Oμοβροντία μείωσης των επιτοκίων

Oμοβροντία μείωσης των επιτοκίων

Το είχε προαναγγείλει και σήμερα απλώς τήρησε τα ... υπεσχεμένα! Ο λόγος για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ (φωτό αριστερά),  ο οποίος σε μια σπάνια δημόσια δήλωσή του για το «ευαίσθητο» θέμα της νομισματικής πολιτικής, είχε προ εβδομάδος αφήσει να εννοηθεί πως στη σημερινή συνεδρίαση θα προχωρούσε σε περαιτέρω περικοπή του κόστους του χρήματος στην Ευρωζώνη.

Μετά την σημερινή α

Το είχε προαναγγείλει και σήμερα απλώς τήρησε τα ... υπεσχεμένα! Ο λόγος για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ (φωτό αριστερά),  ο οποίος σε μια σπάνια δημόσια δήλωσή του για το «ευαίσθητο» θέμα της νομισματικής πολιτικής, είχε προ εβδομάδος αφήσει να εννοηθεί πως στη σημερινή συνεδρίαση θα προχωρούσε σε περαιτέρω περικοπή του κόστους του χρήματος στην Ευρωζώνη.

Μετά την σημερινή απόφαση της ΕΚΤ τα βασικά ευρωεπιτόκια διαμορφώνονται στο 3,25%, με τους περισσότερους αναλυτές όμως να «ποντάρουν» και σε νέες μειώσεις, ίσως και πριν τα τέλη του έτους!

Στην ... αιτιολογική δήλωση των στελεχών της ΕΚΤ προβλήθηκε, όπως επίσης ήταν αναμενόμενο, το γεγονός ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη όχι με την απειλή της επιβράδυνσης, αλλά με μια ... κανονικότατη ύφεση, γεγονός που αυξάνει τις πιέσεις από επιχειρηματίες και καταναλωτές.

Επίσης, σε μια ακόμα έκφανση της κρίσης, και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε νωρίτερα την μείωση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης στο 2%.

Σε μια κίνηση έκπληξη, όμως, που όμοιά της είχε να λάβει εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε πριν από λίγο σε μείωση των επιτοκίων της κατά 1,5% (στο 3%) προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ύφεση της βρετανικής οικονομίας εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια.

Ο επικεφαλής της ΒοΕ Μέρβιν Κινγκ (φωτό δεξιά) είχε να προσμετρήσει τα χειρότερα μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων ετών, καλείται να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων για την στήριξη του ταλανιζόμενου από την κρίση εγχώριου τραπεζικού τομέα και στην έστω σχετική ανάήψη πρωτοβουλιών για τόνωση της ανάπτυξης και της κατανάλωσης.

Η εντυπωσιακή – σε απόλυτα νούμερα – σημερινή απόφαση της Τράπεζας δίνει τουλάχιστον τον τόνο, σε ψυχολογικό επίπεδο, το στίγμα πως η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας δείχνει αποφασισμένη να λάβει όσες και όποιες ριζοσπαστικές αποφάσεις χρειαστούν προκειμένου να «πολεμήσει» την επελαύνουσα κρίση!

Όσο για την Ευρώπη, είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον επί προεδρία Ζαν Κλοντ Τρισέ, που οι αναλυτές και οι επενδυτές ΔΕΝ θα αγωνιούν για το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει ή μη τα επιτόκιά της. Είναι η πρώτη φορά που το ... σασπένς μετατοπίζεται αυτούσιο στο τι θα πει μετά τη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής της ΕΚΤ ο μεσιέ Τρισέ, πως θα δικαιλογήσει την προειλλημμένη (;) απόφαση για άμβλυνση του κόστους του χρήματος και κυρίως στο κατά πόσον θα σηματοδοτήσει με τα λεγόμενά του μια νέα παρεμβατική κίνηση της τράπεζας στο μέτωπο των επιτοκίων, αν όχι άμεσα, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους. 

Η ... σιγουριά όλων πηγάζει από την προ εβδομάδος περίπου δήλωση του ίδιου του επικεφαλής της τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ πως «είναι πιθανή μια μείωση των επιτοκίων» κατά την προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Πέμπτης συνεδρίαση των μελών της ΕΚΤ. Μια δήλωση που παρόμοιά της δεν είχε κάνει ποτέ στο παρελθόν ο μεσιέ Τρισέ, ούτε καν όταν όλοι ήξεραν εκ των προτέρων το τι θα πράξει! 

Η κίνηση αυτή είναι εν πολλοίς αναγκαστική για τους νομισματικούς ταγούς της Ένωσης, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια επελαύνουσα κρίση και με πρωτοφανείς πιέσεις – όχι μόνο πολιτικές αυτή τη φορά – για μια ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της ύφεσης στην οποία διολίσθησε τελικώς η ευρωοικονομία. Κι αν η πρώτη κίνηση ήταν αιφνιδιαστική, όταν προ δύο εβδομάδων η ΕΚΤ προχωρούσε σε μείωση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης μαζί με τις περισσότερες δυτικές κεντρικές τράπεζες, τώρα προχωρά, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, σε μια αναλόγου ύψους άμβλυνση των επιτοκίων της σε μια ακόμα προσπάθεια να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή οικονομία.  

Εφόσον ο μεσιέ Τρισέ ... δεν διαψεύσει την αγορά – και το σύνολο των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters και δήλωσαν βέβαιοι για την δρομολογούμενη μείωση των επιτοκίων – τότε τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα διαμορφωθούν στο 3,25%, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.  

Κι αν πιστέψουμε τους ίδιους αναλυτές που συμμετείχαν στην ίδια δημοσκόπηση του Reuters τότε η ΕΚΤ θα μας εκπλήξει και στο άμεσο μέλλον, αφού θεωρούν βέβαιο πως θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και ενδεχομένως θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της. 

Οψόμεθα ...

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

panagiotakis__1_

Δύο μοντέλα για την εξυγίανση της ΔΕΗ πρότεινε ο πρόεδρος της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης - Ζητά τον απογαλακτισμό από το Δημόσιο, μη πώληση παγίων - Τι είπε  για τα υπέρογκα χρέη της Επιχείρησης και τον κίνδυνο κατάρρευσης στη γενική συνέλευση των μετόχων

4