Ελληνικά ομόλογα: Διπλασιάστηκαν σε έξι μήνες οι ποιοτικοί επενδυτές

Ελληνικά ομόλογα: Διπλασιάστηκαν σε έξι μήνες οι ποιοτικοί επενδυτές

Τι άλλαξε από χθες για την Ελλάδα - «Κτίζει» επενδυτική βάση η χώρα - «Καταφύγιο» εν καιρώ κρίσης για τους ξένους

omologa_arthro
«Πάτησε» γερά στην επενδυτική βαθμίδα από χθες η Ελλάδα. Και αυτό αποτυπώθηκε όχι μόνο στην εντυπωσιακή προσφορά υποψηφίων επενδυτών που ξεπέρασε τα 33 δισ. ευρώ, αλλά ότι χωρίς κανένα «δεκανίκι» του παρελθόντος πια και υπό αντίξοες «πολεμικές» συνθήκες στην αγορά, προσέλκυσε σχεδόν διπλάσιους σταθερούς και ποιοτικούς επενδυτές από όσους συμμετείχαν μέχρι και το 2023 στις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.

Ασχέτως πολέμων ή κινδύνων και αναταράξεων στην Ευρώπη και Αμερική τους επόμενους μήνες (λόγω εκλογών κλπ), περίπου 330 επενδυτές από όλο τον κόσμο έσπευσαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, σε τίτλους ελληνικού δημοσίου με ορίζοντα αποπληρωμής τον Ιούνιο του 2054.

Μέχρι πέρυσι, που εξέδιδε μόνο ομόλογα πολύ μικρότερης διάρκειας (5 ή 10 ή 15 ετών το πολύ), αλλά και το 2021, που το υπουργείο Οικονομικών είχε εκδώσει τελευταία φορά 30ετές, το σύνολο των επενδυτών δεν ξεπερνούσε τους 200-250. Καταγράφεται έτσι μια είσοδος περίπου 80-100 νέων πελατών, περίπου 30%-50% περισσότεροι δηλαδή σε ένα χρόνο.

Από αυτούς μάλιστα, η πλειοψηφία ήταν νέοι και «ποιοτικοί» επενδυτές. Υπολογίζεται ότι συνολικά 70-80 μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία και ξένες τράπεζες μετείχαν στη χθεσινή έκδοση, εκ των οποίων οι μισοί είχαν μια δεκαετία να «αγοράσουν» Ελλάδα, καθώς τους το απαγόρευε και το καταστατικό τους ακόμα να επενδύουν σε τίτλους με αξιολόγηση «σκουπίδια» (junk). Σχεδόν διπλασιάστηκαν από πέρυσι, καθώς δεν ξεπερνούσαν τους 40 ή 50 το πολύ!

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη Politico: Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς

Επάγγελμα αστυνομικός: «Χωρίς δεύτερη δουλειά δεν ζεις» - Αναγκαία τα επικίνδυνα μεροκάματα

Σπαρτιάτες: Σε στενό δικαστικό κλοιό μετά το μπλόκο του Αρείου Πάγου για τις ευρωεκλογές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης