Αποκαλυπτήρια για την ετήσια έκθεση της ΤτΕ – Τα εύσημα και τα «καμπανάκια» Στουρνάρα

Αποκαλυπτήρια για την ετήσια έκθεση της ΤτΕ – Τα εύσημα και τα «καμπανάκια» Στουρνάρα

Στις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες κατέστησαν τη χώρα ένα διεθνές «success story», αλλά και στις προκλήσεις που αναδύονται θα εστιάσει ο διοικητής της ΤτΕ

stournaras
Την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το 2023 παρουσιάζει σήμερα, Δευτέρα, ο διοικητής, κ. Γιάννης Στουρνάρας, εστιάζοντας αφενός, στις καλές επιδόσεις της οικονομίας, οι οποίες κατέστησαν τη χώρα ένα διεθνές «success story» και αφετέρου, στις προκλήσεις – ενδογενείς και εξωγενείς – που αναδύονται.

Ειδικότερα, από το βήμα της 91ης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αναφερθεί στα δεδομένα εκείνα που καθιστούν την ελληνική οικονομία πιο ανθεκτική εν συγκρίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχοντας πέρυσι επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 2% έναντι 0,4% στην ευρωζώνη. Όσον αφορά στην επόμενη τριετία, η ΤτΕ εκτιμά πως το εγχώριο ΑΕΠ θα «τρέξει» με 2,3% το 2024, 2,5% το 2025 και 2,3% το 2026 έναντι 0,6%, 1,5% και 1,6% αντίστοιχα στην ΕΕ.

Ο πληθωρισμός, η απότομη επιτάχυνση του οποίου προκάλεσε τη μεταστροφή της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προβαίνοντας σε διαδοχικές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων, διαμορφώθηκε πέρυσι στο 4,2% για την Ελλάδα και στο 5,4% για την ευρωζώνη, με τις προβλέψεις της ΤτΕ να κάνουν λόγο για περαιτέρω αποκλιμάκωση μέχρι το 2026 και συγκεκριμένα στο 2,8% το 2024, 2,2% το 2025 και 2,1% το 2026 για την Ελλάδα και στο 2,3%, 2% και 1,9% αντίστοιχα στην ΕΕ. Εν όψει και της νέας συνεδρίασης της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη δε, τα στοιχεία που «μαρτυρούν»… προσγείωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2% θα «ξεκλειδώσουν» τις αποφάσεις για μείωση των επιτοκίων. Όπως, άλλωστε, τόνισε σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο διοικητής της ΤτΕ, «η μείωση των επιτοκίων τέσσερις φορές εφέτος, από 25 μονάδες βάσης κάθε φορά, είναι εφικτή».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΤτΕ, η διατήρηση, στο διηνεκές, πρωτογενούς πλεονάσματος 2% του ΑΕΠ στη γενική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι εκ των ων ουκ άνευ. Στο πλαίσιο αυτό, «βλέπει» πλεόνασμα 2,1% το 2024 – από 1,4% το 2023 – και 2,3% τη διετία 2025 – 2026 έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,1%, 0,9% και 0,8% στην ευρωζώνη. Όσον αφορά στο χρέος, αυτό το 2023 παρέμεινε σταθερό σε ονομαστικούς όρους, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε από 172,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 161,9% το 2023, ενώ στο τέλος του 2026 αναμένεται να πέσει στο 138,9%.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Στη ΜΕΘ ο δολοφόνος της Κυριακής - Τι λένε οι ειδικοί που τον εξέτασαν

Κινητοποίηση της κυβέρνησης κατά της χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές - Οι προσθήκες στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ

ΕΝΦΙΑ με -εκ των υστέρων- διορθώσεις στα εκκαθαριστικά και πληρωμή έως 24 δόσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης