά στο σχεδιασμό της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε την επέκταση της κρίσης στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ομάδας του N. Roubini για την κρίση του ευρώ Megan Greene, προέβλεψε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στο τέλος του 2013 προέβλεψε, η οποία εκτίμησε ότι ο πυρήνας της Ευρωζώνης κερδίζει χρόνο για να δημιουργήσει τείχος προστασίας της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα έρθει η στιγμή κατά την οποία από τη μία πλευρά η Ελλάδα θα διαμηνύει ότι δεν αντέχει άλλη λιτότητα και από την άλλη πλευρά η τρόικα θα θεωρεί το χρέος της μη βιώσιμο και θα σταματήσει να τη χρηματοδοτεί. Η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι αν εκλεγεί στην Ελλάδα μία κυβέρνηση Σαμαρά, και ο ίδιος επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες με την Ευρωζώνη όπως εξαγγέλλει, τότε η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί σε αθέτηση πληρωμών.

Επίσης, στο Συνέδριο του Economist μίλησαν:


-SIMON COMMANDER, Διευθύνων Εταίρος, Altura Advisers, Ηνωμένο Βασίλειο
Με μελανά χρώματα περιέγραψε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Καθηγητής Simon Commander, ο οποίος σημείωσε ότι εξακολουθούν να μην επιλύονται βασικά διαρθρωτικά προβλήματα και επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών και περαιτέρω εκτίναξης της ανεργίας. Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, εκτίμησε ότι τα μειονεκτήματα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα πλεονεκτήματα.

-BRANKO MILANOVIC, Επικεφαλής Οικονομολόγος, Παγκόσμια Τράπεζα
Τα εισοδήματα στην Κύπρο παραμένουν υψηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σύμφωνα με παρατήρηση του επικεφαλής οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας Branko Milanovic, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν το Λουξεμβούργο ως τη χώρα με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη. Ο ίδιος παρατήρησε ότι η ΕΕ, βάσει οικονομικών δεδομένων, έχει μετατραπεί σε μία αρκετά ετερογενή κοινότητα μετά από τη διεύρυνση -σε λιγότερο βαθμό η Ευρωζώνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης