Red Alert για την ασφάλεια των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη

Red Alert για την ασφάλεια των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη

Μετά τις 6 χώρες της Βόρειας Θάλασσας άλλες 8 της Βαλτικής υπέγραψαν συμφωνία για την προστασία των υπεράκτιων ενεργειακών πόρων- Οι κίνδυνοι και η «επιστράτευση» του ΝΑΤΟ

energeia-red
Μπορεί οι γεωπολιτικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή, από το μέτωπο της Ουκρανίας μέχρι και τη Μ. Ανατολή να μην επηρεάζουν άμεσα τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, ωστόσο μετά τις δυσάρεστες εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος προκαλούν έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών.

Έτσι, οκτώ χώρες της Βαλτικής Θάλασσας υπέγραψαν κοινή δήλωση για στενότερη συνεργασία με στόχο την εξασφάλιση κρίσιμων υπεράκτιων ενεργειακών υποδομών στην περιοχή, μόλις μία ημέρα αφότου έξι χώρες της Βόρειας Θάλασσας συνήψαν παρόμοια συμφωνία.

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, και οι δύο πρωτοβουλίες είναι αποτέλεσμα ανησυχιών για την ασφάλεια που προκύπτουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αναφορών για πιθανή δολιοφθορά υπεράκτιων και υποθαλάσσιων ενεργειακών υποδομών στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα.

Οι ύποπτες κινήσεις της Ρωσίας

Οι ανησυχίες ότι η Ρωσία σαμποτάρει υπεράκτια ενεργειακά assets ήρθαν στο προσκήνιο μετά τον εντοπισμό τεσσάρων διαρροών φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο του 2022 στο δίδυμο σύστημα αγωγών Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Μετά από εκτεταμένες έρευνες για το περιστατικό που ξεκίνησαν από τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία και μελέτες από τα νορβηγικά και σουηδικά σεισμικά ινστιτούτα, οι ευρωπαϊκές αρχές δήλωσαν ότι το περιστατικό θα μπορούσε να ήταν αποτέλεσμα «σκόπιμων ενεργειών».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός μοτοσικλετιστής σε τροχαίο στη Λεωφόρο Υμηττού

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο στόχαστρο της Ρωσίας ο Βαρθολομαίος - Μάχη για τα ηνία της Ορθοδοξίας

Survivor 2024: Η Χρύσα άντεξε για 6η φορά και έστειλε σπίτι της την Άιρα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης