Δρ Γιώργος Πατέρας: «Η βιωσιμότητα θέλει βιώσιμες και όχι ανέφικτες προτάσεις»

Δρ Γιώργος Πατέρας: «Η βιωσιμότητα θέλει βιώσιμες και όχι ανέφικτες προτάσεις»

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας μιλά για την πορεία της ναυτιλίας προς την πράσινη μετάβαση, τα εναλλακτικά καύσιμα και τις σκοπιμότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προτείνει τη δική του λύση για το άμεσο μέλλον

1111111
«Εχω κουραστεί να ακούω ανέφικτες προτάσεις για την πράσινη μετάβαση. Ολα λόγια αλλά ουσία τίποτα». Τα λόγια ανήκουν στον πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, δρα Γιώργου Πατέρα, ο οποίος στη διάρκεια του Athens Forum 2024 έκανε μια ομιλία έξω από τα συνηθισμένα.

«Δεν ανακαλύπτουμε εκ νέου τον τροχό. Η βιωσιμότητα υπάρχει από τον περασμένο αιώνα. Δυστυχώς ο εκσυγχρονισμός και η καταναλωτική κοινωνία έβαλαν τη βιωσιμότητα σε δεύτερη μοίρα», είναι τα πρώτα του λόγια, και συνεχίζει: «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Η United Dairies δημιουργήθηκε το 1915, όσοι από εμάς γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα τη θυμούνται ως Unigate, που δημιουργήθηκε το 1959 από τη συγχώνευση των United Dairies και Cow & Gate.

Χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικά οχήματα γάλακτος για να παραδίδουν το γάλα στην πόρτα μας. Αυτά τα ηλεκτρικά οχήματα φορτίζονταν τη νύχτα, όταν υπήρχε περίσσεια ενέργειας από τους μεγάλους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που δεν μπορούσαν να απενεργοποιηθούν, ήταν αθόρυβα καθώς κυκλοφορούσαν στους δρόμους του Λονδίνου τις πρώτες πρωινές ώρες, οπότε η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση δεν αποτελούσαν θέμα.

Τα γυάλινα μπουκάλια με το αλουμινόχαρτο και το χρωματικά κωδικοποιημένο πώμα τους αφήνονταν στο κατώφλι των σπιτιών νωρίς το πρωί. Και όταν ο γαλατάς μάζευε τα άδεια μπουκάλια, η ανακύκλωση δεν ήταν πρόκληση αλλά τρόπος ζωής. Και για να αποκτήσουν τα παιδιά κοινωνική συνείδηση, όλα τα αγόρια και τα κορίτσια του σχολείου μάζευαν τα αλουμινένια καπάκια και τα αντάλλασσαν στη συνέχεια με αναπηρικά αμαξίδια και ιατρικό εξοπλισμό για τα ορφανοτροφεία του Dr. Bernardo ή το νοσοκομείο παίδων Great Ormond Street. Αυτή είναι η επιτομή της ESG στα καλύτερά της.

Κλείσιμο
Αυτό, όμως, δυστυχώς σταμάτησε και όλοι οδηγούμε τα SUV μας στο σούπερ μάρκετ και αγοράζουμε τη λάθος ποσότητα γάλακτος σε χάρτινα χαρτοκιβώτια με πλαστικά καπάκια μπουκαλιών που πραγματικά δεν είμαστε ποτέ σίγουροι σε ποιον κάδο ανακύκλωσης να τα πετάξουμε».

Διαβάστε τη συνέχεια στο newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Μετά το ζεστό σαββατοκύριακο έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Δείτε πότε και πού θα χτυπήσουν

Live update: «Το θέμα θεωρείται λήξαν» λέει το Ιράν μετά την επίθεση - Νετανιάχου: Αναχαιτίσαμε, απωθήσαμε, θα κερδίσουμε


Ανάλυση Sky News: Χωρίς προηγούμενο η ευθεία επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ - Γιατί η Τεχεράνη επέλεξε να χτυπήσει με drones
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης