Αναβάλλεται για το Νοέμβριο η έκτη δόση

Αναβάλλεται για το Νοέμβριο η έκτη δόση

Διαβεβαιώσεις  Γιούνκερ και Όλι Ρεν ότι δε θα υπάρξει στάση πληρωμών - Πρόσθετα μέτρα το 2013 - 2014

Αναβάλλεται για το Νοέμβριο η έκτη δόση
Για το Νοέμβριο παίρνει  αναβολή το φλέγον για την Ελλάδα θέμα της εκταμίευσης της έκτης  δόσης του δανείου, της δόσης  των περίπου 8 δις ευρώ που εξαρτάται  άμεσα από την έκθεση της τρόικας.

Μια έκθεση που με τη σειρά της θα είναι έτοιμη όχι νωρίτερα από το τέλος Οκτωβρίου, όπως δήλωσαν μετά το πέρας των εργασιών του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος, αρμόδιος για τα Οικονομικά Όλι Ρεν. Τόσο ο κ. Γιούνκερ, όσο και ο Ολι Ρεν έσπευσαν πάντως να διαβεβαιώσουν πως η αναβολή της εκταμίευσης δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα πληρωμών στην Ελλάδα και ότι η χώρα θα είναι εντάξει προς τις οικονομικές υποχρεώσεις της. Παράλληλα τόνισαν ότι παρά τη σχετική φιλολογία των ημερών ούτε ετέθη, ούτε πρόκειται να τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ούτε φυσικά θέμα χρεοκοπίας της χώρας.

Πάρα ταύτα όμως και με δεδομένο ότι η περιβόητη  έκθεση της Τρόικας δεν είναι δυνατό να εκπονηθεί ως τις 13 Οκτωβρίου, αναβάλλεται και το προγραμματισμένο για εκείνη την ημέρα έκτακτο Eurogroup που θα αποφάσιζε αναφορικά με την χορήγηση της έκτης δόσης.

Σήμερα στη 1 ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Το σίγουρο είναι  ότι οι διεργασίες στην συνεδρίαση των υπουργών που εν τέλει κράτησε  πάνω από επτά ώρες, κατέληξε στη θετική, για την ελληνική πλευρά, υποδοχή των νέων μέτρων που αποφασίσθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ πρόοδος σημαντική σημειώθηκε και στο θέμα των εγγυήσεων που απαιτούσαν οι Φιλανδοί και σε δεύτερο χρόνο Ολλανδοί και Αυστριακοί. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κύριος Γιούνκερ, στη διάρκεια της συνόδου επιλύθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων που επιζητούσε η Φινλανδία για να συμμετάσχει στα δάνεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.
Κλείσιμο

Επί της ουσίας αποφασίσθηκε μια ρύθμιση βάσει της οποίας η Φινλανδία θα λάβει ως εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα, πλην όμως θα δανείσει την Ελλάδα με όρους που θα είναι υποδεέστεροι των όρων με τους οποίους θα δανείσουν την Ελλάδα οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε δε ο κ. Γιουνκέρ ενώ όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν το δικαίωμα να δανείσουν την Ελλάδα με τους όρους που ισχύουν για τη Φινλανδία, ουδεμία έδειξε να έλκεται από την ιδέα αυτή. Εμφανίσθηκε επίσης σχεδόν βέβαιος ότι η Σλοβακία, η οποία επίσης εμφανίζει συμπτώματα δυστοκίας αναφορικά με τον δανεισμό της Ελλάδας, εν τέλει θα τιμήσει την υπογραφή της και θα συνδράμει την Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές  οι κύριοι Γιούνκερ και Ολι Ρεν  κατέστησαν σαφές ότι με τα μέτρα  που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση  το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας  θα κλείσει το 2011 στο αποδεκτό για τις Βρυξέλλες 8,5% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει την καθοδική πορεία του το 2012, οπότε η Ελλάδα θα επιτύχει, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε ό,τι αφορά το 2013 και το 2014 οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες  άφησαν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι τα όποια μέτρα απαιτηθούν θα είναι  περιορισμένα, σε σχέση με τα μέτρα  του 2011 και 2012.

Οι Γιούνκερ και  Ρεν σημείωσαν επίσης με έμφαση την  ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών και της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο κόστος της αρωγής προς την Ελλάδα (δηλαδή το λεγόμενο PSI) δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο της αυξημένης συμμετοχής των ιδιωτών.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ίσως οι ιδιώτες (τράπεζες, ταμεία) κληθούν να συμφωνήσουν στην αύξηση του ποσοστού «κουρέματος» της αξίας των ομολόγων που κατέχουν, δηλαδή πάνω από το 21%.

Και αυτό διότι όπως δήλωσε ο κ. Γιούνκερ «τα δεδομένα έχουν αλλάξει» από την 21η Ιουλίου, όποτε οι ιδιώτες αποδέχθηκαν την απώλεια της τάξεως του 21%.

Σε ότι αφορά  τον ευρωπαϊκό μηχανισμό οικονομικής  σταθερότητας (EFSF) οι κύριοι Γιουνκέρ και Ρεν τάχθηκαν σαφώς υπέρ της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας αλλά και της ευελιξίας του.

Ειδικότερα ο Ολι  Ρεν τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο  EFSF σε μία περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τρείς μεγάλες κρίσεις: της οικονομικής ανάπτυξης, των κρατικών χρεών και της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.

Εν κατακλείδι από  τη σύνοδο της ευρωζώνης που τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το συμπέρασμα που συνάγεται είναι  ότι ανεξαρτήτως του ελληνικού  ζητήματος οι χώρες μέλη της έχουν  ακόμη πολλά προβλήματα να επιλύσουν. Τα περισσότερα από αυτά θα συζητηθούν την Κυριακή στη συνάντηση Σαρκοζί - Μέρκελ.

Αν η Γαλλία και  η Γερμανία καταφέρουν να συμφωνήσουν  τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την  επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας  στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης  που πιθανολογείται για τις 18 Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης