ΗΠΑ : Το σχέδιο Paulson βρίσκει και αντιδράσεις
«Παρακαλούμε δεχθείτε να αυξήσετε το δημόσιο χρέος της χώρας για να μην αναγκαστούμε να βάλουμε λουκέτο»!
Αυτά, ή περίπου αυτά κατέθεσαν πριν από ελάχιστες ώρες ενώπιον του Κογκρέσου οι δύο άνθρωποι στους οποίους έλαχε ο κλήρος να διαχειριστούν την χειρότερη κρίση της αμερικανικής οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπους Χένρι Πόλσον και ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζα
«Παρακαλούμε δεχθείτε να αυξήσετε το δημόσιο χρέος της χώρας για να μην αναγκαστούμε να βάλουμε λουκέτο»!
Αυτά, ή περίπου αυτά κατέθεσαν πριν από ελάχιστες ώρες ενώπιον του Κογκρέσου οι δύο άνθρωποι στους οποίους έλαχε ο κλήρος να διαχειριστούν την χειρότερη κρίση της αμερικανικής οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπους Χένρι Πόλσον και ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκε.
Οι δύο τους αντιμετώπισαν γερουσιαστές και από τις δύο πολιτικές παρατάξεις των ΗΠΑ τους οποίους έπρεπε να πείσουν να υπερψηφίσουν το “σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου της χώρας το οποίο κατέθεσε νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.
Ένα σχέδιο που προϋποθέτει πως η κυβέρνηση θα αγοράσει - με χρήματα που θα αποδεσμευθούν από τον προϋπολογισμό, ήτοι με χρήματα των φορολογούμενων – ενυπόθηκα χρεόγραφα των τραπεζών που ήδη έχουν καταρρεύσει αλλά και άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, συνολικής αξίας 700 δισ. δολαρίων. Ένα σχέδιο δηλαδή που εκτοξεύει – όπως λένε οι επικριτές του – το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ στα 11,3 τρισ. δολάρια, ή σχεδόν στα 38.000 δολάρια ανά … κεφαλή Αμερικανού υπηκόου.
Λογικά οι Γερουσιαστές στην καλύτερη των περιπτώσεων αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα το σχέδιο Paulson - Bernanke. Οι οποίοι όμως φαίνεται πως είχαν στη διάθεσή τους ένα πειστικότατο επιχείρημα για να αλλάξουν τα εις βάρος τους δεδομένα: προειδοποίησαν τους πολιτικούς – εν αναμονή των προεδρικών εκλογών μάλιστα – πως η υφιστάμενη εικόνα της αμερικανικής οικονομίας είναι ντροπιαστική, τους υπενθύμισαν πως ακόμα και τρίτες χώρες, επιχειρήσεις ακόμα και κυβερνήσεις ξένων κρατών χάνουν λεφτά από την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών και τέλος τους «απείλησαν» πως ενδεχόμενη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων – στην έγκριση του σχεδίου δηλαδή – θα επιδεινώσει την κρίση και θα στείλει τη χώρα βαθιά σε καθεστώς ύφεσης, θα εκτινάξει την ανεργία και θα μειώσει το πραγματικό ΑΕΠ.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ίσως πειστούν ευκολότερα. Ήδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κρίση σε αυτούς χρεώνεται και στη διακυβέρνηση Μπους. Ακόμα και ο Τζον Μακ Κέιν έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του. Οι Δημοκρατικοί όμως δεν δείχνουν το ίδιο θετικοί στο να ξεπαγώσει η αγορά. Ιδίως όταν οι κύριοι Πόλσον και Μπερνάνκε ΔΕΝ μπόρεσαν να δεσμευθούν πως το σχέδιό τους θα αποδώσει τα αναμενόμενα.
Ανάλογες απόψεις, υποστηρικτικές των θέσεων Πόλσον – Μπερνάνκε, έκανε νωρίτερα και ο πρόεδρος της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), Christopher Cox, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς το Κογκρέσο να ρυθμίσει την αγορά και να πάρει άμεσες αποφάσεις ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποφευχθούν τυχόν σοβαρές συνέπειες για τις αγορές μας και την οικονομία μας!
Πάντως σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι ένα: το σχέδιο διάσωσης είναι τόσο περίπλοκο, κυρίως όμως τόσο φιλόδοξο και ακραίο, ώστε ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Οι περισσότεροι πολέμιοί του εστιάζουν την κριτική τους στις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία σε βάθος χρόνου. Εκτιμούν πως η περαιτέρω διόγκωση του δημόσιου χρέους υποθηκεύει τις προοπτικές ανάπτυξης και θα αποτελέσει στο μέλλον βαρίδι στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Κι επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια των επενδυτών τελευταία ακριβώς αυτές οι ανησυχίες αποτυπώθηκαν και στην διακύμανση του δολαρίου έναντι των μεγάλων διεθνών νομισμάτων τη Δευτέρα. Το δολάριο έναντι του ευρώ κατέγραψε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες στην ιστορία κι έναντι του γιεν η επίδοσή του ήταν ομοίως τραγική.
Οψόμεθα πάντως για τη συνέχεια …
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr