Μεγάλη άνοδος σε Ευρώπη και Wall Street

Μεγάλη άνοδος σε Ευρώπη και Wall Street

Με κέρδη άνω των 3 ποσοστιαίων μονάδων Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο - Πάνω  από το 1,34 το ευρώ έναντι του δολαρίου

Μεγάλη άνοδος σε Ευρώπη και Wall Street
Oι τράπεζες για μία ακόμη ημέρα πρωταγωνίστησαν και ώθησαν εκ του ασφαλούς τα διεθνή χρηματιστήρια σε ένα νέο μίνι ράλι.

Στη Wall Street, o δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,68% στις 11.123 μονάδες, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και στους άλλους βασικούς δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Νωρίτερα στην Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη της τάξης του 3,71% στις 5.291 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 τερμάτισε με κέρδη της τάξης του 3,41% στις 3.075 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX στο +3,15% και στις 5.645 μονάδες.

Κλείσιμο
Παράλληλα και το ευρώ ανέκαμπτε, διαπραγματευόμενο  πλέον εκ νέου πάνω από τα 1,3407 έναντι του δολαρίου.

Σε αυτό συνετέλεσαν  και οι νέες δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με τις ανησυχίες τους για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν την επελαύνουσα κρίση χρέους.

Δηλώσεις όπως αυτή της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, η οποία, κατά τη διάρκεια της  κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ και τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ 'Ανχελ Γκουρία υπογράμμισε ότι οι τράπεζες που το έχουν ανάγκη "στο μέλλον" θα μπορούν να στραφούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ξεκαθάρισε δηλαδή πως η Γερμανία – και κατ΄επέκταση ουσιαστικά η Ευρωζώνη – δεν θα διστάσει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες που θα το χρειαστούν.

Λίγο νωρίτερα ο  πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συμφωνούσε ως προς την αναγκαιότητα κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, ενώ ανακοίνωνε ότι η περιβόητη έκθεση της Τρόικας για την Ελλάδα θα είναι έτοιμη έως τις 24 Οκτωβρίου, τουτέστιν μια εβδομάδα νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις των περισσοτέρων Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών μετά το πρόσφατο Eurogroup!

Στο θετικό αυτό σκηνικό  ήρθε να προστεθεί το … αντιστάθμισμα  που επεφύλασσε προς τις αγορές ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο οποίος μπορεί να μην αιφνιδίασε ευχάριστα μειώνοντας τα επιτόκια – όπως πολλοί προσδοκούσαν – αλλά ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες, ενώ και η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όλα αυτά ερμηνεύτηκαν  ως ενδείξεις ότι οι Ευρωπαίοι  ηγέτες κινούνται προς την  λήψη πιο δραστικών μέτρων  για την αντιμετώπιση της κρίσης  χρέους.

Ως αποτέλεσμα οι ευρωαγορές συνέχισαν την Πέμπτη την  ανοδική τους κίνηση, σωστότερα επιδόθηκαν σε ένα κανονικό ράλι και τελικώς προσέφεραν στους επενδυτές μια από τις καλύτερες ημερήσιες επιδόσεις τους για τη φετινή χρονιά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης