Νταλάρα και τραπεζίτες στην Αθήνα για το PSI

Νταλάρα και τραπεζίτες στην Αθήνα για το PSI

Απρόθυμοι οι ξένοι, θέλουν μεγάλα επιτόκια για να δεχτούν  το “κούρεμα”

Νταλάρα και  τραπεζίτες στην Αθήνα για το PSI
Στο επίκεντρο  του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα  βρίσκεται σήμερα η Αθήνα, με τους εκπροσώπους των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και τον κ. Τσάρλς Νταλάρα του IIF να προσέρχονται στην πρώτη ουσιαστική συνάντησή τους με θέμα τους όρους εφαρμογής του PSI για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%.  

Οι τραπεζίτες, οι οποίοι μετά από πολλές δυσκολίες και σκληρές διαπραγματεύσεις κατάφεραν το καλοκαίρι να καταλήξουν σε συμφωνία –που ποτέ δεν εφαρμόσθηκε- για το κούρεμα 21% των ελληνικών ομολόγων, σήμερα είναι εξαιρετικά απρόθυμοι να δεχθούν εθελοντικά μια τόσο μεγάλη απομείωση στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που διακρατούν. Γι’ αυτό και θα προσπαθήσουν να πετύχουν σοβαρό αντιστάθμισμα έναντι της συμμετοχής τους, όπως για παράδειγμα το υψηλό επιτόκιο, της τάξεως του 7% -8%, στα νέα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα.   

Πολλοί θεωρούν  πως το PSI δεν πρόκειται να προχωρήσει και στην πραγματικότητα καταβάλλουν προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του ευσεβούς πόθου.  

Για τις ελληνικές  τράπεζες, το μεγαλύτερο αγκάθι είναι  η εύρεση των κεφαλαίων που  θα απαιτηθούν για την κάλυψη των  ζημιών που θα υποστούν από το κούρεμα, με στόχο να αποφύγουν την κρατικοποίηση, κάτι που δεν φαίνεται όμως να γλυτώνουν, καθώς θεωρείται αδύνατη η κάλυψη των κεφαλαίων μόνο από ιδιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με όσα  ανακοίνωσε και επιβεβαίωσε την  προηγούμενη Παρασκευή η ΕΒΑ, οι ελληνικές τράπεζες θα καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής  Σταθερότητας που θα ενισχυθεί για  το σκοπό αυτό με το ποσό των 30 δισ. ευρώ.  
Κλείσιμο

Η επιτυχία του PSI, εφόσον οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνήσουν, θα κριθεί από τη συμμετοχή, δεδομένου ότι για να έχει θετικό αποτέλεσμα στη μείωση του χρέους, το ποσοστό των τραπεζών που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να προσεγγίζει τουλάχιστον το 90%, ώστε η μείωση του χρέους για το δημόσιο να διαμορφωθεί στα 65-70 δισ. ευρώ περίπου. Τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα διέπονται από το αγγλικό και όχι το ελληνικό δίκαιο, που μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες υποχρεώσεις για το ελληνικό δημόσιο, δίνοντας - για παράδειγμα -τη δυνατότητα στους ομολογιούχους να απαιτήσουν σε μελλοντική αναδιάρθρωση χρέους εμπράγματες εξασφαλίσεις.  

Τέλος υπενθυμίζεται  ότι σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου για το PSI και το haircut 50% είναι η Lazard  και η νομική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen and Hamilton με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία μελετούσε την περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πριν από την πρόσληψή της ως συμβούλου της κυβέρνησης, ενώ μεταξύ των σεναρίων που έχει επεξεργασθεί και μελετήσει η νομική εταιρεία περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ και επιστροφής της στη δραχμή.  

Αντίθετα με την αμερικανική Cleary Gottlieb Steen and Hamilton, οι ευρωπαϊκές τράπεζες BNP Paribas,  HSBC και Deutsche bank που τυχαίνει να διακρατούν και ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους και είχαν προσληφθεί ως σύμβουλοι για το PSI της 21ης Ιουλίου, «απολύθηκαν» από τον κ. Βενιζέλο την τελευταία ημέρα λειτουργίας της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης