Τειρεσίας - Σχέδιο «εξόδου» των δανειοληπτών μελετά η κυβέρνηση

Τειρεσίας - Σχέδιο «εξόδου» των δανειοληπτών μελετά η κυβέρνηση

Την προοπτική μείωσης του χρόνου διακράτησης των δυσμενών στοιχείων στα «μαύρα κατάστιχα» του Τειρεσία μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει η κυβέρνηση. Παράλληλα. η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν αποκρούει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση. 

Μιλώντας την Πέμπτη στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής που μελετά το νομοσχέδιο για τις τράπεζες , ο υφυπουργό

Την προοπτική μείωσης του χρόνου διακράτησης των δυσμενών στοιχείων στα «μαύρα κατάστιχα» του Τειρεσία μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει η κυβέρνηση. Παράλληλα. η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν αποκρούει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση. 

Μιλώντας την Πέμπτη στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής που μελετά το νομοσχέδιο για τις τράπεζες , ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να επεξεργαστεί και να παρουσιάσει ένα πλέγμα μέτρων στήριξης  υπέρ των δανειοληπτών  που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.  

Δήλωσε δε ότι «προετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς πριν οριστικοποιηθεί». 

Ο γενικός γραμματέας Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Χρήστος Γκόρτσος από πλευράς του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό αλλά, όπως είπε είναι θέμα της κυβέρνησης. 

Κατ’ αρχήν θετικός σε ό,τι αφορά την πρόταση για «πάγωμα» της αποπληρωμής των ενυπόθηκων δανείων, κατά τα πρότυπα  των μέτρων Θαπατέρο, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.  

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κύριος Τάκης Αράπογλου τόνισε: «είμαστε οι πρώτοι που θα προτείνουμε διευκόλυνση για τους δανειολήπτες μας, με τρόπο όμως που να μην θίγεται η πιστοληπτική μας ικανότητα και να μην έχουμε περαιτέρω κόστος. Σε κάθε περίπτωση, για να το αποδεχθούμε χρειαζόμαστε τη στήριξη και εξασφάλιση των εποπτικών αρχών», εννοώντας ότι θα πρέπει να μην επιβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος πρόσθετες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Ο κύριος Αράπογλου, ως πρόεδρος και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το αν θα ενταχθούν, πότε και ποιες τράπεζες στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ.  

Παράλληλα υποστήριξε ότι δεν πρέπει να διασυνδεθούν και τα τρία σκέλη του προγράμματος ώστε όποια τράπεζα θέλε να ενταχθεί στο ένα σκέλος να μην υποχρεωθεί να ενταχθεί και σε άλλο –κάτι το οποίο έρχεται μερικώς σε σύγκρουση με την τροπολογία την οποία κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας για το δικαίωμα άσκησης βέτο του δημοσίου και στις τράπεζες που θα μετάσχουν μόνο προς το σκέλος των εγγυήσεων . 

Σε ερώτηση βουλευτών αν θα ενταχθεί η Εθνική Τράπεζα στο πρόγραμμα επιφυλάχθηκε να απαντήσει σημειώνοντας ότι «θα  αποφασίσει αν θα συμμετάσχει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου οπότε λήγει και η σχετική προθεσμία. «Μελετάμε την κατάσταση και όπως και οι άλλες τράπεζες έτσι και η Εθνική Τράπεζα θα αποφασίσει ως την 1η Φεβρουαρίου τι θα κάνει. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε τώρα διότι δεν θέλουμε να βάλουμε την τράπεζα σε μειονεκτική θέση από πλευράς ανταγωνισμού. Θα απαντήσουμε συνεπώς τότε». 

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Εθνική Τράπεζα να λειτουργήσει μονομερώς για να διευκολύνει τους δανειολήπτες. 

«Εμείς  δεν θέλουμε να στραγγαλίσουμε τους δανειολήπτες. Εστιάζουμε την προσοχή μας στα στεγαστικά δάνεια κοινωνικών ομάδων που έχουν προβλήματα. Τυχόν αύξηση επιτοκίων θα αφορά κατά κύριο λόγο τα νέα δάνεια και δάνεια κεφαλαίων κίνησης επιχειρήσεων. Η Εθνική είναι κυρίως προσανατολισμένη στα δάνεια για νέες επιχειρήσεις, για παλαιές που θα έχουν μειωμένη κερδοφορία και στα στεγαστικά ευπαθών κοινωνικών ομάδων με μειωμένα έσοδα». Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αυξήσεις επιτοκίων επισήμως στις πιστωτικές κάρτες αλλά οι μεγαλύτερες αυξήσεις είναι στα στεγαστικά δάνεια, όπως είπε. 

Τέλος, για την συμφωνία με τον ΟΕΚ σχολίασε ότι «πράγματι έχουμε ζητήσει άλλο πλαφόν για τα δάνεια του ΟΕΚ. Για δάνεια μέχρι 31/12/2008 οι εκταμιεύσεις ως τον Μάρτιο θα είναι με το ισχύον πλαφόν».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fiatpanda_3

Ο EuroNCAP συνεχίζει ακάθεκτος τις δοκιμές των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν σήμερα. Τα οχήματα που υποβάλλει στα γνωστά crash test, πολλά. Πρόσφατα, όμως, τα αποτελέσματα ενός ιδιαίτερα δημοφιλούς αυτοκινήτου στην Ελλάδα, προβληματίζουν…

roumeliotis

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε πως, λόγω των επιφυλάξεων του ΔΝΤ για την εμπλοκή του σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδα, ο τότε Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν κάλεσε μυστικά κυβερνητικούς εκπροσώπους της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, ώστε να τους πείσει για την αναγκαιότητα άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

16
crisis_ar

Στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου 7μήνου έφθασε τον Απρίλιο το ποσοστό των πολιτών που καλύπτουν οριακά τις ανάγκες τους - Το 87% των καταναλωτών αδυνατεί να αποταμιεύσει και το 42% προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το επόμενο 12μηνο

10
o-proedros-tis-komision-zan-klont-giounker

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στην «Bild» είπε ότι έχει ευθύνη και ο ίδιος για το συγκεκριμένο γεγονός - Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελληνική βοήθεια δεν έχει κοστίσει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ

5