Προσφέρεται για…τζόγο η πτώση στις τράπεζες

Προσφέρεται για…τζόγο η πτώση στις τράπεζες

Έως και 55% έχουν χάσει οι μετοχές  μέσα σε έναν μήνα!

Προσφέρεται για…τζόγο η πτώση στις τράπεζες
Ο φόβος των επενδυτών μετά την κρατικοποίηση της Proton Bank και την υιοθέτηση των τριών δεκαδικών από το Χρηματιστήριο πλέον είναι ορατός και μοιάζει με «δίκοπο μαχαίρι».

 Με την αβεβαιότητα και τον πέλεκυ του «κουρέματος» των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών, οι παλαιοί επενδυτές φοβούνται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα «ιρλανδοποιηθούν» με συνέπεια να φθάσουν τα 0,08 σεντ της Bank Of Ireland και τα 0,04 σεντ της Allied Irish Banks (οι δύο τράπεζες μεταβίβασαν τα δάνειά τους στο ταμείο ΝΑΜΑ έναντι discount με αποτέλεσμα από τα 50-40 λεπτά να φθάσουν τα 0,08 λεπτά).
 
Κλείσιμο
Το «δίκοπο μαχαίρι» μπορεί να κόβει, αλλά, όπως θα δούμε, έχει τη δυνατότητα να «γλυκαίνει» τους επενδυτές καθώς πολλές φορές θεωρούν ευκαιρία να αγοράζουν μετοχές των 20 λεπτών και να διπλασιάζουν ή να τριπλασιάζουν τα χρήματά τους.    

Aν και οι επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν καμία σχέση με τις ιρλανδικές τράπεζες, ο κίνδυνος είναι συγκεκριμένος:  

Με τη συνεχή πτώση οι τράπεζες ενδέχεται να φτάσουν τα 8-10 σεντ και τότε για μια ανοδική κίνηση η μετοχή θα χρειάζεται άνοδο 15% για να ανέβει η μετοχή κατά ένα σεντ. Αντίστοιχη κίνηση θα χρειάζεται και για την πτώση. Με άλλα λόγια, οι κερδοσκοπικές κινήσεις θα αυξηθούν καθώς με την υιοθέτηση του μοντέλου των κωδικών δημιουργείται αγορά εκεί όπου δεν υπήρχε.
 
Όμως, όπως υπάρχει ο κίνδυνος της πτώσης, υπάρχει και η προοπτική της ανόδου. Οι επενδυτές, όμως, πρέπει να λάβουν ένα τεράστιο ρίσκο. Να κινδυνέψουν να χάσουν το κεφάλαιό τους σε μια τραπεζική μετοχή, η οποία κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να ενταχθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Βεβαίως, από την άλλη πλευρά δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι ελληνικές τράπεζες να αποφύγουν τις ζημίες από τα ελληνικά ομόλογα.

Κανένας όμως δεν μπορεί λ.χ. να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να ευνοηθούν από μια απόφαση αγοράς των ελληνικών ομολόγων από το EFSF. Tότε η πτώση έως 55% που έχουν καταγράψει μέσα σε έναν μήνα μπορεί να μετατραπεί σε άνοδο - η οποία σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως ξεπερνά το ποσοστό της πτώσης.                       

Το νέο μοντέλο


Για παράδειγμα, από τα 0,25 λεπτά παλαιότερα η μετοχή πήγαινε στα 26 λεπτά ή τα 24 λεπτά. Αντίθετα, με το νέο μοντέλο μπαίνουν και τιμές ενδιάμεσα. Δηλαδή 0,251 - 0,252 - 0,253 - 0,254 -0,255 - 0,256 - 0,257 - 0,258 - 0,259.  Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται αγορά η οποία δεν υπήρχε προηγουμένως.       

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει χάσει 39% μέσα σε έναν μήνα φτάνοντας τα 1,9 ευρώ, το Ταχυδρομικό έχει περάσει στα 0,496 σεντ (πτώση 55%) , η Τράπεζα Πειραιώς έχασε 44% φθάνοντας   τα 0,316 σεντ, η Marfin Popular 13,7%, η Εurobank 44% και η Alpha Bank 41%.               

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης