ΣΕΒ : Να φτάσουν στην αγορά τα κονδύλια του σχεδίου στήριξης
Τέσσερις άξονες υλοποίησης του σχεδίου στήριξης των τραπεζών που θα βοηθήσουν να φτάσουν τα κονδύλια στην πραγματική οικονομία προτείνει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δασκαλόπουλος σε επιστολή που απέστειλε χθες στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργο Αλογοσκούφη τονίζιει ότι τα μέτρα για τη στήριξη του τρ
Τέσσερις άξονες υλοποίησης του σχεδίου στήριξης των τραπεζών που θα βοηθήσουν να φτάσουν τα κονδύλια στην πραγματική οικονομία προτείνει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δασκαλόπουλος σε επιστολή που απέστειλε χθες στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργο Αλογοσκούφη τονίζιει ότι τα μέτρα για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος πρέπει να συνδεθούν με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.
Στην επιστολή του ο κι. Δασκαλόπουλος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι με δεδομένο πως η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είναι βαθιά και προμηνύεται μακρά, ορθά οι κυβερνήσεις θωρακίζουν τις τράπεζες από τους συστημικούς κινδύνους, ώστε να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη των καταθετών.
Η αποκατάσταση, όμως, της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και η επαναλειτουργία της διατραπεζικής αγοράς δεν είναι αυτοσκοπός. Κατά τον ΣΕΒ «είναι ένα απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα για να ξεκινήσει και πάλι η χορήγηση πιστώσεων, κυρίως προς τις χιλιάδες επιχειρήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη χρηματοδότηση της δράσης τους».
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών θεωρεί ότι το σχέδιο στήριξης θα πρέπει να κινηθεί πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες:
- Η υλοποίηση των μέτρων δεν πρέπει να καθυστερήσει. Η αγορά ήδη παρουσιάζει σημαντικές ενδείξεις κόπωσης. Το μέγιστο χρονικό διάστημα για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα, να ψηφιστούν από τη Βουλή και να τεθούν σε εφαρμογή, δεν θα πρέπει να υπερβεί τις 10-12 ημέρες.
- Είναι απαραίτητη η έγκαιρη προετοιμασία των μηχανισμών –προφανώς στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών– που θα επιβλέψουν με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και αντικειμενικότητα την υλοποίηση των μέτρων.
- Δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, είναι απαραίτητο να μην δημιουργηθούν προϋποθέσεις όπου το τραπεζικό σύστημα θα μπορεί να παρακρατήσει τα κεφάλαια αυτά για πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους. Αντίθετα, πρέπει να συνδεθεί η παροχή των διευκολύνσεων με τα επίπεδα χρηματοδότησης της παραγωγικής οικονομίας.
Επιπλέον ο ΣΕΒ τονίζει ότι το κόστος που θα χρεώσει το Δημόσιο στις τράπεζες θα πρέπει να είναι λογικό, καθώς υφίσταται ο κίνδυνος α δημιουργηθούν πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά αφού το κόστος που χρεώνει το Δημόσιο στο τραπεζικό σύστημα θα περάσει το κόστος στην επιχείρηση μαζί με το spread των τραπεζών.
«Και η επιχείρηση είτε θα επιβαρύνει το κόστος της είτε θα υποχρεωθεί να το περάσει στην κατανάλωση, οπότε δημιουργείται ο κίνδυνος να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός και να περιοριστεί η ζήτηση, σε μία εποχή όπου το φάσμα της ύφεσης εμφανίζεται απειλητικό», καταλήγει η επιστολή του προέδρου του ΣΕΒ προς τον υπουργό Οικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr