Επίδοµα μητρότητας 2024: Πότε θα το λάβουν οι μη μισθωτές

Η διαδικασία καταβολής έχει ως εκκίνηση την 23η Σεπτεµβρίου 2023 - Βασική προϋπόθεση να μην έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ - Το επίδομα θα ισχύσει αναδρομικά

epidoma
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση που θα επεκτείνει το επίδοµα µητρότητας και σε µη µισθωτές ασφαλισµένες. Ο στόχος που έχει τεθεί από τον αρµόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, είναι εντός των επόµενων 10 ηµερών να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πρόκειται για εκκρεµότητα που αφορά περίπου 5.000 µητέρες – ελεύθερους επαγγελµατίες ή αυτοαπασχολούµενες, οι οποίες θα πρέπει να λαµβάνουν για εννέα µήνες αποδοχές ίσες µε τον εκάστοτε κατώτατο µισθό.

Τονίζεται ότι η διαδικασία καταβολής έχει ως εκκίνηση την 23η Σεπτεµβρίου 2023, δηλαδή δύο µήνες νωρίτερα από την ψήφιση του σχετικού νόµου (ν.4078/23).

Πώς θα πάρουν επίδομα μητρότητας οι μη μισθωτές

Ασφαλιστικά ενήμερες θα πρέπει να είναι οι μη μισθωτές μητέρες για να λάβουν επίδομα μητρότητας ύψους 780 ευρώ για 9 μήνες, κατ’ αντιστοιχίαν του επιδόματος που εισπράττουν οι μισθωτές. Παράλληλα, οι νέες μητέρες θα πρέπει να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους, χωρίς βέβαια –τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα– να διατηρούν ενεργή την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης αναμένεται να υπογραφεί από την αρμόδια υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Βασική προϋπόθεση θα είναι οι μητέρες να υποβάλουν ψηφιακή αίτηση προκειμένου να λάβουν –για 9 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους– επίδομα που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, όπως ακριβώς και οι μητέρες με μισθωτή απασχόληση. Μάλιστα, το επίδομα θα ισχύσει αναδρομικά. Θα αφορά δηλαδή και τις μητέρες που έφεραν στον κόσμο το παιδί τους έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023 και ειδικότερα από την 23η Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Κλείσιμο
Παράλληλα, η απόφαση θα προβλέπει ότι το επίδομα δικαιούνται και μισθωτές μητέρες του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες με την ισχύουσα νομοθεσία λάμβαναν μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον φορέα τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και βοριάδες έως 7 μποφόρ σήμερα

Η ολική έκλειψη ηλίου που μάγεψε τις ΗΠΑ: Οι μαζικοί γάμοι, οι παράξενες αντιδράσεις ζώων και οι θεαματικές εικόνες

H Μπιάνκα Σενσόρι ξεπέρασε τον εαυτό της: Φόρεσε χωρίς εσώρουχα ένα διαφανές φόρεμα από λάτεξ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης