Όλες οι τράπεζες στο σχέδιο στήριξης
Την κατ’ αρχήν συμφωνία των διοικήσεων όλων των τραπεζών να προχωρήσουν συντονισμένα στην υπαγωγή στο πρόγραμμα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, απέσπασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας μετείχαν από πλευράς των τραπεζών ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο διευθ
Την κατ’ αρχήν συμφωνία των διοικήσεων όλων των τραπεζών να προχωρήσουν συντονισμένα στην υπαγωγή στο πρόγραμμα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, απέσπασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας μετείχαν από πλευράς των τραπεζών ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank Νίκος Νανόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΤ Άγγελος Φιλιππίδης, ο διοικητής της Αγροτικής Δημήτρης Μηλιάκος, ο υποδιοικητής της Εθνικής Ιωάννης Πεχλιβανίδης κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραπεζίτες δέχτηκαν να προχωρήσουν στην ένταξη στο πρόγραμμα καθολικά και ανεξάρτητα από το τι πρόβλημα ενδεχομένως να αντιμετωπίζει η κάθε τράπεζα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα περνούσαν αρνητικά μηνύματα στην αγορά.
Έθεσαν όμως στον υπουργό Οικονομίας και τις παρατηρήσεις τους για επί μέρους ζητήματα που ανακύπτουν από την εξαγγελία του προγράμματος θωράκισης της Οικονομίας, τις οποίες ο κύριος Αλογοσκούφης επιφυλάχτηκε να εξετάσει, από κοινού με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.
Οι κυριότερες ενστάσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εστιάζονται στο μέτρο της εποπτείας από το Δημόσιο που καθιερώνει το πρόγραμμα για διάστημα έως και μία πενταετία από την υπαγωγή κάθε τράπεζας, αλλά και στα ζητήματα των αμοιβών των μάνατζερ.
Επιπλέον οι τραπεζίτες ζήτησαν να μην επεκταθεί στο 10%, ο όρος που θέτει η Βασιλεία ΙΙ για κεφαλαιακή επάρκεια τουλάχιστον 8%, ενώ εκδήλωσαν και τη δυσφορία τους για τις υψηλές προμήθειες που θα λαμβάνει το Δημόσιο για τις υπηρεσίες του.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες ζήτησαν η αύξηση του ορίου να γίνεται με βάση και άλλα κριτήρια όπως το ύψος των επισφαλειών κάθε τράπεζας, γεγονός που θα προσδιορίζει και το ύψος της ενίσχυσης που θα καταβάλλει το δημόσιο.
Παρ’ ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία προκειμένου να προχωρήσει η κατάρτιση του νομοσχεδίου, ανοικτό φαίνεται πως παραμένει το θέμα της χρονικής διάρκειας που θα έχει η εκπροσώπηση του δημοσιου στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ζητά ο εκπρόσωπος του δημοσίου να παραμένει επί μία πενταετία ως μέλος στα διοικητικά συμβούλια με δικαίωμα αρνησικυρίας σε θέματα αμοιβών των ανώτατων στελεχών. Οι τράπεζες επέμεναν αρχικώς στη διετία χωρίς να έχουν καταλήξει σε οριστική απόφαση.
Τόσο ο κ. Αλογοσκούφης όσο και ο κ. Προβόπουλος θεωρούν πως οι επιπτώσεις της κρίσης θα είναι σοβαρές και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ότι αρχικώς είχε εκτιμηθεί.
Οι τραπεζίτες ζήτησαν επίσης να μπορούν σε χρόνο που οι ίδιες θα επιλέγουν να απεμπλέκονται από την συμμετοχή του δημοσίου επιστρέφοντας τα κεφάλαια που θα έχουν καταβληθεί. Θεωρούν πώς κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό σε διάστημα 2-3 ετών. Ωστόσο οι εποπτικές αρχές διατηρούν επιφυλάξεις.
Η εφαρμογή των μέτρων σημαίνει επί της ουσίας, πως το δημόσιο θα καταβάλλει σε όλες τις τράπεζες κεφάλαια που θα προσδιορισθούν με κριτήρια του νομοσχεδίου. Τα κεφάλαια αυτά θα αντιστοιχούν σε ορισμένο ποσοστό ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου που θα ποικίλει από τράπεζα σε τράπεζα ανάλογα με τα εισφερόμενα κεφάλαια.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν θα ακολουθήσει κύκλος διαβουλεύσεων των τραπεζών με την Τράπεζα της Ελλάδος (αναμένεται σχετική συνάντηση την Τρίτη), ενώ η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα πάρει το δρόμο για την Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr